IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze 4 geldfouten kunnen je duur komen te staan

Als het gaat om het opbouwen van vermogen is het natuurlijk belangrijk om op je uitgaven te letten en voldoende geld opzij te zetten. Maar ben je je ervan bewust dat je ego bijvoorbeeld ook invloed heeft op het vermogen dat je wel of juist niet opbouwt? 

Deze vier geldfouten kunnen je enorm in de weg staan bij het opbouwen van een vermogen: 

1. Financiële keuzes maken op basis van je ego

Wanneer je ego ervoor zorgt dat je bepaalde geldkeuzes maakt, kun je jezelf flink in de vingers snijden. Thomas C. Corley haalt op Businessinsider.com een voorbeeld aan op basis van zijn jarenlange onderzoek onder mensen die relatief veel of juist relatief weinig inkomen hebben: het aankopen van dure dingen waardoor het lijkt alsof je het financieel beter voor elkaar hebt dan werkelijk het geval is.

Een andere keuze die vaak door het ego gedreven wordt is het niet afsluiten van een geschikte levensverzekering (mensen voelen zich bijvoorbeeld onoverwinnelijk of slimmer dan ze daadwerkelijk zijn).

Ook zorgt je ego ervoor dat je wellicht geen hulp van experts inschakelt, geen feedback van ze aanneemt of dat je financiële keuzes maakt zonder echt goed je huiswerk te doen. 

Dicht gerelateerd aan deze geldfout is juist het nemen van beslissingen op basis van wat anderen denken. Laat je dus ook niet onder druk zetten door familie, vrienden of collega’s. 

2. Je laten leiden door emoties

Wanneer emoties ervoor zorgen dat je in een opwelling bepaalde uitgaven doet, werkt dat zelden in je voordeel. Wanneer je bijvoorbeeld een leuke bonus in de wacht hebt gesleept, of van je baas een mooie loonsverhoging krijgt, kun je daardoor zo euforisch zijn dat je jezelf in al je blijheid opeens die nieuwe auto gunt, of die dure nieuwe laptop…

Hartstikke leuk natuurlijk, maar zorg er wel voor dat je dit soort keuzes weloverwogen maakt zodat je jezelf niet achteraf hoeft af te vragen of je niet toch beter wat anders met je geld had kunnen doen. 

3. Je huiswerk niet doen of de dingen juist overdenken

Je kunt enerzijds verzaken je voldoende te verdiepen in bepaalde onderwerpen, maar anderzijds kun je ook juist je keuzes te lang overdenken. In beide situaties kan dit ervoor zorgen dat je kostbare fouten maakt. Voorkom daarbij ook dat je keuzes maakt op basis van ongeduld.

Je langetermijnbeleggingen verkopen tijdens een neergaande markt is een voorbeeld van zo'n keuze gebaseerd op gebrek aan geduld (of angst). Ook het doen van een grote uitgave zonder dat je daarvoor bereid bent je huiswerk te doen is een goed voorbeeld. 

Ben jij juist een overdenker? Bedenk je dan dat de meest voor de hand liggende oplossingen ook vaak de juiste oplossingen zijn. Blijven zoeken naar meer gecompliceerde oplossingen kan juist voor chaos zorgen.

4. Beslissingen nemen op basis van angst of stress

Zorg ervoor dat je nooit financiële beslissingen neemt uit angst of op basis van stress. Denk bijvoorbeeld weer aan het verkopen van je langetermijnbeleggingen tijdens een neerwaartse markt. 

Studies hebben aangetoond dat stress ervoor zorgt dat je IQ 13% lager is. Neem dus liever geen geldgerelateerde beslissingen wanneer je gestrest bent. 

Ook wanhoop is vaak een slechte raadgever. En maak je eenmaal structureel niet zulke slimme beslissingen, dan kan dat best eens een gewoonte voor je worden. Ga in zo'n geval na wat er achter die slechte keuzes schuilgaat. Dat maakt het makkelijker om dit soort keuzes in de toekomst te vermijden.

Lees ook: Rijk worden? Zo maak je in 2020 een goed begin

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›