IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bouw je een aantrekkelijke dividendportefeuille op

Aandelen met een hoog dividendrendement zorgen voor stabiliteit in je beleggingsportefeuille. Maar waar moet je nu op letten bij de aandelenselectie?

Het rendement van een aandelenbelegging bestaat niet alleen uit een mogelijke koerswinst, maar ook uit ontvangen dividenden. Omdat veel bedrijven meer geld verdienen dan ze verstandig kunnen herinvesteren, kiezen ze er vaak voor om een deel van de winst uit te keren aan hun aandeelhouders, in plaats van het werkloos op de plank te laten liggen.

In een uitgebreid artikel somt Jordan Wathen van The Motley Fool de voordelen van dividend op en geeft hij tips waar beleggers op moeten letten bij de keuze van dividendaandelen.

Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek wordt uitgekeerd en speciaal dividend, dat bijvoorbeeld in jaren van uitzonderlijke winst of na verkoop van een bedrijfsonderdeel wordt betaald.

Lees ook: Dividendaandelen selecteren? Drie tips.

Apple

Een mooi voorbeeld van een aantrekkelijk dividendaandeel is Apple. Deze techreus is zeer winstgevend, waardoor het geld tegen de plinten opklotst. Vorig jaar heeft Apple meer dan 11,5 miljard dollar geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, om de bestaande producten te verbeteren en nieuwe producten te lanceren.

Maar zelfs na aftrek van deze investeringen bleef het bedrijf nog zitten op een enorme berg geld. Dus worden de aandeelhouders beloond.

Duurzaam bedrijfsmodel

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak stabiele bedrijven die langzaam, maar gestaag groeien. Er is namelijk heel wat voor nodig voor een bedrijf om dividend uit te keren en dit op langere termijn ook vol te houden.

Bedrijven die dividend uitkeren hebben dan ook vaak een vrij duurzaam bedrijfsmodel en een kwalitatief goede winstgroei. Zij moeten het niet hebben van mooie beloften, maar van de feiten.

Ook hebben ze vaak een gedisciplineerd management. Bedrijven die hun aandeelhouders periodieke dividenden in het vooruitzicht stellen, zullen minder snel in de verleiding komen tot ongewisse avonturen, zoals een te dure overname of een investering in een project met weinig potentie.

Stabiele inkomsten

Een ander pluspunt is natuurlijk dat dividenden zorgen voor stabiele inkomsten. Bovendien zijn dividendbetalingen historisch gezien minder volatiel dan beurskoersen. In rampjaar 2008 bijvoorbeeld kelderde de S&P 500 met maar liefst 37%, terwijl de omvang van dividendbetalingen nog steeds toenam.

Pas in 2009 ging het mes in de dividenduitkeringen, maar de daling kwam uit op slechts 20%. Het jaar erna zaten de dividendbetalingen weer in de lift en in 2011 werd zelfs een nieuw record gevestigd, terwijl de beurskoersen toen nog niet waren hersteld van de klappen.

De stabiliteit van dividenden is goed zichtbaar in de onderstaande grafiek, die de dividenduitkeringen door S&P 500-bedrijven over de afgelopen 58 jaar weergeeft.



De jaarlijkse dividendaanwas bedroeg 5,8% en overtreft daarmee de inflatie. Sinds 2000 zijn de consumentenprijzen in de VS met 46% gestegen, terwijl de omvang van dividendbetalingen met maar liefst 206% toenam.

Hedge tegen inflatie

Ook gemeten over een langere termijn blijken dividenden een uitstekende bescherming tegen inflatie. Terwijl de kosten voor levensonderhoud in de Verenigde Staten tussen 1960 en 2017 met 741% stegen, keerden S&P 500-bedrijven in deze periode 2.412% meer dividend uit.

Dat maakt beleggen in bedrijven die veel dividend uitkeren aantrekkelijk voor beleggers die inkomen uit hun portefeuille willen genereren. Denk bijvoorbeeld aan beleggers die sparen voor hun pensioen en bij hun eigen pensioenfonds indexatie mislopen.

