IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over bruiloftsverzekeringen

Door de coronacrisis werden veel bruiloften noodgedwongen uitgesteld of afgelast. De kans is groot dat er dan al veel kosten zijn gemaakt, die je niet meer terugkrijgt. Met een bruiloftsverzekering worden kosten gedekt die je maakt als de bruiloft wordt geannuleerd, uitgesteld of afgelast. Wat moet je over deze verzekering weten? Geldt zo’n verzekering ook tijdens een pandemie? En is het echt nodig om er een af te sluiten? 

Volgens risico- en verzekeringsadviseur Aon kan er tijdens iemands ‘mooiste dag uit het leven’ veel misgaan en neemt het financieel risico bovendien toe. Een van de ouders die onverhoopt niet bij de plechtigheid kan zijn, de bruidegom die te ziek is om te trouwen of slechte weersomstandigheden; allemaal redenen waarom de bruiloft in het water kan vallen.

Volgens Aon kost een bruiloft gemiddeld zo’n €15.000. “Een forse investering voor veel stellen”, aldus de verzekeringsadviseur. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren wat er allemaal mis kan gaan en waarom een verzekering daarbij handig kan zijn”, aldus Willem van Veghel, directeur particulieren bij Aon.

Lees ook: Geen samenlevingscontract? Pas op voor deze risico’s

Dit kunnen volgens hem soms hele kleine dingen zijn, zoals schade aan het meubilair of de versiering van de locatie. Ook kan het gebeuren dat belangrijke gasten niet kunnen komen waardoor het bruidspaar de festiviteiten toch liever weer uitstelt.

Dit wordt verzekerd

Op Independer.nl wordt opgesomd welke zaken een bruiloftsverzekering verzekert: 

  • Je annuleringskosten, als de bruiloft wordt afgelast door ziekte of overlijden van een van de genodigden
  • Je annuleringskosten in het geval van faillissement van de catering/horeca.
  • Je annuleringskosten als bij extreme weersomstandigheden het openbaar vervoer wordt stilgelegd.
  • Schade aan kleding van bruid, bruidegom of bruidskinderen.
  • Huur van een vervangende band als de geboekte band moest afzeggen vanwege een ongeval of ziekte.
  • Schade aan je huwelijkscadeaus tot en met de dag na de bruiloft (meestal wel een maximaal bedrag).   

Independer waarschuwt wel dat er veel verschillen per verzekering en polis kunnen zijn. Zo kun je een alles-in-één-pakket hebben, maar ook een basispolis waar je extra zaken bij moet verzekeren. Denk hierbij aan de dekking (bijvoorbeeld alleen Nederland of wereldwijd), vergoeding bij slecht weer of schade aan huwelijkscadeaus. 

“Lang niet alles wordt vergoed”, zo stelt Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl. In een uitgebreid artikel gaat zij in op de kleine lettertjes bij bruiloftsverzekeringen. Zo wijst zij onder meer op het feit dat veel polissen mensen die 81 jaar of ouder zijn op de dag van de bruiloft niet willen verzekeren. Ook worden spoedreparaties en reinigingskosten van bruidskledij vaak niet vergoed.

Bovendien zijn de voorwaarden om schade aan huwelijkscadeaus te declareren vrij extreem. “Soms moeten de cadeautjes zich in een afgesloten ruimte bevonden hebben of onder permanente bewaking gestaan hebben”, aldus Glasbergen. 

Trouwen in coronatijd

Aon wijst erop dat een pandemie als corona standaard een uitzondering is. Onkosten als gevolg van het coronavirus vallen dus niet onder de dekking van de bruiloftsverzekering. Sterker nog: van de vijf grootste bruiloftverzekeraars, te weten De Goudse, Aon, Ditzo, Interweddings en Trouwzeker, bieden de meeste momenteel niet eens een bruiloftsverzekering aan vanwege de coronacrisis.

“Het risico dat een feest of huwelijk moet worden afgelast is voor ons onacceptabel groot”, aldus De Goudse. Ook Ditzo biedt momenteel geen verzekering aan en Interweddings evenmin, zo blijkt uit navraag van Radar. Ook bij Trouwzeker kun je nu niet een bruiloftsverzekering afsluiten. 

Conclusie

Dit maakt het afsluiten van een bruiloftsverzekering niet bepaald aantrekkelijk. Het aanbod aan verzekeringen is enorm beperkt, waardoor je volledig afhankelijk bent van wat één verzekeraar (in dit geval Aon) te bieden heeft. En die heeft al bekendgemaakt dat onkosten als gevolg van corona niet worden gedekt. 

André van Luijk, financieel planner en mede-eigenaar van WoonGold en Woonvisie, vindt een bruiloftverzekering een van de verzekeringen “waarvan je je serieus moet afvragen of deze zin heeft”. “Je moet je bedenken of de premie in verhouding staat tot het te lopen risico. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden te lezen, want de dekking kan zo minimaal zijn, dat je om die reden al afhaakt”, aldus Van Luijk in een eerdere column op IEXGeld. 

Mocht je een huwelijksreis maken, dan kun je wel overwegen een reguliere annuleringsverzekering af te sluiten. Er zijn namelijk veel verzekeraars die ondanks de coronacrisis deze kosten wel blijven dekken. Lees uiteraard wel goed de voorwaarden door. 

Check: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›