IEXGeld

Dossiers

Profiel

Britse verkiezingsuitslag bekend: deze aandelen moet je hebben

Volgens analisten van Jefferies zijn de feestdagen vroeg aangebroken als je van plan bent om Britse aandelen te kopen. Vanochtend werd bekend dat de Conservatieven onder leiding van Boris Johnson een flinke meerderheid hebben behaald in de Britse verkiezingen. Welke aandelen moet je nu kopen en welke juist niet, nu de uitslag bekend is?

Jefferies verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in de eerste maanden van 2020 formeel uit de Europese Unie zal stappen. De vraag is nu hoe de relatie tussen de Britse overheid met haar Europese partners zich zal ontwikkelen.

De analisten schatten de kans op 60% dat het Brexit-plan van Johnson erdoor komt en op 20% dat er een "zachte" Brexit zal zijn. Daarmee bestaat er nog steeds een kans van 20% dat er helemaal geen deal komt. Maar op het gebied van handel is een status quo volgens Jefferies in 2020 vrijwel zeker, ongeacht het scenario.

Deze bedrijven zijn interessant…

Jefferies verwacht dat nutsbedrijven, banken, bouwers en retailers het meest profiteren van de verkiezingsuitslag.

Vooral BT, RBS, Centrica, Persimmon, Greencore, Dart Group, Paragon en Morrison's zijn daarbij volgens de analisten een goede koop.

…En deze niet

Daartegenover staat dat consumentengoederen, mijnbouwers en industriële namen wereldwijd waarschijnlijk juist negatief zullen reageren op de verkiezingsuitslag. Vooral bedrijven als BATS, BAE Systems, IHG en Rentokil zijn volgens Jefferies niet interessant.

Ook veel in Londen genoteerde bedrijven die een significant deel van hun omzet uit het buitenland halen zijn volgens de analisten niet koopwaardig.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Jefferies verwacht dat fiscale stimulering de Britse economie goed zal doen, waardoor in 2020 een groei van 1,5% mogelijk is en in 2021 van 1,7%.

Door de toegenomen overheidsinvesteringen zullen beleggers eerder geneigd zijn om in Britse ondernemingen te investeren, omdat een stukje onzekerheid naar de achtergrond verschuift, aldus Jefferies. Dit komt de liquiditeit van Britse aandelen ten goede.

Waarde-aandelen

Niet overtuigd van het lijstje namen van Jefferies? "Koop dan waarde-aandelen", aldus de marktvorsers. Britse aandelen zijn volgens Jefferies goedkoop, met een korting van circa 12,5% ten opzichte van Europese aandelen. Nu de verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk bekend is, zal een deel van die korting weer worden ingelopen, zo verwacht de zakenbank. De analisten zien dit al sinds juni gebeuren, toen de populariteit van Boris Johnson toenam. De koers-/winstverhouding steeg in het afgelopen halfjaar met 9%.

Jefferies heeft meer dan tien kooptips voor Britse waarde-aandelen die erg goedkoop zijn in verhouding met Europese sectorgenoten en die nipt onder de vijfjaarsgemiddelden koersen. Vooral Cineworld, Kingfisher, OneSavings Bank, Aviva, ABF en Centrica springen er uit.

Lees ook: Drie desastreuze beleggingsstrategieën

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Op koopjesjacht gaan kan lucratief uitpakken, maar de risico's zijn ook ... Lees verder ›