IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo staat de crowdfundingmarkt er momenteel voor

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. De omvang van de markt kwam in de eerste helft van dit jaar uit op circa 104 miljoen euro, circa 37% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Crowdfundmarkt. Wat staat de crowdfundingmarkt nog te wachten? 

De omvang van de markt nam dus af, net als het aantal nieuwe projecten en wel met 30%. "De uitbraak van het Covid-19 virus en de maatregelen die hierop volgden hebben een grote impact gehad op de Nederlandse crowdfundingsector", aldus Crowdfundmarkt. "Maar ondanks de onzekerheden in deze crisis zijn er toch nog veel projecten gefinancierd de afgelopen maanden." De brancheorganisatie zag dat de markt in april werd teruggeworpen naar het niveau van 2017, maar dat het fundament onder de markt robuust bleef. 

Vertrouwen

Tegenover Participaties liet voorzitter Ronald Kleverlaan van Stichting MKB Financiering weten dat ondernemers moeite hebben de weg naar de crowdfundingmarkt te vinden. "Er heerst veel onbekendheid over de mogelijkheden van alternatieve financiering", aldus Kleverlaan. “Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar nog nooit zelf gebruikt.” Dit geldt volgens hem voor ondernemers, maar in hogere mate ook voor hun accountant of adviseur.

Ook vertrouwen speelt volgens Kleverlaan een grote rol: welke van de financiers en financieringsvormen zijn te vertrouwen?

Geen sombere toekomst

Crowdfundingplatformen zien de toekomst zelf niet somber in. "Direct na het uitbreken van de crisis zijn we in gesprek gegaan met onze investeerders en ondernemers om, bij reeds lopende projecten, passende maatregelen te kunnen nemen indien noodzakelijk", aldus Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund. "Wij zijn, gedurende deze hele crisis, in staat gebleken dagelijks nieuwe ondernemers aan financiering te helpen."

Geldvoorelkaar ziet dat in de maanden mei en juni van dit jaar de markt weer aantrok. "Qua volume doen we het zelfs beter dan in de dezelfde periode vorig jaar" constateert Edwin Adams van het platform. "Het blijkt dat ondernemers hun plannen logischerwijs wel iets uitstellen maar niet afstellen. Onze verwachting is dat in de tweede helft van 2020 de markt weer verder aantrekt."

Hoewel de horecasector momenteel zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, ziet het platform Horeca Crowdfunding Nederland toch nog kansen. Sinds het begin van de crisis zijn er ook bij Horeca Crowdfunding Nederland nog een ruim aantal projecten in korte tijd gefund. "Ons platform heeft een groot en trouw investeerdersnetwerk dat verder kijkt dan deze crisis. Goede horecaconcepten blijven hun weg naar de markt vinden," stelt mede-oprichter Keimpe Tuinenga.

Diverse crowdfundingplatformen, waaronder Capital Circle, Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, Kapitaal Op Maat en October besloten om ondernemers enkele maanden uitstel van betaling te verlenen. "Platforms hebben direct maatregelen aangekondigd, ze hebben enorm snel gehandeld”, meent Kleverlaan.

Spoedig herstel

Oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt zegt tegenover IEXGeld een spoedig herstel van de crowdfundmarkt te verwachten. “Er zijn naar ik weet nog geen platformen in  problemen gekomen”, aldus Van der Linden. “Uiteraard is veel afhankelijk van de uiteindelijke impact op de Nederlandse economie als de steunmaatregelen afgebouwd worden. Investeren via crowdfunding met voldoende zekerheden is wat mij betreft nog steeds een goede keuze.”

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over defaults bij crowdfunding

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen tegen de klippen op, ondanks lage rente

Afgelopen jaar stegen de banktegoeden met €52 miljard: een record. Voora... Lees verder ›