IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is Buffett's heimelijke waarschuwing

Als Warren Buffett spreekt, luistert Wall Street aandachtig. Maar ditmaal gebruikt de beurslegende geen woorden om een boodschap uit te dragen. Die boodschap voorspelt niet veel goeds, zo concludeert de Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool.

Warren Buffett, die al bijna vijftig jaar aan het roer staat van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, is misschien wel de beste belegger van onze tijd. Met een vermogen van meer dan 84 miljard dollar behoort het Orakel van Omaha - zoals zijn bijnaam luidt - tot de rijkste personen ter wereld.

Solide bedrijven

Dat heeft hij bereikt door eenvoudigweg te focussen op waarde. Zijn handelsmerk is het kopen van solide bedrijven en daar heel lang aan vast houden. Bedrijven als Coca-Cola en Wells Fargo bijvoorbeeld zitten al meer dan dertig jaar in de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway is een ware happening. Tienduizenden aandeelhouders en journalisten hangen dan aan de lippen van Buffett, om zijn visie op aandelen en de economie te horen.

Lang zitvlees

Buffett staat bekend om zijn optimistische houding ten aanzien van de economie en de vooruitzichten voor bedrijven op de langere termijn. Aandelen van bedrijven waar hij enthousiast over is, houdt hij het liefst zo lang mogelijk aan.

Gezien zijn trackrecord is het geen wonder dat Wall Street de adem inhoudt als Buffett spreekt. Maar volgens The Motley Fools is er iets opmerkelijks aan de hand: de woorden en daden van Buffett staan al een tijdje op gespannen voet met elkaar.

De beleggingswebsite concludeert dat Buffett momenteel in stilte een rode vlag omhoog houdt. Drie indicatoren zouden in die richting wijzen.

Indicatie 1: Buffett zit op zijn handen

Onlangs publiceerde Berkshire Hathaway de resultaten over het tweede kwartaal. Hieruit bleek dat er eind juni 122,4 miljard dollar in kas zat: een recordniveau.

Hoewel er zeker een kern van waarheid zit in de uitdrukking 'cash is king', gaat dat bij Berkshire Hathaway niet helemaal op, omdat de kerntaak van een investeringsmaatschappij juist is om belangen te nemen in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven.

Buffett heeft eerder herhaaldelijk laten weten dat het beter zou zijn als de kaspositie dichter bij de 30 miljard dollar zou liggen. Het beleid van Berkshire Hathaway strookt dus niet met die visie. De laatste grote acquisitie heeft alweer 3,5 jaar geleden plaatsgevonden: dat was de overname van Precision Castparts.

Volgens The Motley Fool Dit zou dit een heimelijke waarschuwing aan beleggers kunnen zijn dat Buffett en zijn team op dit moment geen aantrekkelijke waarden zien op de aandelenmarkten om een grote slag te slaan.

Indicatie 2: Berkshire is netto-verkoper van aandelen

Niet alleen Buffett's groeiende kaspositie is een stille hint. Berkshire was in het eerste kwartaal een netto-verkoper van aandelen. En volgens Investor's Business Daily was de verkoop van aandelen in het tweede kwartaal zelfs toegenomen.

Dat is uitzonderlijk ongebruikelijk voor Buffett, die juist bekend staat om zijn langetermijnbenadering van beleggen.

Indicatie 3: Inkoop eigen aandeleninkoop neemt af

Een ander veeg teken is volgens The Motley Fool dat Berkshire gas terug nam in de inkoop van eigen aandelen tijdens het tweede kwartaal, terwijl er juist geruchten gingen dat het bedrijf het tempo juist zou opvoeren.

Lees ook: Inkoop van eigen aandelen: wat levert het op?

In de eerste drie maanden van dit jaar kocht Berkshire Hathaway voor 1,7 miljard dollar aan eigen aandelen in. In het tweede kwartaal was dat nog maar 400 miljoen dollar: dus nog geen kwart van het bedrag in het eerste kwartaal.

Uit deze acties concludeert The Motley Fool dat het orakel van Omaha de aandelenmarkt momenteel niet zo aantrekkelijk vindt. Dat is natuurlijk niet iets dat Buffett ooit zou zeggen. Maar zijn acties spreken op dit moment luider dan zijn woorden. Beleggers zouden er goed aan doen om acht te slaan op deze stille waarschuwing, zo waarschuwt de website.

Lees ook: Wat verklaart het succes van superbeleggers als Warren Buffett?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Vastgoed kan een welkome aanvulling op je portefeuille zijn. Lees verder ›