IEXGeld

Dossiers

Profiel

Reis annuleren vanwege coronavirus? Dit zijn je rechten

Het coronavirus breidt steeds verder uit. Hoe gul zijn verzekeraars als je een vakantie naar een gebied waar een besmettingsgevaar heerst wil annuleren of omboeken?

Het coronavirus heeft inmiddels ook voet gezet op Nederlandse bodem. Andere landen, waaronder Duitsland en Italië gingen ons land voor. Vrijdagochtend stond de teller op 83.000 besmettingen en bijna 3.000 doden wereldwijd.

Heb je een vakantie geboekt naar een gebied waar het virus heerst, dan wil je natuurlijk kosteloos kunnen annuleren als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Maar uit een inventarisatie van vergelijkingswebsite blijkt dat lang niet elke verzekeraar hier soepel mee omgaat.

Er zijn partijen die dekking bieden voor het annuleren of eerder afbreken van je reis, maar de meeste verzekeraars houden de hand op de knip. Hoe zit het?

Meeste verzekeraars keren niet uit

Uit het overzicht van Independer blijkt dat verzekerden bij Allianz Global Assistance, ASR, De Europeesche, De Goudse, De Internationale, Ditzo, FBTO, Now Go, Reaal, SNS en Unigarant Simpelweg pech hebben. Deze verzekeraars keren niets uit.

Andere partijen zijn soepeler, maar zij stellen wel voorwaarden. Ze eisen bijvoorbeeld dat voor jouw reisbestemming een negatief reisadvies is afgegeven en dat de verzekering is afgesloten voordat dit advies van kracht werd (voor China was dit 27 januari). In sommige gevallen hangt het ook af van de geboden dekking en krijgen alleen klanten met een allriskverzekering de kosten voor de gemiste reis terug.

Een dekking voor ‘natuurrampen’ biedt helaas geen soelaas. Verzekeraars beschouwen het coronavirus niet als een natuurramp.

Annuleringsverzekering opzeggen heeft geen zin

Een annuleringsverzekering opzeggen en proberen de betaalde premie terug te krijgen, heeft geen zin, want de verzekering is al in gegaan toen je hem afsloot.

Het maakt hierbij niet uit of je een kortlopende verzekering (voor een specifieke reis) of een doorlopende (die het hele jaar geldig is) hebt afgesloten.

… en dat geldt ook voor een doorlopende reisverzekering

Ook bij een doorlopende reisverzekering kun je terugbetaling van de premie wel schudden. Deze verzekering is namelijk een jaar geldig en niet specifiek afgesloten voor één reis.

Een kortlopende reisverzekering kun je wél opzeggen

Bij een kortlopende reisverzekering is het een ander verhaal. Volgens Independer kun je deze wél opzeggen en de betaalde premie terugkrijgen.

Heb je een combinatie van een kortlopende reisverzekering met een annuleringsverzekering, dan krijg je alleen de premie terug van je kortlopende reisverzekering.

Spoedeisende hulp wordt vergoed tot het Nederlandse tarief

Raak je tijdens een buitenlandse reis besmet met het coronavirus, dan dekt je basispolis alle onvoorziene, noodzakelijke ziektekosten, zoals een bezoek aan de arts, voorgeschreven medicijnen, een ziekenhuisopname en ambulancevervoer.

Maar de verzekeraar gaat hierbij wel uit van het Nederlandse tarief. Daarin schuilt een risico, want ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan hier, dan moet je het verschil zelf bijbetalen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Wil je je hier tegen indekken, dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig of een reisverzekering met een dekking voor geneeskundige kosten.

Heb je een aanvullende zorgverzekering, kijk dan wel goed naar de polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars hanteren een bovengrens voor de vergoeding van medische kosten in het buitenland of buiten Europa.

Ga je op reis? Check het reisadvies

Ga je binnenkort op reis? Check dan op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of er voor jouw vakantiebestemming een negatief reisadvies geldt.

Met kleuren worden de adviezen in kaart gebracht:

  • Rood: Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
  • Geel: Waarschuwing voor veiligheidsrisico’s
  • Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Op dit moment wordt alleen een negatief reisadvies gegeven voor de Chinese provincie Hubei en voor enkele gemeenten in de Italiaanse provincie Lombardije.

Niet-noodzakelijke reizen naar de rest van China en enkele kleine gebieden in Noord-Italië worden afgeraden. En voor delen van Noord- en Midden-Italië geldt code Geel.

Maar de situatie kan veranderen, dus check de website ook vlak voor vertrek nog een keer.

Lees ook: Ziek op vakantie? Zo voorkom je een forse rekening achteraf

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›