IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo haal je het beste rendement uit je vakantiegeld

Miljoenen Nederlander hebben de afgelopen weken hun vakantiegeld ontvangen. Je kunt dat extra maandsalaris natuurlijk gebruiken voor je vakantie, maar ook proberen om er extra rendement uit te halen. 7 slimme opties.

Vakantiegeld werd in de vorige eeuw bedacht om een vakantie van te kunnen bekostigen. Dit was geen pure liefdadigheid; werkgevers hoopten er indirect van mee te profiteren. Als werknemers in staat zijn om met vakantie te gaan, komt dat de arbeidsproductiviteit ten goede, zo was de gedachte.

Van dat doel komt niet veel terecht. Meer dan de helft van de werknemers zet het geld in voor andere bestemmingen, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. 40% zet het op een spaarrekening en bij 16% belandt het op de grote hoop.

We zetten enkele tips op een rij om je vakantiegeld op een verstandige manier in te zetten.

1. Schulden? Betaal ze af

De rente op rood staan of een lening is een stuk hoger dan de spaarrente. Heb je een schuld, dan is het verstandig om je vakantiegeld in te zetten om deze te verminderen of zelfs helemaal af te lossen.

Reken maar mee. Stel dat je 1.000 euro rood staat, dan betaal je hiervoor bij de meeste banken 9,9% rente per jaar. Sta je een kwartaal rood, dan lekt dus 36 euro weg naar de bank. Zet je dat geld op een spaarrekening, dan krijg je slechts 10 cent bijgeschreven, uitgaand van de huidige spaarrente van 0,03%. Door het tekort op je betaalrekening aan te vullen bespaar je dus per saldo veel geld.

Vooral kleine schulden zijn de moeite waard om af te lossen. Normaal gesproken mag je je schulden aftrekken van je vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Maar hiervoor geldt wel een drempel van 3.000 euro. Alleen als je totale schuld hoger uitpakt, is dit een aftrekpost. Heb je een kleine schuld, dan is het extra verstandig om deze af te lossen, omdat deze alleen maar geld kost.

2. Bouw een buffer op

Het is altijd verstandig om een buffer aan te leggen voor onvoorziene tegenslagen, zoals de aanschaf van een nieuwe wasmachine als de oude kapot gaat. Heb je weinig vet op de botten, zet je vakantiegeld dan apart, als appeltje voor de dorst.

3. Ga sparen of beleggen

Met sparen of beleggen kun je de waarde van je vakantiegeld vergroten, door rente of een eventuele beleggingswinst. Als je je vakantiegeld direct doorsluist naar een spaar- of beleggingsrekening, kom je minder snel in de verleiding om het geld aan andere zaken te besteden dan wanneer het op je betaalrekening blijft staan.

Helaas is de spaarrente momenteel zo laag dat je geld steeds minder waard wordt, als je rekening houdt met de inflatie en de vermogensbelasting.

Beleggen levert vaak meer op, maar de risico’s zijn ook groter. En misschien een open deur: beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen, om te voorkomen dat je bij een financiële tegenslag een dure lening moet afsluiten.

Lees ook: 7 tips om succesvol te beleggen

4. Los extra af op je hypotheek

De meeste banken bieden de mogelijkheid om deels extra af te lossen op de hypotheek. Hierdoor daalt je schuld en daarmee ook je maandlast. Informeer wel vooraf hoeveel je boetevrij mag aflossen, om nare verrassingen te voorkomen.

5. Isoleer je huis

Je energierekening kan fors omlaag als je woning goed is geïsoleerd. Heb je een ouder, slecht geïsoleerd huis, dan levert spouwmuurisolatie hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 11% rente, zo heeft MilieuCentraal becijferd. Voor een eengezinswoning moet je rekenen op een investering van 800 euro. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 260 euro, waardoor je al na ruim drie jaar uit de kosten bent.

Dak- en vloerisolatie levert een rendement op van circa 8% per jaar en HR++ glas ongeveer 6%.

Lees ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

6. Vervang oude apparaten

Veel elektrische apparaten zijn nu een stuk zuiniger dan pakweg vijftien jaar geleden. Als je deze vervangt, merk je dat aan je energierekening.

Als je bijvoorbeeld een koelvries-combinatie van tien jaar oud vervangt door een nieuw exemplaar van 400 euro, bespaar je circa 50 euro per jaar aan energiekosten, aldus Milieu Centraal.

7. Maak een ander blij

Heb je het geld niet voor jezelf nodig, dan kun je overwegen om (een deel van) je vakantiegeld te schenken aan je kind. Ouders mogen dit jaar 5.428 euro schenken aan hun kind.

Geef je het geld aan iemand anders - zoals een neef of een vriend - dan mag je 2.173 euro belastingvrij schenken.

Doneer je geld aan een goed doel, dan wordt je gesponsord door de fiscus. Donaties zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting als ze naar een goed doel gaan dat door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Er geldt wel een drempel van 60 euro. Komen je giften bij elkaar opgeteld boven dit bedrag, dan mag je elke euro die je extra doneert aftrekken.

Meer weten over sparen? Lees: Sparen: hoe moet ik beginnen?

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›