IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 vragen over de naderende pensioenkorting

Voor miljoenen werknemers dreigen de pensioenen te worden gekort. Waarom gebeurt dit? En wat zijn de consequenties?

Vier grote pensioenfondsen dreigen met kortingen. Het ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn lieten vandaag weten dat dit misschien al volgend jaar gebeurt. De metaalpensioenfondsen PMT en PME staan er nog slechter voor. Wat betekent dit voor jou? We zetten de belangrijkste vragen voor je op een rij.

1. Wat houdt korten in?

Als het pensioenfonds waar je pensioen opbouwt moet korten, zullen gepensioneerden dat direct merken. Zij krijgen elke maand een lager bedrag uitgekeerd dan voorheen.

Maar ook werknemers worden erdoor geraakt, want zij bouwen minder pensioen op.

2. Wanneer moet een pensioenfonds korten?

Dat hangt af van de dekkingsgraad. Dit cijfer geeft aan in hoeverre het fonds in staat is om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. Met een dekkingsgraad van 100% is er precies voldoende in kas om iedereen in de toekomst van een pensioen te kunnen voorzien.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, is jaren geleden afgesproken dat pensioenfondsen een extra buffer van 5% moeten hebben, om tegenslagen te kunnen opvangen. Wie onder deze ondergrens heen zakt, moet het mes zetten in de pensioenuitkeringen en de pensioenopbouw van werknemers.

Maar die buffereis is losgelaten in het pensioenakkoord dat onlangs is gesloten. Hierbij is afgesproken dat korten niet meer nodig als het pensioenfonds een dekkingsgraad heeft van minimaal 100%. Dat zou extra lucht moeten geven aan pensioenfondsen, maar nu hangt miljoenen gepensioneerden en werkenden alsnog korting boven het hoofd.

Lees ook: Pensioenakkoord: dit zijn de plannen

3. Moet mijn fonds ook korten?

Of je pensioen omlaag gaat, hangt af van de financiële situatie van je pensioenfonds. Sommige fondsen zullen waarschijnlijk moeten korten, maar er zijn ook fondsen die er een stuk beter voor staan.

Ben je benieuwd hoe jouw fonds ervoor staat en wat de rendementen zijn? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank (DNB). Bedenk wel dat dit een momentopname is. Pas na 31 december krijg je duidelijkheid. Dan wordt voor elk pensioenfonds de dekkingsgraad berekend, die bepaalt of er gekort moet worden.

Check ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je totale inkomen daalt met hetzelfde percentage als waarmee je wordt gekort. Als gepensioneerde krijg je namelijk ook een aow-uitkering. De verlaging is daarop niet van toepassing.

Bovendien kan de schade meevallen als je ook nog pensioen opbouwt bij een ander pensioenfonds dat niet hoeft te korten. Veel Nederlanders bouwen namelijk bij verschillende fondsen pensioen op.

4. Waardoor staan zoveel fondsen er zo slecht voor?

De Europese Centrale Bank houdt de rente al jaren op een historisch laag niveau. Dit leidt ertoe dat het verwachte rendement lager uitpakt, net als bij een spaarrekening. Om ervoor te zorgen dat er voor alle deelnemers straks voldoende geld overblijft, moeten pensioenfondsen dan met hogere verplichtingen rekenen en hiervoor meer geld reserveren.

5. Wat kan ik doen om problemen te voorkomen?

Wil je voorkomen dat je later in geldproblemen raakt, dan is het verstandig om tijdig in actie te komen. Dit kan op twee manieren: door zelf een extra spaarpotje op te bouwen of door ervoor te zorgen dat je vaste lasten na je pensionering omlaag gaan. In het onderstaande artikel is uitgediept wat de opties zijn.

Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoe pak ik dat aan?

