IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de meest aantrekkelijke werkgevers onder studenten

Ieder jaar voert Universum Global een onderzoek uit, waarin aan Nederlandse studenten wordt gevraagd naar wat zij de meest aantrekkelijke werkgevers vinden. Op basis van het uitdagende werk, het zicht op een hoog salaris en een klimaat waarin de jonge professionals zich gerespecteerd voelen, stelde Universum een top tien samen met de meest aantrekkelijke werkgevers. 

Dit jaar deden bijna 30.000 studenten van 55 verschillende universiteiten mee aan het onderzoek. Tussen oktober 2019 en halverwege april 2020 werden zij gevraagd naar hun carrièredoelen, naast de eisen en wensen die zij stellen aan hun toekomstige werkgevers. 

KLM op nummer 1

Uit het onderzoek blijkt dat Heineken, in tegenstelling tot de afgelopen vier jaar, niet langer het meest aantrekkelijke bedrijf is voor jonge professionals. De bierbrouwer moet nu de eerste plek afgeven aan KLM.

De vraag is natuurlijk wel of de studenten nu nog steeds hetzelfde zouden zeggen, nu de luchtvaarder zich genoodzaakt ziet om veel personeel te ontslaan in verband met de coronacrisis. Een groot deel van het onderzoek vond dan ook plaats voorafgaand aan de coronacrisis. In dit licht is de aantrekkende interesse naar de retail- banken- en reissector mogelijk ook aan verandering onderhevig. 

Zowel businessstudenten als studenten met een technische opleiding staan niet meer te springen om bij bedrijven uit de Auditing & Accounting-sector te werken. De grote vijf van Nederland, te weten Deloitte, EY, KPMG, PwC en BDO, verliezen allemaal aan populariteit.

Verder lijken verzekeraars uit de gratie bij vooral business-studenten, met afnemende interesse voor werknemers als Allianz, Achmea en NN Group. 

Tesla blijft populair    

Sinds 2018 wint Apple eveneens aan populariteit onder studenten in Nederland. Nike en Google vullen de top vier en vijf posities aan in de lijst met meest aantrekkelijke bedrijven om voor te werken. 

Tesla blijft ook al vier jaar de harten veroveren van tech-studenten, terwijl de Rijksoverheid sinds 2013 voor rechtenstudenten het meest aantrekkelijk blijft. 

Salarisverwachtingen lopen uiteen

Universum constateerde dat de salarisverwachtingen tussen mannen en vrouwen nog steeds erg uiteenlopen, net als in 2019. Over een periode van negen jaar gezien, ziet Universum wel een positieve trend, vooral voor studenten met een technische opleiding. 

Het verschil tussen het voorziene loon door vrouwelijke en mannelijke studenten bedroeg in 2013 nog 18%, inmiddels is dit 11%. Bij business-studenten nam die kloof juist toe ten opzichte van vorig jaar. “Diversiteit aan de top is belangrijk in een economie waar innovatie en creativiteit van cruciaal belang zijn”, aldus Universum. “Hoewel we de loonkloof zien afnemen in de afgelopen negen jaar, is er nog wel sprake van. Er is nog steeds ruimte voor verbetering.”

Universum merkte wel op dat studentes zich wel bewuster zijn van hun waarde op de banenmarkt ten opzichte van voorgaande jaren. 

Tot slot zien de onderzoekers dat studenten minder vaak kijken naar hoe goed bepaalde werkervaring op hun cv staat, maar eerder op zoek zijn naar een baan voor de lange termijn. “Kan het zijn dat Generatie Z zoekt naar meer stabiliteit en niet van baan naar baan willen ‘hoppen’ zoals Millenials dit doen? Het zou zo maar kunnen dat deze trend door de coronacrisis versterkt”, aldus Universum.  

Lees ook: Zo kun je het beste omgaan met baanonzekerheid

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›