Dankzij de vooringevulde aangifte is het een stuk eenvoudiger geworden om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Toch kan er nog veel verkeerd gaan, waardoor je het risico loopt dat je een naheffing krijgt of juist belastingvoordeel misloopt. Tien misverstanden op een rij.
1. Belastingschuld afgetrokken van vermogen
Over je vermogen - zoals spaargeld, beleggingen en een vakantiehuisje - moet je belasting betalen in box 3 als de totale waarde hiervan hoger is dan 30.360 euro. Eventuele mag je hierop in mindering brengen, voor zover deze uitkomen boven een drempel van 3.100 euro.
Veel belastingbetalers weten niet dat belastingschulden hier meestal niet onder vallen, evenals ondernemersschulden en lopende termijnen van schulden met een looptijd korter dan één jaar. Erfbelasting die je nog niet hebt betaald mag je wél in mindering brengen op je belastbare vermogen.
2. Verkeerde peildatum
Bij de aangifte voor de vermogensbelasting moet je altijd de waarde aan het begin van het kalenderjaar opgeven. Bij je aangifte over 2019 moet je dus kijken naar je vermogen op 1 januari 2019. Neem dus niet de waarde mee van 31 december van dat jaar.
3. Huis gekocht: te rijk gerekend
De hypotheekrente vormt een aftrekpost waar huizenbezitters graag gebruik van maken. Maar let op: het geld moet wel in je eigen huis worden gestoken. Verhoog je de hypotheek voor bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen of de aankoop van een boot, dan is de rente hierover niet aftrekbaar.
Wie een nieuw huis koopt of zijn hypotheek oversluit, heeft nog meer aftrekposten. Alle kosten die je hebt gemaakt om je hypotheek te krijgen, mag je in mindering brengen op je inkomen. Hierbij moet je onder andere denken aan taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie, boeterente, kosten van nieuwbouw- of verbouwingsdepot en de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.
De overige kosten daarentegen zijn niet aftrekbaar. De courtage aan de makelaar, overdrachtsbelasting, premies voor een kapitaalverzekering eigen woning en notariskosten voor de koopakte mag je dus niet opvoeren.
Ook de kosten voor een verbouwing, zoals de aanleg van een nieuwe badkamer, mag je niet aftrekken. Maar sluit je voor die verbouwing een lening af, dan is de rente wèl korte tijd aftrekbaar.
4. ...En verkeerde datum
Elke huizenbezitter moet voor de woning een bedrag bij zijn inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Voor de meeste woningen was dit afgelopen jaar 0,65% van de woz-waarde.
Let wel goed op welke datum je doorgeeft. Voor de berekening van dit forfait kijkt de belastingdienst niet naar de verhuisdag, maar naar de datum waarop je bij de gemeente bent ingeschreven op dit adres. Daar gaan huizenbezitters nog weleens de mist mee in.
5. Verkeerde woz-waarde
Hoewel de WOZ-waarde meestal al vooraf is ingevuld, is het wel belangrijk om te checken of het bedrag klopt. Voor de aangifte over 2019 moet je niet de beschikking met waardepeildatum 1 januari 2019 gebruiken, maar die met peildatum 1 januari 2018.
Lees ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar
Dit is dus een verschil met de vermogensbelasting, waarbij 1 januari 2019 als peidatum geldt.
6. Premie en eigen risico opgevoerd
Veel belastingbetalers denken dat ze veel zorgkosten mogen aftrekken, maar de regels zijn zo streng dat het voor de meesten niet loont om alle bonnetjes te bewaren.
Zo mag je alleen medische kosten aftrekken die je niet krijgt vergoed. Ga je naar de tandarts en betaalt je verzekeraar de rekening, dan mag je deze kosten dus niet in aftrek brengen. Ook de kosten die onder het eigen risico vallen mag je niet opvoeren, evenals de premies voor je zorgverzekering en de wettelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK).
7. ... en het bonnetje van de drogist
Wie denkt de kosten voor de hooikoortstabletten of neusdruppels die je bij de drogist hebt aangeschaft af te kunnen trekken heeft het mis. Alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en niet zijn vergoed, gelden als aftrekpost.
8. Nota van de opticien afgetrokken
Veel belastingbetalers denken dat ze het bonnetje voor de aankoop van een bril, contactlenzen en lenzenvloeistof mogen aftrekken, maar dat is helaas niet toegestaan. Ook de rekening van een ooglaserbehandeling mag je niet opvoeren.
Reken je sowieso niet rijk met de zorgkosten. Er geldt een drempel en deze is vrij hoog.
9. Verkeerde studiekosten opgevoerd
Volg je een opleiding creatief schrijven omdat je in je vrije tijd graag blogs schrijft, dan mag je de studiekosten helaas niet in mindering brengen op je inkomen. Je mag namelijk alleen kosten aftrekken voor een opleiding voor een toekomstig beroep.
En er gelden nog meer beperkingen. Zo mag je alleen de kosten van jou en je fiscale partner aftrekken; niet die van je kinderen. Ook zijn niet alle kosten aftrekbaar. Zo mag je de kosten voor een laptop, printer, een internetabonnement en de inrichting van je studeerkamer niet in mindering brengen op je inkomen. Ook reiskosten en rente over een studieschuld zijn niet aftrekbaar. Verder geldt er een drempel van 250 euro.
10. De euro in de collectebus afgetrokken
Giften aan goede doelen vormen een dankbare aftrekpost. Maar je moet ze wel kunnen verantwoorden. De euro die je in een collectebus duwt mag je dus niet aftrekken. Ook is de aftrek beperkt tot goede doelen met een zogenaamde ANBI-status. Hier kun je zien of de doelen waaraan jij doneert hieronder vallen.
Tot slot geldt - zoals bij de meeste andere aftrekposten- een drempel; in dit geval van 1% van je inkomen.
Foutje gemaakt? Dat kun je herstellen
Kom je er achter dat je een fout hebt gemaakt, vlak nadat je op de verzendknop hebt gedrukt? Je hebt nog de tijd tot je de definitieve belastingaanslag hebt ontvangen. Daarna is er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Lees ook: Gemeentebelastingen stijgen met gemiddeld 5,2%