IEXGeld

Dossiers

Profiel

ABN Amro: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel

De bitcoin is ongeschikt als betaalmiddel. Tot die conclusie komt ABN Amro, na een analyse.

In het rapport loopt de bank de voor- en nadelen van de cryptomunt als betaalmiddel stap voor stap langs.

24/7 betalingen mogelijk

Dat je wereldwijd kunt betalen, de klok rond en 365 dagen per week, maakt de bitcoin aantrekkelijk, vinden de onderzoekers. Bovendien overwegen steeds meer bedrijven om betalingen in bitcoins te accepteren. Grote (internationale) bedragen in bitcoin zijn ook efficiënter, erkennen de bezoekers.

Verder kan de munt een goed alternatief zijn in landen waar weinig vertrouwen is in de munt of waar sprake is van hyperinflatie. Zo had El Salvador in juni de primeur als eerste land ter wereld dat de bitcoin accepteerde als officieel betaalmiddel.

... maar geen stabiel prijsniveau

Maar hier staan volgens ABN Amro ook de nodige nadelen tegenover. Om als wereldwijd betaalmiddel te kunnen dienen is een stabiel prijsniveau cruciaal. Bij geld draait immers alles om vertrouwen. Stabiel is de koers van de bitcoin allerminst; de munt is exteem  beweeglijk. Alleen al dit jaar schommelde de munt tussen de $23.000 en $53.000, waarbij hoge pieken en diepe dalen elkaar afwisselden.

Ook is de bitcoin volgens de bank op diverse vlakken niet efficiënt. Zo vinden de onderzoekers de transactiekosten voor het overgrote deel van de betalingen te hoog, duurt een normale transactie langer dan bijvoorbeeld een binnenlandse betaling, is het aantal transacties beperkt en moet er, doordat prijzen niet worden aangegeven in bitcoins, steeds worden omgerekend van en naar fiatgeld.

Wordt het drukker op het netwerk, dan nemen de kosten en de wachttijd nog verder toe.

Check ook: De 4 grootste fouten die cryptobeleggers nog steeds maken

Dat er een limiet zit aan het aantal munten dat kan worden uitgegeven, zien de onderzoekers als een grote handicap voor de bitcoin uit te groeien tot wereldwijd betaalmiddel.

Energievreters

Verder wijzen de onderzoekers erop dat transacties (of het minen van een block) veel elektriciteit kosten. Om je een idee te geven: één transactie is qua energieverbruik gelijk aan meer dan acht keer het energieverbruik voor 100.000 Visa-transacties.

En wist je dat het jaarlijkse elektriciteitverbruik van het bitcoinnetwerk hoger is dan het totale elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld Nederland of Argentinië?

Veel landen liggen dwars

De onderzoekers zien ook een aantal praktische belemmeringen voor de munt. Zo staan veel landen bepaald niet te trappelen als de bitcoin uitgroeit tot wereldwijd betaalmiddel, want een decentraal geldsysteem tast hun soevereiniteit aan. Een eigen munt stelt overheden en centrale banken in staat om de economie te stimuleren, geldstromen te controleren, belasting te heffen en sancties op te leggen. Dat wordt natuurlijk een stuk lastiger met een concurrerende munt.

Het is daarom niet zo verwonderlijk dat steeds meer landen obstakels opwerpen voor de bitcoin of zelfs overwegen om de munt te verbieden, voor zover dat mogelijk is.

Lees ook: CPB: Verbied bitcoin en andere crypto's 

Tot slot wijzen de onderzoekers op de risico's die aan de bitcoin kleven. Encryptie is volgens hen niet tot in de eeuwigheid veilig, gelet op de voortschrijdende technologie en/of toenemende rekenkracht. Risico's van bugs in de code zijn niet denkbeeldig: dit is al twee keer gebeurd. Ook kan de komst betere alternatieven, zoals stable coins en digitale munten van centrale banken, een bedreiging vormen voor de bitcoin.

Alternatieven dienen zich aan

Op basis van alle plussen en minnen concludeert ABN Amro dat de bitcoin ongeschikt is om uit te groeien tot een wereldwijd betaalmiddel. Door de beperkingen van de munt en de lage toetredingsdrempels denken de onderzoekers wel dat de kans groot is dat zich andere digitale betalingsalternatieven zullen aandienen.

Wel erkennen ze dat hoe langer de munt bestaat, hoe groter de kans is dat deze een blijvertje is. "Daarbij helpt het dat de onderliggende technologie van bitcoin - de blockchain - conceptueel simpel is", zo staat in het rapport te lezen.

Geen beleggingscase

Eerder gaven de onderzoekers van ABN Amro al aan dat ze in cryptomunten geen beleggingscase zagen. Zo vallen crypto's niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is de toekomstige waardebepaling nog steeds lastig.

Ook meende de bank dat cryptomunten niet per definitie leiden tot een lagere correlatie en meer diversificatie in een beleggingsportefeuille. Verder hebben cryptomunten een speculatief karakter en zijn ze op veel fronten niet duurzaam.

Lees ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›