IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar vind je de beste analisten?

Hoe weet je naar welke analisten je moet luisteren als je op zoek bent naar je volgende belegging? De aandelenmarkten bewegen zich enorm onvoorspelbaar, waardoor het meer dan ooit belangrijk is om te weten welke experts je moet volgen. Gelukkig is er een tool die de beste analisten voor je uitzoekt. 

Sinds 2012 bestaat er een platform genaamd TipRanks, dat op basis van bepaalde algoritmes bijna vijfduizend analisten, fondsbeheerders, financiële bloggers en insiders op Wall Street volgt en beoordeelt.     

Het resultaat is een objectieve, onafhankelijke lijst met de beste financiële deskundigen. De lijst is gebaseerd op diverse factoren, waaronder het succes van de analist en het gemiddelde rendement per advies.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Om de consistentie van de expert te kunnen beoordelen, wordt ook rekening gehouden met het aantal adviezen dat hij heeft afgegeven. 

Waarom zijn analistenadviezen belangrijk?

Analisten ploeteren door de cijfers en vergelijken deze met die van concurrenten. In analistenrapporten vind je vaak een schat aan informatie, zoals een prognose, het twaalfmaandskoersdoel en een advies (verkopen, houden of kopen). Advies- en koersdoelverlagingen leiden vaak tot heftige koersreacties. 

Natuurlijk kunnen analisten er weleens naast zitten, maar analistenrapporten geven wel een aardig beeld over een bedrijf.

Wie zijn de beste analisten? 

Op TipRanks zie je het trackrecord van de analist en kun je per aandeel zien wat zijn advies is. Op basis van deze profielen kun je nieuwe ideeën opdoen of meer lezen over de beleggingen die je al in bezit hebt. 

"We bieden onze gebruikers het simpele antwoord op de vraag of een deskundige te vertrouwen is of niet", zo zegt CEO Gruenbaum van TipRanks zelf.    

Op dit moment staat analist Joseph Foresi van Cantor Fitzgerald op nummer één in de lijst van beste deskundigen op Wall Street. Uit zijn profiel op TipRanks blijkt dat maar liefst 86% van zijn 374 adviezen een succes zijn gebleken, waarbij er gemiddeld per advies een rendement is behaald van ruim 22%.  

Andere topanalisten zijn Richard Davis van Canaccord Genuity en Glenn Greene van Oppenheimer. Beiden zijn gespecialiseerd in techaandelen en verwachten een flink opwaarts potentieel voor Dropbox (opslag in de cloud), Dynatrace (software voor prestatiebeheer) en Wex (betaaldiensten).

De beste analist voor financials is volgens TipRanks Gerard Cassidy, analist bij RBC Capital. Hij ziet momenteel veel potentie in de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, die volgens hem met 50% kan stijgen in de komende twaalf maanden. 

Ben je op zoek naar de beste aandelen binnen de gezondheidszorg? Dan kun je volgens TipRanks het beste terecht bij Brandon Couillard van Jefferies, die overigens net buiten de top tien beste analisten valt. Hij verwacht dat er koerswinsten tot wel 50% te realiseren zijn bij bedrijven als Exact Sciences (kankerdiagnose), Align Tech (3D-scanners voor orthodontie) en Avantor (hoogwaardige chemie).  

Andere factoren

Behalve de visie van analisten zijn er andere factoren van belang als je de beste aandelen wilt selecteren. In dit artikel sommen we er een paar voor je op.

Lees ook: Hoe selecteer je de beste aandelen? Let op deze 7 zaken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Op koopjesjacht gaan kan lucratief uitpakken, maar de risico's zijn ook ... Lees verder ›