IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vereniging Eigen Huis start petitie tegen OZB-verhogingen

De OZB-tarieven zullen komend jaar flink stijgen, zo vreest de Vereniging Eigen Huis. De belangenvereniging start een petitie om dit te voorkomen, omdat ze vreest dat tekorten van gemeenten eenzijdig worden afgewenteld op huiseigenaren.

Op 15 november moeten alle gemeenten hun begroting rond hebben. De Vereniging Eigen Huis denkt dat veel gemeenten met hun handen in het haar zitten vanwege de coronacrisis en oplopende tekorten op de budgetten voor onder andere de jeugd- en ouderenzorg.

Lees ook: Huizenprijzen in augustus met dik 8% gestegen

Een van de instrumenten die gemeenten tot hun beschikking hebben om tekorten op te vullen is de onroerendezaakbelasting (OZB) extra te verhogen. Dat is een belasting die moet worden opgehoest door huiseigenaren. De Vereniging Eigen Huis is bang dat gemeenten er komend jaar voor kiezen om de OZB fors te verhogen, om de begroting alsnog sluitend te krijgen.

Petitie

De belangenvereniging is daar op tegen, omdat zij vindt dat huiseigenaren zo onevenredig worden getroffen. 'Het is principieel onjuist dat de overheid de extra kosten van voorzieningen, waar iedereen baat bij heeft, met een gemeentelijke belastingverhoging eenzijdig afwentelt op inwoners met een eigen huis', zo licht de organisatie op haar website toe. Huurders betalen namelijk geen OZB.

Daarom is de Vereniging Eigen Huis vandaag een petitie gestart, getiteld: 'Zeg nee tegen dreigende OZB-verhogingen'. Hierin wordt de regering opgeroepen om gemeenten extra geld te geven, zodat zij de steeds hogere kosten van maatschappelijke zorgtaken kunnen opvangen. De petitie is op het moment van schrijven al door meer dan 1.600 mensen ondertekend.

Oplopende WOZ-waarde

De belastingen die de gemeente heft zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van je huis. Onlangs meldde het CBS dat de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar met 8,9% is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De kans is groot dat de WOZ-waarde volgend jaar nog verder zal oplopen, omdat de huizenprijzen nog steeds in de lift zitten.

Vaak compenseren gemeenten een fors gestegen WOZ-waarde van woningen (deels) met een lager belastingtarief. Maar de Vereniging Eigen Huis vreest dat dat dit jaar niet zal gebeuren.

Lees ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Koophuis afgelopen jaar gemiddeld €28.000 meer waard geworden

Wel zijn in mei veel minder huizen verkocht. Lees verder ›