IEXGeld

Dossiers

Profiel

Herbeleg je dividend (en zes andere tips voor succes op de beurs)

Een van de valkuilen van beleggen is dat je je laat leiden door je emoties. Het is verstandig om een aantal spelregels in acht te nemen waarop je kunt terugvallen. Hieronder volgen er zeven van de website Dividendearner.com.

Lees ook: Schakel je emoties uit. Dat levert mogelijk meer op.

1. Beleg in wat je kent en begrijpt

Zoals de bekende Amerikaanse zakenman en investeerder Peter Lynch ooit zei: als je de activiteiten van een bedrijf niet kunt uitleggen op een manier waarop een kind het begrijpt, dan is het waarschijnlijk te ingewikkeld.

Bij het begrijpen van een bedrijf hoef je overigens niet alle procedurele ins and outs te kennen, maar zorg wel dat je snapt hoe een bedrijf zijn geld verdient.

Lees ook: Weet wat je koopt (en vier andere tips voor beginnende aandelenbeleggers)

2. Kies bedrijven met 'noodzakelijke' producten of diensten

Behalve het kiezen voor bedrijven die je snapt, is het ook nuttig om bedrijven te selecteren die diensten of producten aanbieden waar we niet zonder kunnen. Deze ondernemingen blijven ook geld verdienen als het economisch tij tegen zit.

Hoewel niemand in de toekomst kan kijken is de kans groot dat we voorlopig nog wel gebruik blijven maken van bijvoorbeeld financiële diensten, olie en gas en voedsel. Ook nutsbedrijven voorzien in een blijvende behoefte.

3. Ga voor dividendaandelen

Kies je voor bedrijven die (een houdbaar) dividend uitkeren, dan maak je ook in een zijwaartse markt rendement. Laat de koersstijging die jij voorziet een lange tijd op zich wachten, dan heb je in de tussentijds in ieder geval een minimale hoeveel rendement.

Lees ook: Zo bouw je een aantrekkelijke dividendportefeuille op

4. Focus op bedrijven met een economische voorsprong 

Je kunt ervoor kiezen je te richten op bedrijven die een voorsprong hebben op anderen: bedrijven die erin slagen de voordelen te benutten die zij hebben ten opzichte van hun concurrenten. Het idee is dat deze voorsprong de langetermijnwinsten en het marktaandeel beschermt.

Bedrijven die al langere tijd een goede concurrentiepositie hebben, zijn vaak bedrijven met een grote marktkapitalisatie (large caps).

5. Herbeleg het dividend

Om je geld écht aan het werk te zetten, is het verstandig om het dividend te herbeleggen. Doe dat het liefst automatisch, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Bij sommige bedrijven kan dat: je kiest dan voor stock dividend in plaats van cash dividend. Zo krijg je – mits je genoeg aandelen in bezit hebt natuurlijk – bij iedere dividenduitkering één of meerdere nieuwe aandelen, en de restwaarde in cash.

Lees ook: Zo doe je aan- en verkopen op de beurs

6. Spreid je geld over sectoren

Je geld gelijk te spreiden over verschillende sectoren is niet alleen verstandig vanuit risicoperspectief, maar het helpt ook bij het kiezen in welke sectoren je moet bijkopen.

Wanneer je gaat voor gelijke spreiding over een aantal sectoren, zul je namelijk automatisch sectoren bijkopen die achterblijven ten opzichte van de rest. Zo maak je gebruik van mooie koopmomenten, die je puur emotietechnisch misschien liever links zou laten liggen.

7. Beperk het aantal beleggingen in portefeuille

Stel voor jezelf een maximaal aantal posities vast dat je in portefeuille wilt hebben. Je kunt namelijk niet een onbeperkte hoeveelheid bedrijven in de gaten houden. Zit je aan je max? Verkoop dan eerst een positie voordat je een nieuwe inneemt.

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in negen stappen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Cijferseizoen is begonnen: waar moet je op letten?

Het cijferseizoen is zojuist losgebarsten. 8 punten waar beleggers naar ... Lees verder ›