Het is wel belangrijk om kritisch te zijn in de aandelenselectie. Motley Fool noemt enkele zaken waar je op kunt letten.

Check ook: Kijk eens goed naar dividend

1. Dividendrendement

Het eerste aandachtspunt is het dividendrendement: het rendement gedeeld door de beurskoers. Als een bedrijf per aandeel 1 euro dividend betaalt, bij een beurskoers van 10 euro, bedraagt het dividendrendement 10%.

Met deze eenvoudige rekensom kun jw fondsen met elkaar vergelijken.

2. Payout ratio

Een ander selectiecriterium is de payout ratio: het percentage van de winst dat een bedrijf uitkeert als dividend. Als een bedrijf 5 euro per aandeel verdient in een jaar en 2 euro aan dividend uitkeert, bedraagt de dividend pay-out ratio 40%.

Sommige beleggers berekenen de pay-out ratio gebaseerd op de vrije kasstroom in plaats van op basis van de nettowinst. Dat is vooral zinvol bij bedrijven die veel moeten investeren, zoals ondernemingen die nog in de groeifase zitten.

3. Dividendbeleid

Veel bedrijven communiceren welk percentage van de nettowinst zij willen uitkeren aan de aandeelhouders. Uiteraard hebben bedrijven met een helder dividendbeleid in combinatie met een voorspelbare business een streepje voor bij beleggers.

Kijk ook naar het dividendbeleid over de afgelopen tien jaar. Uiteraard zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar je kunt zo wel de dividenduitkeringen vergelijken met het rendement op de beurs.

Bovendien kun je ook zien hoe volatiel het aandeel in de crisisperiode was, omdat in deze vergelijking ook 2008 wordt meegenomen.

4. Fundamentals

Veel beleggers gaan blind af op de hoogte van het dividend, maar verliezen de fundamentals uit het oog. Jordan Wathen waarschuwt ervoor dat dividend nooit de enige reden mag zijn om een aandeel in portefeuille te nemen. Het moet een kwalitatief goed bedrijf zijn.

5. Spreiding

Daarnaast wordt de diversificatie van de portefeuille nog weleens over het hoofd gezien: de spreiding van aandelen over verschillende factoren. Sommige sectoren staan bekend als gulle dividendbetalers. Door al deze aandelen te kopen, ontstaat al snel een eenzijdige portefeuille.

Zie ook: De belangrijkste beslissing die een belegger moet nemen: asset allocatie

Dat kan leiden tot onevenwichtigheden, want bedrijven doorlopen een cyclus, die per sector kan verschillen. Toen in 2011 financials achterbleven op de beurs, waren nutsbedrijven juist erg in trek. Het jaar daarna was het precies omgekeerd: financials herstelden zich, terwijl nutsaandelen uit de gratie waren.

Beleggers met veel aandelen van financials of nutsbedrijven maakten in die periode een wilde rit, maar wie beide sectoren in portefeuille had, had toch een vrij stabiel rendement. Het is dus verstandig om je beleggingen over verschillende sectoren te spreiden.

Beleggingsfondsen of ETF's

Behalve zelf fondsen selecteren kun je ook kiezen voor een beleggingsfonds of een indexfonds dat is gespecialiseerd in dividendaandelen. Dat levert veel gemak op, omdat je niet alleen de fondsselectie, maar ook het onderhoud van de portefeuille uitbesteedt. Mocht bijvoorbeeld een sector vanwege koersstijgingen een te zware weging krijgen, dan brengt de fondsbeheerder de portefeuille weer in balans.

Bovendien ben je zo automatisch verzekerd van een goede spreiding. Zo belegt het Vanguard Dividend Appreciation Index Fund in meer dan 180 verschillende aandelen, verdeeld over verschillende sectoren.

Indextrackers hebben als bijkomend voordeel dat de beheerkosten lager zijn dan van een actief beheerd beleggingsfonds. Dat is zeker voor beleggers die inkomen uit hun belegging willen halen van belang, aangezien de kosten rechtstreeks ten koste gaan van het rendement.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›