IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 vragen om jezelf te stellen voordat je een auto koopt

Het is weer zover: je auto moet gekeurd worden. Niet iedere auto zal de APK doorkomen en het kan zijn dat je enkele duizenden euro's kwijt bent aan reparaties. Bij zulke hoge bedragen lijkt het niet meer de moeite waard om je auto te repareren. Dan kun je toch veel beter een nieuwe kopen? Toch niet helemaal. 

Helaas is er geen wiskundige formule om te berekenen wanneer je je oude auto aan de kant moet zetten voor een nieuwe. Er zijn veel factoren die meespelen in die beslissing. Maar velen zullen de hoge kosten als een excuus gebruiken om een nieuwe auto aan te schaffen.

Om een antwoord te krijgen op de vraag of je nog door moet blijven rijden in je oude barrel of een nieuwe moet kopen, zou je jezelf eerst de volgende vier vragen moeten stellen:

1. Hoe vaak rijd je?

Het is altijd goed om eerst in kaart te brengen waar je behoeftes liggen. Rijd je lange afstanden door de stad? Dan zet je niet zo gemakkelijk je auto even langs de weg als er iets mankeert. Bovendien kan een nieuwe auto je wat meer een gevoel van veiligheid geven, gezien de laatste technische snufjes die ongelukken kunnen voorkomen.

Rijd je eigenlijk helemaal niet zo veel, dan is het zonde om zoveel geld te verspillen aan de aanschaf van een nieuwe auto. Heb je slechts af en toe een auto nodig, dan is het vaak zelfs veel gunstiger om te fietsen, de trein of bus te pakken of om een auto te huren. Of klop bij vrienden en familie aan.

2. Wat is je budget?

Reparatiekosten die in de honderden of zelfs duizenden euro's lopen, slaan een flink gat in je budget, maar een nieuwe auto kopen is nog veel duurder. Denk naast de aanschafprijs ook aan alle kosten die er nog bij komen, als belastingen, onderhoud en verzekeringen.

De variabele kosten kunnen volgens het Nibud al snel 160 tot 380 euro per maand bedragen. Een nieuwe auto kopen kost niet alleen geld, maar ook tijd. Je wil waarschijnlijk bij diverse dealers langs, auto's vergelijken, etcetera.

3. Hoeveel risico wil je lopen?

Ben jij niet het type dat graag veel risico's neemt, dan is een nieuwe auto wellicht de beste keuze. Je kunt er dan namelijk (bijna) zeker van zijn dat je geen kuren krijgt of dat er onderdelen moeten worden vervangen. 

Toch kan het wel degelijk lonen als je wat meer risico's durft te nemen, door te rijden in een oudere auto en door je verzekeringen laag te houden: je ziet dat direct terug in je portemonnee. Het zicht op een mogelijke reparatie in de toekomst houd je wel, maar de kosten blijven laag.

4. Wat is er mis met je huidige auto?

Problemen met je auto kun je niet allemaal over één kam scheren. Zo is het een stuk minder aantrekkelijk om je auto te repareren als de monteur stelt dat er eigenlijk nog meer problemen zijn of dat die er snel zullen komen. Soms zijn de problemen niet volledig op te lossen. Als er verder niets mis is met je auto, wordt het juist aantrekkelijker om deze te repareren.

Laatste tip:

Kun je de verleiding van een nieuwe auto nauwelijks weerstaan? Zoek dan een auto uit die je graag wilt hebben en bereken met welke kosten je dan te maken krijgt per maand, bijvoorbeeld via dit rekenmodel van de ANWB.

Zet dit bedrag een paar maanden opzij en evalueer dan nog eens de situatie. Waarschijnlijk kun je het wel waarderen dat je geld overhoudt en wordt het verlangen om een nieuwe auto te kopen kleiner. Of misschien niet. Dan is de keuze ook snel gemaakt. 

Lees ook: Autoverzekering fors duurder geworden. Zo bespaar je op de kosten 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›