IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

Denk je klaar te zijn voor je eerste crowdfund-investering of wil je meer uit je huidige investering halen? Dan zijn er nog enkele ‘experttips’ te noemen.

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je opletten om niet de mist in te gaan)

 1. Invloed op je investering
  Als je geld in een crowdfundingproject steekt, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je aan het einde van de rit je geld terugkrijgt. Een mooi rendement is ook niet verkeerd. Maar net als bij beleggen, is het nooit zeker of je nog iets van je ingelegde kapitaal terugziet. Je kunt echter wel je risico’s beperken door je geld te verspreiden over meerdere crowdfundingprojecten. Dit hoeft niet veel te kosten. Bij crowdfunding kun je soms al vanaf enkele tientjes investeren.

  Nadat je geïnvesteerd hebt hoef je niet vanaf de zijlijn toe te kijken wat de ondernemer met je geld doet. Je kunt – zij het in beperkte mate – invloed uitoefenen op je investering. Dit blijkt echter wel vaak kostbaar, gezien er volgens crowdfundingexpert Ronald Kleverlaan een causaal verband is tussen de hoogte van de investeringssom en de mate van invloed. “Een ondernemer zit niet te wachten op de mening van honderden investeerders die een klein bedrag stoppen in zijn campagne. Met partijen die grote bedragen inleggen, ga je vanzelfsprekend andere afspraken maken.”

 2. Do’s & don’ts voor gevorderden
  Kleverlaan heeft ook nog een paar do’s en don’ts voor de gevorderde crowdfunder:
  * Help de ondernemer met je netwerk. Breng hem in contact met personen die verstand hebben van de sector waarin de ondernemer zich begeeft.

  * Spreek af met de ondernemer. Veel contact gaat vaak via het crowdfundingplatform, maar wees niet bang om die trend te doorbreken door een afspraak te maken. Het kan het vertrouwen tussen investeerder en ondernemer vergroten en je krijgt een beter beeld van hoe je een steentje bij kunt dragen.
  * Promoot het project waarin je investeert bij vrienden, familie, kennissen en collega’s. Hoe meer bekendheid het project genereert, hoe beter.
  * Ga niet op de stoel van de ondernemer zitten, maar bied enkel je expertise en kennis aan. Het is aan de ondernemer om de hulpvraag te accepteren.

 3. Beste exit-strategie
  Professionele investeerders denken vaak na over een exit-strategie, een plan om uit een investering te stappen wanneer deze genoeg heeft opgebracht. Bij crowdfunding is het niet aan te raden om vroegtijdig, dus nog voor de einde van de looptijd van een project, je aandeel te verkopen. Ondernemers hebben tijd nodig om een project op te zetten en om omzet te draaien.

  Pas je visie daarop aan. Wacht bijvoorbeeld rustig op het moment dat een externe partij de boel opkoopt of dat de ondernemer kiest voor een beursgang. Hoewel investeringen via crowdfunding in theorie verhandelbaar zijn, blijken de opties in de praktijk overigens beperkt. Er is nog geen markt om je crowdfundinginvestering te verhandelen.

 4. Afkijken
  Vind je het alsnog moeilijk om een project uit te zoeken waarin je wilt investeren? Kijk dan eens wie er in een project investeren. Vaak kun je zien wie er achter een investering zit en in welke projecten hij verder nog investeert of heeft geïnvesteerd. Met een beetje googlewerk kun je erachter komen of deze projecten het goed hebben gedaan en of de crowdfundinginvesteerder zodoende een beetje feeling heeft met crowdfunding.

Uit onderzoek blijkt dat crowdfunders die frequent hun geld in projecten steken, geïnteresseerd zijn in projecten die goed gemanaged worden, een brede insteek hebben en snel groeien. De ‘gelegenheidsinvesteerder’ zoekt eerder kleinere projecten met een lokale insteek op.

Vaak zijn het vrienden en familie van de ondernemer in plaats van professionele crowdfunders die geïnteresseerd zijn in grotere, spraakmakende campagnes. Maar uiteindelijk geldt ook voor crowdfunding: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Vooral in de Britse en Australische markt zijn kansen te vinden volgens ... Lees verder ›