IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 grote risico's van bodemvissen

‘70% korting!’ Een belegger die de markt afspeurt naar aandelen die fors zijn gedaald, waant zich in een koopjeskelder. Maar niet zelden is goedkoop duurkoop. Wees alert op deze vijf risico’s.

Op het dieptepunt instappen, een rit omhoog maken en het aandeel vervolgens op de top verkopen… Dat is de droom van elke belegger.
Helaas is dat scenario voor slechts een enkeling weggelegd. In de meeste gevallen moeten bodemvissers hun vangst met verlies verkopen. Waar gaat het vaak mis? De Amerikaanse website Zacks bracht de risico’s van bodemvissen in kaart.

1. Bodem blijkt een sinkhole

Als een aandeel fors in waarde is gekelderd, hebben veel beleggers instinctief de neiging om stukken in te slaan en zo te profiteren van de afprijzing.

Maar eigenlijk zou het juist als een waarschuwingssignaal moeten gelden, want een forse koersdaling duidt er meestal op dat er iets aan de hand is met een bedrijf. Probeer daarom de reden van de afstraffing te achterhalen. Niet voor niets luidt een bekende beurswijsheid ‘Probeer nooit een vallend mes te vangen’.

Ook is het belangrijk om je te realiseren dat het bij beleggen draait om de verwachtingen voor de toekomst. Kijk dus hoe het bedrijf er fundamenteel voor staat en welke potentie het heeft. Analistenadviezen en -taxaties kunnen een aardig beeld geven.

Zoek verder altijd naar bevestiging dat het herstel is ingezet. De eerdere dieptepunten kunnen dan dienen als een steunniveau. Verzoen je er ook mee dat je de absolute bodem altijd pas achteraf ziet.

2. Een daling van een dubbeltje lijkt weinig, maar ondertussen...

Een aandeel met een lage beurskoers kopen lijkt risicoloos. Een pennystock is al zo goedkoop, die kan bijna niet meer verder zakken. Toch? Zo is het helaas niet. Wat omlaag is gegaan, kan nog veel verder omlaag. In theorie kan elke koers met 100% kelderen. Dat komt niet vaak voor, maar het valt niet uit te sluiten.

Om koersontwikkelingen van laag geprijsde aandelen in proportie te kunnen zien, is het verstandig om te denken in percentages in plaats van absolute getallen. Als de beurskoers van 1 euro met 20 cent is gedaald, lijkt dat weinig. Maar het komt neer op een koersval van 20%. Dat oogt een stuk zorgelijker.

3. Dubbeltjesfondsen kennen specifieke risico's

Valt je oog op een pennystock, wees je dan bewust van de risico's. In veel dubbeltjesfondsen is maar weinig handel. Dat maakt het lastig om van de stukken af te komen, als je geld nodig hebt. Ook kunnen de koersschommelingen fors zijn.

Verder is er vaak maar weinig informatie over deze fondsen voorhanden, omdat deze bedrijven meestal wat minder in de picture staan bij beleggers en analisten.

Meer over pennystocks vind je hier: Pennystocks: wordt mijn dubbeltje ooit een kwartje?

4. Klassieke valkuil: bleeders bijkopen

Veel beleggers proberen het totale verlies op een aandeel te dempen door op een laag niveau stukken bij te kopen. Maar zoals gezegd moet je een forse koersdaling als een waarschuwingssignaal beschouwen. Als je er niet over zou piekeren om het aandeel nieuw in je portefeuille op te nemen, zou bijkopen eigenlijk een no go moeten zijn. Stel dat je al verlies op je eerdere stukken hebt gemaakt en bijkoopt, dan wordt je verlies bij een koersdaling alleen maar groter.

Breng daarom de discipline op om je verlies te accepteren en bleeders te verkopen. En heb het geduld om een aandeel dat na een koersdaling de weg omhoog weer heeft gevonden nog even aan te houden. Aandelen die fors zijn afgestraft hebben vaak tijd nodig om te herstellen. Dat vinden zelfs door de wol geverfde beleggers vaak moeilijk.

5. Alles op rood

Voor elke belegging geldt: wed nooit op één paard, maar spreid je risico’s. Wil je toch een gok wagen, stop dan niet je hele vermogen in één aandeel, want dat maakt je erg kwetsbaar. Wil je bijvoorbeeld 10.000 euro beleggen in pennystocks, dan kun je je inleg beter spreiden over tien verschillende fondsen dan volledig inzetten op één aandeel. Op deze manier demp je het risico.

Houd daarnaast de weging van fors afgestrafte aandelen beperkt. Dan lukt het beter om kortetermijnverliezen aan te kunnen.

Lees ook: Zo koop je aandelen in een turbulente markt

 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Het maakt niet uit wannéér je instapt. Áls je maar instapt. Lees verder ›