IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen meer dan 60% hoger dan in 2013

De gemiddelde prijs voor een koopwoning is in maart met 11,3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste prijsstijging in bijna 20 jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Voor een huis wordt inmiddels meer dan vier ton neergeteld: de gemiddelde huizenprijs bedraagt 407.014 euro. Daarmee zijn de huizenprijzen sinds de dip in de huizenmarkt in juni 2013 met maar liefst 62% opgelopen.

Ruim 35% meer woningen verkocht

Het aantal woningtransacties zat vorige maand flink in de lift. In totaal verwisselden volgens het Kadaster in maart 25.240 huizen van eigenaar: maar liefst 35,5% meer dan een jaar eerder. Over het hele eerste kwartaal staat de teller op 66.627 woningtransacties, wat neerkomt op een stijging van ruim 29% op jaarbasis.

Grootste prijsstijging bij twee-onder-een-kapwoningen

Alle woningtypen waren in het eerste kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging (11,4%) was te zien bij twee-onder-een-kapwoningen. Bij appartementen stegen de prijzen het minst hard: met gemiddeld 8,4%.

Lees ook: Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

Het aantal verkopen was ook het laagst bij dit woningtype. In totaal werden in het eerste kwartaal 20,8% meer appartementen verkocht dan een jaar eerder. Bij vrijstaande woningen was de toename het grootst: 36,5%.

Flevoland spant de kroon

In alle provincies stegen de huizenprijzen in het eerste kwartaal. Flevoland spant de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 13,7%. In Noord- en Zuid-Holland was de prijsstijging, met 9,5%, het kleinst.

Daar staat wel tegenover dat in Noord-Holland het aantal woningtransacties het hardst toenam van alle provincies: met 43,3%. In Zeeland hadden notarissen het het minst druk: hier werden 9,2% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

Verder valt op dat van de vier grootste steden de prijsstijging het laagst was in Amsterdam: 6%. In Den Haag en Rotterdam werden koopwoningen respectievelijk 9,4% en 9,5% duurder. Utrecht ging aan kop, met een prijsstijging van 10,1%.

Het aantal woningverkopen liep fors uiteen. Amsterdam gaat hier aan kop, met 74,8%. Hierna volgen Utrecht (+47,4%, Rotterdam (+25,8%) en Den Haag (+16,5%).

Check ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›