IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo houd je het online bestedingsgedrag van je kind onder controle

Populaire games als Fortnite, Candy Crush Sage en Pokémon Go geven ouders aardig wat kopzorgen. Kinderen spenderen een fortuin aan extra functies binnen de spellen. Wat kun je doen om een torenhoge rekening te voorkomen? 

In grote delen van het land is de meivakantie aangebroken. Veel kinderen brengen dan meer tijd door met computergames.

Fortnite is een rage onder kinderen, maar het spel zorgt ook voor een groot probleem voor ouders, omdat dure in-app aankopen binnen de game onverwachts tot een hoge rekening leiden.

Al enkele weken na de lancering van het spel op de iPhone, harkten de spelontwikkelaars meer dan tien miljoen euro binnen door gebruikers die zogenoemde V-Bucks kochten. Dit is de digitale valuta in het spel waarmee spelers extraatjes kopen als outfits voor hun avatar. Alleen al met de iPhone-versie van Fortnite zou spelontwikkelaar Epic Games 450 miljoen dollar binnenhalen, terwijl het spel op nog veel meer platformen is verschenen.    

Van jongs af aan

Er komen steeds vaker berichten naar buiten dat kinderen onbewust het geld van hun ouders verbrassen met in-game aankopen. Veel kinderen denken dan dat zij aankopen doen met spelletjesgeld en zijn niet op de hoogte dat zij eigenlijk met echt geld betalen. 

Ook in Nederland blijkt dat online shoppen voor kinderen in de scholierenleeftijd al vrij gewoon is. Van de 13- t/m 14- jarigen doet 73% weleens online aankopen en van de 17- t/m 18- jarigen is dat 92%, bleek uit het Nibud Scholierenonderzoek 2016.

Een onderzoek van Nationwide Building Society in 2013 suggereerde al dat één op de twintig ouders onverwacht een rekening binnenkregen, nadat hun kinderen extraatjes kochten in spellen. 

Fortnite is namelijk niet het enige spel waarin betalingen mogelijk zijn. Ook bij het immens populaire smartphonespel Candy Crush Sage kun je voor circa 8 euro 100 goudstaven kopen om spelletjes gemakkelijker uit te spelen, terwijl je in Pokémon Go met echt geld PokéCoins kunt aanschaffen. 

Zelfs educatieve apps bieden de mogelijkheid om in de app aankopen te doen. In Duolingo, waarmee je een taal kunt leren, is het mogelijk om virtuele juwelen te kopen voor extra functies. 

Wat kun je doen? 

Je kunt besluiten om je kinderen deze spellen niet meer te laten spelen, maar dat zal niet altijd de beste optie zijn. Een beter idee is om stappen te zetten om te voorkomen dat je kind gemakkelijk aankopen kan doen binnen de games die zij spelen. 

Op een iPhone of ander iOS-apparaat, moet je kind altijd een Apple-wachtwoord invoeren voordat het in de app aankopen kan doen, tenzij je dit zelf anders hebt ingesteld. Is je kind op de hoogte van je wachtwoord, dan kun je overwegen dit te veranderen.

Je kunt in-app aankopen ook uitschakelen door naar de instellingen te gaan en vervolgens naar Algemeen, Schermtijd en Materiaal en Privacy. Klik hier op iTunes Store en App Store en vervolgens op In-app aankopen. Vink de optie Sta niet toe, aan. 

Op een Android-toestel heb je niet de mogelijkheid om in-app aankopen uit te schakelen, maar je kunt het je kind wel moeilijker maken door aankopen te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account.

Ga naar de Play Store, klik op de menuknop links bovenin en ga naar de instellingen en vervolgens naar Verificatie vereisen voor aankopen. Kies daar ‘Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat’.

Extra tips

Het Nibud heeft nog wat extra tips om je kind veilig online te laten shoppen. Kijk bijvoorbeeld de eerste paar keren mee als je kind online iets wil kopen en leg uit hoe je kunt zien of een webwinkel betrouwbaar is en hoe het met de voorwaarden van verzenden, ruilen en retourneren zit. Maak vervolgens afspraken voor het vervolg. Mag je kind zelf online kopen of moet hij of zij altijd eerst toestemming vragen?

Voor wat betreft de spelletjes waarbij kinderen verleid worden om aankopen te doen, kun je bespreken wat het verdienmodel is van dergelijke games en dat gratis niet betstaat. Alle tips van het Nibud vind je hier

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›