IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe kun je toch mooie beleggingswinsten opstrijken in een neergaande markt?

De handelsoorlog, de naderende Brexit, geopolitieke spanningen rond Iran en Noord-Korea... Het beursklimaat is erg onzeker. Maar dat hoeft je niet te beletten om toch winst te behalen als belegger.

Het antwoord hierop is: opties, zo legt de Amerikaanse belegginswebsite Zacks uit. Met een optie koop je het recht om een aandeel te kopen of te verkopen binnen een bepaalde periode, tegen een vooraf afgesproken prijs. Je koopt dus niet het betreffende aandeel, maar alleen het recht tot koop of verkoop.

Risico's afdekken

Steeds meer beleggers ontdekkers deze beleggingscategorie. Dat is niet zo verwonderlijk, want opties maken het mogelijk om onder elke marktomstandigheid winst te behalen, ongeacht of de beurzen stijgen, dalen of zijwaarts bewegen.

Bovendien kun je opties gebruiken om de risico's van een aandelenbelegging af te dekken of om extra rendement op je aandelen te behalen.

Hefboomwerking

Een ander pluspunt van opties is de hefboomwerking. Voor slechts een fractie van het bedrag waarmee je een aandeel koopt, kun je hierin beleggen. Daar staat wel het risico tegenover dat je jouw gehele investering of meer kunt verliezen, al is bij diverse optiestrategieën het maximale verlies gelimiteerd.

Check ook: 7 tips om succesvol te beleggen

Optimistisch? Overweeg een call-optie

Als je optimistisch bent over de beurs, kun je een call-optie overwegen, waarmee je speculeert op een koersstijging. Deze optie geeft het recht om het betreffende aandeel voor een bepaalde prijs te kopen.

Het grootste opwaarts potentieel zit volgens Zacks in zogeheten momentum- en groeiaandelen. Deze veren vaak sterker op in een opgaande markt. Uiteraard moet je timing wel kloppen.

Pessimistisch? Kies een put-optie

Zie je het somber in voor de aandelenmarkten, dan ligt een put-optie voor de hand. Hiermee speculeer je op dalende beurskoersen. Je koopt dan het recht om gedurende de looptijd van de optie een aandeel te verkopen voor een vooraf afgesproken prijs. Als de koers onder de uitoefenprijs uitkomt, maak je winst.

Voor deze optiestrategie zijn overgewaardeerde aandelen de grootste kanshebbers. Een handige manier om deze te selecteren zijn taxatie- en koersdoelverlagingen van analisten. Ook kun je letten op het 50- en 200-daagse voortschrijdend gemiddelde, een belangrijke indicator in de technische analyse. Noteert een aandeel hieronder, dan is er een grotere kans op een koersdaling.

Grote koersbeweging, maar richting onbekend: straddle of strangle

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je wel een grote koersbeweging verwacht, maar niet weet in welke richting. In dat geval kun je een zogeheten strangle of straddle overwegen. Je koopt dan tegelijkertijd zowel een call- als put-optie op hetzelfde aandeel, met eenzelfde expiratiedatum, maar met verschillende uitoefenprijzen.

Een van de beste momenten voor deze strategie is vlak voordat een bedrijf met kwartaalcijfers komt. De beste aandelen die zich voor deze strategie lenen zijn 'high beta'- aandelen. Dit zijn aandelen die erg koersgevoelig zijn. Aandelen met een hoge bete fluctueren vaak sterk bij een stijging of een daling van de markt.

Afzwakkende of bescheiden koersbeweging: spreads

Verwacht je slechts een bescheiden koersstijging of daling, dan kun je je toevlucht zoeken tot spreads. Je handelt dan in twee verschillende opties met dezelfde expiratiedatum, maar verschillende uitoefenprijzen. Voorzie je bijvoorbeeld een koersdaling, dan koop je een put-optie, maar verkoop je een andere put met een lagere uitoefenprijs.

Met deze strategie kun je voor een beperkt bedrag anticiperen op een koersvbeweging. De winst is wel gemaximeerd, maar dat geldt ook voor je verlies.

Volgens Zacks is deze strategie vooral interessant voor waarde-aandelen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van opties is dat het een flexibele belegging is. Je kunt profiteren van alle marktbewegingen; ongeacht de richting. Dus mocht de bullmarkt ten einde zijn, dan kun je toch nog fraaie beleggingswinsten opstrijken.

Daar staat wel tegenover dat speculeren met opties erg risicovol is. Je kunt een hoog rendement behalen, maar ook fors verliezen. Bij sommige opties is het verlies beperkt tot de geïnvesteerde premie, maar er zijn ook opties waarbij je beduidend meer kunt verliezen.

Bedenk ook dat je, anders dan bij aandelen, geen dividenduitkering krijgt. Bovendien zijn er relatief hoge kosten aan verbonden.

Beleggen in opties leent zich bovendien niet voor lange-termijnbeleggers, die er juist bij gebaat zijn om aandelen langere tijd vast te houden.

Verder is het natuurlijk van groot belang dat je echt begrijpt hoe een optieconstructie werkt. Voor de meeste beleggers zijn optiestrategieën eigenlijk te ingewikkeld.

Lees ook: 'Sell in May'... Is het slim om nu uit te stappen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›