IEXGeld

Dossiers

Profiel

Begin 2021 goed: kijk naar je beleggingsportefeuille

Het turbulente jaar 2020 hebben we inmiddels afgesloten en het is tijd om vooruit te kijken. Januari is vaak een goede maand om de balans op te maken en je beleggingsportefeuille onder de loep te nemen. Daarbij zijn twee punten belangrijk. 

Door de coronacrisis was 2020 een veelbewogen jaar, waarin miljoenen mensen hun baan verloren, centrale banken miljarden euro’s en dollars in de economie pompten en waarin Donald Trump plaats moest maken voor nieuwbakken president Joe Biden.

Ook beleggers hebben een wilde rit achter de rug: aandelenkoersen zakten in maart volledig in, waarna ze in slechts luttele maanden weer op recordniveaus koersten. 

Check ook: Dit zijn de favoriete large-caps voor 2021

Veel experts adviseren om aan het einde of begin van een jaar je beleggingsportefeuille onder de loep te nemen en, indien nodig, één of twee keer per jaar de nodige wijzigingen aan te brengen. Er zijn twee manieren om te kijken of je portefeuille nog steeds aansluit op je financiële doelen. 

1. Geld aan de zijlijn 

Ben je erg geschrokken van de hoge volatiliteit afgelopen jaar en heb je als reactie veel aandelen verkocht? Dan heb je nu wellicht veel geld aan de zijlijn staan. Past dat wel binnen je beleggingsstrategie? Te veel geld aan de zijlijn kan een negatieve impact hebben op je rendement. JPMorgan berekende dat beleggers die in de afgelopen tien jaar de beste 10 beursdagen hebben gemist, ruim de helft van hun rendement misliepen. 

Diverse deskundigen adviseren om genoeg geld apart te zetten voor onvoorziene noodsituaties en eventuele aankopen die je graag op korte termijn (lees: een tweetal jaren) wil doen.

Maar als je bijvoorbeeld over vier jaar een vakantiehuisje wilt kopen of over 15 jaar met pensioen wil, dan heb je tijd genoeg om eventuele klappen op de beurs op te vangen. Het is vooral belangrijk is dat je een plan hebt opgesteld en je daaraan houdt. Dit voorkomt dat je beslissingen maakt, waar je later spijt van krijgt. 

2. Allocatie

Belangrijk is dat je asset allocatie, oftewel de verdeling van je vermogen over verschillende beleggingcategorieën als cash, aandelen en obligaties, nog steeds past bij je persoonlijke doelen. Een goede asset allocatie zorgt voor een diverse portefeuille, die daardoor wel tegen een stootje kan. Een dergelijke spreiding van je vermogen voorkomt bovendien dat de volledige waarde van je portefeuille terugloopt als de aandelenmarkten onderuitgaan. 

Hoe je je vermogen verdeelt over de verschillende beleggingcategorieën hangt af van hoeveel risico je wilt nemen. Dit zal per persoon verschillen. Een bekend advies is om je leeftijd te verminderen met 100 om tot het percentage aandelen te komen dat in je portefeuille zou moeten zitten. Ben je dertig, dan zou dus 70% van je portefeuille moeten bestaan uit aandelen. Tien jaar later moet dat dan zijn geslonken tot 60%.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Gebruik deze maand om te kijken of de verhouding tussen cash, aandelen, obligaties en andere beleggingen nog past bij je strategie. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om de nodige wijzigingen aan te brengen: verkoop (een deel) van je aandelen of koop er juist meer bij om de balans op orde te krijgen. 

Check ook: Rijk worden? Zo maak je komend jaar een goed begin

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›