IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen na je pensionering: zo doe je dat

Veel beleggers zijn vooral bezig met de opbouw van hun vermogen voor hun pensioen. Maar hoe ga je om met je beleggingen tijdens je oudedag?

Gepensioneerden die hebben belegd voor hun oudedag moeten heel zorgvuldig omgaan met hun spaarpot. Aan de ene kant moet er voldoende rendement worden behaald om te voorkomen dat inflatie het vermogen uitholt. Aan de andere kant mag je niet teveel risico lopen, omdat je het geld nodig hebt om van rond te kunnen komen.

De website US News geeft tips hoe je kunt beleggen als je met pensioen gaat.

1. Wees beducht voor beleggingsrisico's

Het is een lastige omslag als je met pensioen gaat. Decennialang heb je risico's gelopen met je beleggingen, omdat de focus lag op vermogensgroei. Maar na je pensionering moet je gas terugnemen, omdat alles dan draait om vermogensbehoud.

Toch zal die omslag gemaakt moeten worden; eigenlijk al jaren voor de pensionering. Een hoog rendement is fijn, maar als je vijf jaar voor je pensioen zit, heb je onvoldoende tijd om eventuele forse verliezen weer in te lopen.

Je zou ervoor kunnen kiezen om je portefeuille op te splitsen in een defensief deel (waaruit je inkomen genereert) en een wat offensiever deel (waarmee je verder vermogen opbouwen voor later).

2. ... en voor inflatie

Inflatie is een sluipmoordenaar voor je vermogen. Zorg er daarom voor dat je rendement hoger is dan de inflatie.

Lees ook: Dit is de vernietigende impact van inflatie op je spaargeld

Dat is met de lage rente echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je ontkomt er niet aan om ook aandelen in je portefeuille op te nemen, maar zorg wel voor een goede balans tussen rendement en risico.

3. Zorg voor een goede balans

Alles draait om het vinden van de ideale balans. Mik niet op een hoger rendement dan je nodig hebt. Als een jaarlijks rendement van 5% volstaat om van rond te kunnen komen, ga dan niet op zoek naar beleggingen met een hoger potentieel. Rendement en risico gaan immers hand in hand.

4. Deel je pensioen op in blokken

De tijd dat je met pensioen gaat is zo'n lange periode - als het meezit ruim dertig jaar - dat het lastig is om daar één beleggingsstrategie op los te laten. In die periode verandert immers je bestedingspatroon: iemand van 65 jaar heeft een andere levensstijl dan iemand van 80.

Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?

Het is daarom verstandig om je oude dag op te delen in blokken van vijf of tien jaar en je beleggingsstrategie hierop aan te passen.

5. Overweeg ook reële activa, zoals goud en vastgoed

Het is verstandig om je niet te beperken tot aandelen en obligaties, maar ook harde activa in je portefeuille op te nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vastgoed, grondstoffen en infrastructuur. Deze behouden een zekere waarde en vormen daarom een goede bescherming tegen inflatie.

Daarnaast is het uit het oogpunt van spreiding belangrijk om ook te variëren in beleggingscategorieën. Mochten de aandelenbeurzen onder druk staan, dan kun je een deel van het verlies compenseren met bijvoorbeeld goud, dat vaak wordt beschouwd als een veilige haven.

6. Denk aan de erfgenamen

Heb je kinderen, houd dan ook de nalatenschap in de gaten. Kijk bijvoorbeeld of je alvast een deel van je vermogen belastingvrij kunt schenken, zodat later erfbelasting wordt bespaard.

Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoe pak ik dat aan?

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. GJF1959 15 december 2019 13:11 0
    Beleggen in reeele activa zoals goud als je met pensioen bent. Wat een giller. Zelf 6 jr geleden met pensioen gegaan. In de pensioen bv heb ik nu 24% meer vermogen dan toen ik begon ondanks de uitkeringen . Zeker niet dankzij bovenstaande adviezen. Kijk wat er gebeurt en wat je verwacht. Ga voor een deel contrair aan je verwachtingen, just for sure. En voor na je dood is het zaak om een goed testament te hebben. Leef je allebei in goede gezondheid dan nog niet schenken als de kinderen nog geen 40 zijn. Bij 39 jr een ton, daarna pas schenken als1 van beiden ernstig ziek of overleden is. Je kan snel genoeg (bijna) belastingvrij van je geld af komen.
  2. RolfRr 16 december 2019 18:11 0
    Eens met GJF1959,
    Maar denk ook aan verhuizen naar belastingvriendelijke landen in of buiten de EU.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

CPB: Verbied bitcoin en andere crypto's

Een crash is onvermijdelijk, dus het kabinet moet nu ingrijpen, vindt CP... Lees verder ›