IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geldnieuws week 36: Kruidvattestament en hogere zorgpremie

Premie zorgverzekering omhoog

We moeten komend jaar waarschijnlijk dieper in de buidel tasten voor de zorgverzekering. De nominale premie van de zorgverzekering gaat in 2021 omhoog met 62 euro per persoon, zo hebben Haagse bronnen gemeld aan het AD. Dat komt neer op een stijging van 5 euro per maand.

De nominale premie is het bedrag dat verzekeraars volgens het ministerie van VWS minimaal moeten vragen om de zorgkosten die voor 2021 worden verwacht te kunnen dekken. Verzekeraars kunnen daarvan afwijken, want ze mogen zelf hun premie vaststellen. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk minder of juist meer moet betalen.

Uiterlijk medio november moeten alle verzekeraars hun premie voor 2021 hebben bekendgemaakt.

Testament bij Kruidvat: goed idee?

Heb je een testament of samenlevingscontract nodig? Dan kun je sinds kort ook terecht bij... het Kruidvat. Voor 199 euro ben je klaar. Een levenstestament laten opstellen via de drogist kan ook: dat kost 50 euro meer.

De documenten worden niet opgesteld door de caissière, maar door juridisch dienstverlener Ligo. Je kunt daar een voucher verzilveren die je bij het Kruidvat koopt. Dat gaat heel efficiënt: je vult een online vragenlijst in, gaat daarna met een concept-akte naar een aangesloten notaris om het document te ondertekenen et voilà.

Lees ook: Erfbelasting besparen en nóg 6 redenen voor een testament

De grote vraag is: is goedkoop duurkoop? Voor standaard situaties zal het geen probleem zijn. Maar er zijn veel situaties denkbaar waarbij een standaard document niet volstaat, zo erkent het Kruidvat ook. Wie bijvoorbeeld zijn partner of kinderen wil onterven, bepalingen wil opnemen om erfbelasting te besparen, ondernemer is, een huis in het buitenland bezit of een samengesteld gezin heeft, zal op de koffie moeten bij een notaris die de tijd neemt om jouw persoonlijke situatie en wensen door te spreken.

Terug van weg geweest: negatieve inflatie in eurozone

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in augustus met 0,2% gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Het is voor het eerst sinds 2016 dat de inflatie negatief is. In Nederland zijn de prijzen nog wel per saldo gestegen: met 0,3%. Maar in Cyprus, Griekenland, Ierland, Estland en België daalde de inflatie fors.

Cyberdekking bij je inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan je spullen door brand, een lekkage of inbraak. Maar cybercriminaliteit veroorzaakt ook steeds meer schade. Aon heeft als eerste verzekeraar in Nederland een cyberdekking standaard toegevoegd aan de inboedelverzekering.

Klanten die deze verzekering verlengen, krijgen automatisch een dekking van maximaal 5.000 euro per jaar om problemen op te lossen op het gebied van cybercriminaliteit, zoals phishing, vergrendeling van je computer om geld af te persen of identiteitsdiefstal. Ook krijgen ze onbeperkt toegang tot een Cyberhulplijn, waar een medewerker helpt om (mogelijke) cyberincidenten op te lossen.

PVV: lage BTW-tarief naar 0%

Prinsjesdag komt in zicht, dus slijpen de politieke partijen alvast de messen. De Telegraaf meldde maandag dat PVV vanaf 1 oktober het lage BTW-tarief van 9% (voor de boodschappen, kranten en boeken) tijdelijk naar 0% wil verlagen, om consumenten en bedrijven in de coronarisis wat lucht te geven.

De kans dat dit wordt gehonoreerd lijkt klein. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft eerder al gezegd dat de systemen van de Belastingdienst zo'n wijziging niet aan kunnen. Bovendien noemde hij een BTW-verlaging 'ongericht', omdat nog helemaal niet zeker is of winkeliers de BTW-verlaging doorberekenen in de prijzen.

Extreme verschillen in (ver)bouwvergunningen

De kosten voor een bouwvergunning voor een nieuwbouwwoning (bouwleges) zijn dit jaar met gemiddeld 2,4% gestegen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging Eigen Huis (VEH). In sommige gemeenten, waaronder Kerkrade en Leiden, zijn de prijzen zelfs meer dan verdubbeld.

Dit zijn de drie duurste gemeenten:

  • Terschelling (11.946 euro)
  • Oegstgeest (9.180 euro) en
  • Veendam (9.005 euro).

De rekening is het laagst in:

  • Den Haag (2.057 euro) en
  • Beekdaelen (2.351 euro).

Zoals je ziet zijn de prijsverschillen erg groot. Dat geldt ook voor vergunningen voor een verbouwing. De Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet ingrijpt. Volgens de belangenvereniging houdt elke gemeente er een eigen rekenmethode op na, waardoor onmogelijk valt te controleren of de bedragen wel gerechtvaardigd zijn.

Ben je benieuwd hoe jouw gemeente het ervan af brengt? Dit kun je checken op de website van de VEH.

Lees het volledige artikel hierover: Extreme verschillen in kosten bouwvergunning

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›