IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hypotheek overgesloten? Voorkom een naheffing

De lage rente zorgt ervoor dat veel huiseigenaren hun hypotheek oversluiten. Maar wie dat niet op tijd doorgeeft aan de Belastingdienst, wacht later een koude douche.

Als je je hypotheek hebt overgesloten, betaal je waarschijnlijk minder hypotheekrente. De keerzijde hiervan is dat je ook minder hypotheekrente kunt aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Terugbetalen

De Belastingdienst adviseert huiseigenaren om de voorlopige aanslag aan te passen. Zo voorkom je dat je later, bij de definitieve aanslag, teveel ontvangen rente terug moet betalen.

Wees ook alert met extra kosten die je bij het oversluiten hebt gemaakt en die je eenmalig mag aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan een boeterente, taxatie- en notariskosten. Het jaar erna mag je deze kosten niet meer aftrekken, maar als dat niet is aangepast in de voorlopige aanslag, leidt dat tot een naheffing als de definitieve aangifte wordt verwerkt.

Vraag eerst om een indicatie

Als je wil weten hoeveel belasting je terugkrijgt na een renteaanpassing, kun je het formulier invullen en een voorlopige aanslag aanvragen. Je krijgt dan een indicatie. Ondertekenen en versturen kan dan later. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

De Belastingdienst adviseert om ook andere veranderingen die van invloed kunnen zijn op je aanslag tijdig aan te passen. Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf begint, met pensioen gaat, gaat scheiden of samenwonen of meer (of juist minder) gaat verdienen, is het verstandig om dat door te geven.

Lees ook: Duizenden euro’s besparen op je hypotheek? 5 tips

Reacties

Er is nog niet gereageerd.