 

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. JS Dijkstra 18 juli 2019 22:00 1
  Als gepensioneerden worden we als makke schapen naar de slachtbank gevoerd. Maar we kunnen nog heel veel doen....namelijk massaal ons vrijwilligerswerk neerleggen zodra onze pensioenen gekort worden. Niemand komt voor ons op en daarom moeten we het zelf doen en ons land laten zien dat wij het smeermiddel zijn van de maatschappij. Wanneer we het vele vrijwilligerswerk massaal neerleggen, loopt er veel in het honderd en dat mag best wel eens onder de aandacht gebracht worden. Dus gepensioneerden die gratis werk verrichten... laten we ons werk eens een paar dagen stilleggen en kijken wat er dan gebeurt,,,,
 2. Theo Hofman 20 juli 2019 11:44 1
  JS Dijkstra,
  Dit is één van de beste en zo niet de beste reactie die ik ooit heb mogen vernemen als het gaat over korten op de pensioenen, genomen door politici die zelf verzekert zijn van een waardevast pensioen en de door hen hiervoor betaalde premie staat in geen enkel verhouding!

  Maar helaas liggen de feiten zo, dat werknemers in veel beroepen verplicht zijn steeds meer pensioen premie te betalen en dat ook nog zonder de keuze vrijheid te hebben welk (goed) presterend pensioenfonds over dat geld gaat beschikken.

  Daar het gedrag van de Nedriglandse bevolking steeds schaapachtiger wordt zullen ook de vrijwilligers steeds harder, langer en zelfs volgens contracten gaan werken.
  Opkomen voor je zelf, hoort daar niet bij!

  Ik sluit zelfs niet uit dat er een moment komt geluiden vanuit de kudde te horen (net als het vakantiegeld, wat elk jaar netto minder wordt) "je krijgt het maar, ze kunnen het ook afschaffen en dan heb je niets!"
 3. Maan Arkenbosch 20 juli 2019 21:03 1
  Doordat de Centrale Banken door de Politiek ingezet worden als afnemers van overheid schulden is feitelijk sprake van leningen van de politieke overheid aan zichzelf!
  Centrale banken zijn een willoos werktuig geworden van de schimmige politiek, zie Turkije/Erdogan, V.S./Trump, Rusland/Poetin, E.U./Macron/Merkel/Lagarde.
  Inmiddels heeft de E.C.B. voor €.2500 miljard aan voornamelijk staats obligaties en bedrijf leningen op de plank liggen, welke geherfinancierd worden en weinig waarde meer hebben.
  Lagarde/E.C.B. wil het contant geld afschaffen, om zo een banken run bij financiële chaos, te vermijden.
  Deze truc heeft tot gevolg dat vermogens bezitters en pensioenfondsen bij insolventie van banken/landen welke gered moeten worden met (digitaal) drukpersgeld steeds minder koopkracht overhouden.
  Het verhaal van te lage inflatie is net zo min te geloven als het afschaffen van contant geld i.v.m. veiligheid en tegengaan van criminaliteit.
  Zoals eerder gesteld is het inflatie % onderhevige aan een periodiek, veranderd consumenten product-aankoop mandje welke fluctueert met de koopkracht, waarbij vooral bij een neergaande conjunctuur, eerste levensbehoeften (koophuis/huren/energie/supermarkt aanbod) een dominantere rol spelen en de stijging hiervan de gevoels inflatie bepalen.
  Liefst 40% van de bevolking heeft geen noemenswaardige reserves en de huidige belastingdruk ligt bij gemiddeld 39%.
  Het is niet toevallig dat goud/edelmetalen gewoon verder gaan stijgen!
  En dat is een signaal van gebrek aan vertrouwen in de politiek en Centrale Banken.
  Straks, als de sociale onrust verder aanwakkert door de onzichtbare inflatie, komt Lagarde weer met een “”nieuwe”” (digitale €.) munt, waarbij de verwaterde (oude) € ingewisseld moet worden voor een ""nieuwe"" €, precies zoals het gegaan is met de Gulden welke voor minder dan de helft omgewisseld moest worden voor de €.
  De politieke overheid was toen bij nacht en ontij, meer dan de helft van zijn schuld kwijt ten koste van de kleine spaarder en de pensioenfondsen.
  Weg met de € en terug naar de Gulden!!

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Wat te doen bij een draaiende woningmarkt?

ABN Amro en DNB verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen. Wat moet je ... Lees verder ›