IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 beurswijsheden voor elke belegger

As Januari goes, so goes the year, Sell in May and go away en Never catch a falling knife… Het zijn slechts enkele van de vele beleggingswijsheden die met enige regelmaat te horen zijn.

Beleggingssite Kiplinger doet in dat kader een duit in het zakje met vijf beurswijsheden die nog steeds waardevol zijn voor elke belegger.

1. Koop wanneer het bloed door de straten loopt

“The time to buy is when there’s blood in the streets”, is een uitspraak die de meeste beleggers waarschijnlijk wel eens hebben gehoord. Deze beurswijsheid houdt in dat beleggers erg goede rendementen kunnen behalen door beleggingen van hoge kwaliteit aan te kopen op het moment dat ze noteren tegen een enorme (en soms irrationele) korting.

Dat klinkt eenvoudig, maar voor de meeste beleggers is het nog niet zo makkelijk om het hoofd koel te houden wanneer de markten enorm in paniek zijn.

Volgens de overlevering is deze zin bedacht door Baron Rothschild, een bekende achttiende-eeuwse Britse bankier. De Britse beurs raakte in 1815 flink in paniek tijdens de Slag van Waterloo, die uiteindelijk het einde betekende van het bewind van Napoleon Bonaparte. Rothschild sloeg zijn slag en nam grote belangen in aandelen die flink waren afgestraft, waarna de beurs weer opveerde.

2. Koop alleen wat je begrijpt

Dit is een welbekende tip van Warren Buffett. Toch is hij niet de enige beleggingsveteraan die deze beurswijsheid met enige regelmaat verkondigt.

Deze tip betekent natuurlijk voor iedereen weer wat anders. Ben je goed thuis op IT-gebied, dan begrijp je waarschijnlijk veel van de activiteiten van HP, terwijl artsen, verpleegkundigen en apothekers waarschijnlijk een veel beter beeld hebben van een farmaceutisch bedrijf.

Ook wat betreft beleggingsproducten gaat deze beurswijsheid op. Heb je weinig kaas gegeten van optiestrategieën, dan is het tricky om je daaraan te wagen.

3. Verlies nooit geld

Geen enkele serieuze belegger verwacht natuurlijk vooraf dat zijn investering uiteindelijk in rook opgaat. Deze beurswijsheid is dan ook meer bedoeld om beleggers discipline bij te brengen en ze aan te moedigen om op tijd hun verlies te nemen als duidelijk is dat er geen redden meer aan is.

Omgekeerd is het natuurlijk net zo belangrijk om winst te nemen als de kans zich voordoet en niet te blijven hangen tot het te laat is en de markt weer inzakt.

4. Focus je alleen op het echte nieuws

Reageren op de vette krantenkoppen kan zorgen voor slechte beleggingsbeslissingen. Ook dit is een uitspraak die beleggers vaak uit de mond van Buffett hebben kunnen horen, hoewel andere goeroe's natuurlijk ook dit soort dingen zeggen.

Het meeste nieuws moet beleggers in ieder geval niet aanzetten tot actie. Veel nieuws wordt nogal opgeblazen, om het aantal pageviews en daarmee de advertentieinkomsten aan te jagen.

Bovendien moet je je realiseren dat als de waan van de dag voorbij is, het de omzetgroei en andere fundamentals zijn die de drijvende kracht vormen achter de meeste aandelenkoersen.

5. Houd het simpel

Beleggingsprofessionals houden er vaak van om ingewikkelde producten en complexe oplossingen te promoten. Ze beloven vaak buitenproportionele winsten of abnormaal veel veiligheid.

Janet Bodnar van Kiplinger.com adviseert in dat kader om een zo eenvoudig mogelijke beleggingsstrategie te hanteren, door bijvoorbeeld automatisch iedere maand een vast bedrag in te leggen en dat te investeren in indexfondsen. Dat is minder tijdrovend, ingewikkeld en riskant dan wanneer je individuele aandelen selecteert.

Lees ook: Klopt 'Remember to be back in September' eigenlijk wel?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›