IEXGeld

Dossiers

Profiel

Koophuizen dik 9% duurder in oktober

Ondanks de coronacrisis schieten de huizenprijzen nog steeds de lucht in. Sterker nog: in oktober was zelfs sprake van de grootste prijsstijging in bijna twee jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 350.244 euro. In oktober vorig jaar was dat nog 312.772 euro.

De woningprijzen zitten inmiddels ruim zeven jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 54% opgelopen.

Ook meer huizen verkocht

Ook het aantal woningverkopen zat flink in de lift. Het Kadaster registreerde vorige maand 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen van eigenaar verwisseld, ruim 7% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Woningbeleggers grijpen hun kans

Mogelijk is deze stijging deels het gevolg van de veranderingen in de overdrachtsbelasting die komend jaar plaatsvinden. Als je in 2021 een huis koopt dat niet je hoofdverblijf wordt (bijvoorbeeld omdat je het wil verhuren, wil kopen voor je kind, of als vakantiehuis wil gebruiken), gaat de overdrachtsbelasting fors omhoog: van 2 naar 8%. Voor een huis van 300.000 euro ben je dan plotseling maar liefst 18.000 euro duurder uit.

Lees ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten    

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat veel woningbeleggers snel toeslaan om nog te kunnen profiteren van het lagere belastingtarief en dat veel geplande woningverkopen zijn vervroegd. Volgens experts zou er de komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan komen.

Starters kunnen beter afwachten

Voor jonge starters op de woningmarkt (tussen de 18 en 35 jaar) is het juist verstandig om hun verhuisplannen nog even uit te stellen. Voor hen vervalt de overdrachtsbelasting juist. Wie in 2021 een huis koopt van drie ton, bespaart 6.000 euro overdrachtsbelasting en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Vanaf 1 april wordt deze maatregel wel wat aangescherpt: voor woningen duurder dan 400.000 euro moet dan toch 2 procent overdrachtsbelasting worden neergeteld. Ben jij een jonge starter en kun je je een huis van meer dan vier ton permitteren, sla dan je slag tussen 1 januari en 1 april.

Check ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Huizenprijzen schieten met 15% omhoog in eerste kwartaal

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop. Lees verder ›