IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een bubbel timen: kan dat?

De beurzen zijn sinds het dieptepunt begin maart flink aangetrokken. Techbeurs Nadaq heeft zelfs al nieuwe records geboekt. Dit terwijl er nog veel onzekerheid bestaat over het mondiale economische herstel van de coronacrisis.

Veel deskundigen vrezen dat beleggers flink op de muziek vooruitlopen en waarschuwen dat aandelen momenteel juist erg duur zijn, vanwege de gedaalde winstverwachtingen van de beursgenoteerde bedrijven. 

Sommige deskundigen zien zelfs signalen van een bubbel ontstaan, die op een bepaald moment uit elkaar kan spatten. Wat doe je als belegger als zo’n situatie dreigt? Of beter nog: wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen een eventuele bubbel? John Authers, een columnist van Bloomberg, bekeek of er een manier is om een bubbel te ‘timen’. 

Gevaarlijk en vrijwel onmogelijk

Vooraf waarschuwt hij wel dat het een erg gevaarlijke en vrijwel onmogelijke taak is om een bubbel precies te ‘timen’, maar dat het wel extreem lucratief is als je er rekening mee houdt. “Het is zelden een goed idee, maar voor sommige beleggers zit er niets anders op”, aldus Authers. 

De columnist verwijst in zijn opiniestuk vaak naar de dotcom-bubbel in 2000 en ziet veel verschillen met de huidige situatie, waaronder het feit dat er nu veel meer geld in omloop is of nog langs de zijlijn staat. Bovendien lijkt de coronacrisis een veel langere impact te zullen hebben op de wereldijwde economie dan ten tijde van de dotcom-bubbel.

Een overeenkomst is evenwel de flinke koersstijging van techaandelen, die ervoor zorgde dat de Nasdaq – crisis of niet – nieuwe records vestigde. Onlangs steeg de koers van beursdebutant Nikola, die als concurrent van Tesla wordt gezien, nog met enkele honderden procenten, terwijl het bedrijf nog geen omzet realiseert. En wat te denken van de failliete autoverhuurder Herz, waar beleggers desondanks blind hun geld in stopten? 

Lees ook: De do's en don’ts van beleggen in crisistijd

“De gebruikelijke rekenmodellen om de waardering van een bedrijf te bepalen doen er niet meer toe”, schrijft Authers. “Anders zouden de aandelen van technologiebedrijven al een tijd geleden massaal zijn verkocht.”

Massaal verkopen?

Maar hoe moet je als belegger met deze kennis omgaan? Moet je dan maar aandelen massaal verkopen? Dat kan niet de juiste optie zijn. Immers: misschien is er helemaal geen sprake van een bubbel of knapt ‘ie nog lang niet en loop je rendement mis.

Authers adviseert te kijken naar patronen: “Tijdens een bubbel beleg je niet in een bedrijf, maar speculeer je over het gedrag van andere beleggers”, aldus de columnist. 

Authers ziet dat de koersontwikkelingen tijdens bubbels uit het verleden vaak gelijkenissen vertoonden. “Eerst is er een piek, dan een felle daling en daarna een stijging, bijna tot aan de vorige piek. Vervolgens wordt de piek toch niet bereikt en zakken de koersen ineen”, zo omschrijft Authers de koersontwikkeling bij bubbels uit het verleden.

Techbeurs Nasdaq laat volgens hem eerste tekenen zien van een dergelijk koersverloop. De enige vraag die nu rest is of de recente piek daadwerkelijk het hoogste punt blijft of dat er nog verdere een run omhoog komt. 

Die vraag kan niemand nog beantwoorden en dus zouden beleggers zich moeten richten op wat ze in de tussentijd kunnen doen. Authers: “Je beleggingen indekken tegen risico’s.”

Smallcaps

De columnist ziet veel particuliere beleggers momenteel geld stoppen in aandelen van kleine bedrijven, smallcaps. “Zelfs als de bedrijven op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk lijken.” 

Het idee daarachter is volgens Authers dat dergelijke aandelen goedkoop in de aanschaf zijn: je betaalt vaak enkele euro’s voor een smallcap. Bovendien is vaak al veel negatief nieuws ingeprijsd. 

“Deze strategie [het kopen van smallcaps] beschermt je niet tegen de neerwaartse risico’s, want veel bedrijven kunnen alsnog failliet gaan. Maar in het geval de bubbel nog vele maanden in stand blijft dan kunnen dit soort aandelen flink stijgen”, aldus de columnist. “Dit betekent dat je niet eens zo’n grote positie hoeft op te bouwen in smallcaps om de rest van je beleggingsportefeuille te redden als de bubbel knapt.”

Lees ook: Pennystocks: wordt mijn dubbeltje ooit een kwartje?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›