IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is momentum-beleggen?

"The trend is your friend", zeggen momentum-beleggers vaak. Wat betekent het als je koerstrends zwaar laat meewegen in je beleggingskeuze? Een kort overzicht van wat er komt kijken bij het zogenoemde momentum-beleggen.

De gedachte achter momentum-beleggen is dat aandelen die op korte termijn, denk aan een periode van zes maanden tot een jaar, sterk hebben gepresteerd, in de daaropvolgende korte periodes ook vaak een goede performance laten zien.

Dus aandelen die recent bovengemiddeld hebben gepresteerd, zullen dat waarschijnlijk blijven doen, is dan de gedachte. Andersom geldt hetzelfde: aandelen die het recent slecht gedaan hebben, zullen het de komende tijd ook relatief slecht blijven doen.

Irrationele gedragspatronen

Deze gedachte is dan weer gebaseerd op diverse irrationele gedragspatronen bij beleggers. De Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard noemt er een paar:

  • beleggers reageren te sterk of juist onderkoeld op nieuwe informatie die in de aandelenkoers wordt verwerkt;
  • beleggers die dezelfde trends volgen, vertonen kuddegedrag;
  • beleggers zoeken in de recente koersontwikkeling een bevestiging ter rechtvaardiging van transactiebeslissingen.

Academische studies hebben aangetoond dat het beleggen in aandelen met momentum zelfs op de langere termijn tot outperformance kan leiden, aldus Vanguard. 

Lees ook: Zo word je rijk door fouten van andere beleggers

Staar je er niet blind op

Maar ook weer niet altijd. Zeker beleggingsfondsen weten vaak niet optimaal te profiteren van het momentum, zo blijkt uit onderzoek van Dimensional.

Belangrijke kenmerken van momentum-strategieën zijn naast het hoge rendement ook de daarbij behorende hoge omloopsnelheden. Of in andere woorden: deze beleggingsstrategie heeft als kenmerk dat er veel gehandeld wordt en daar komen uiteraard kosten bij kijken.

Bovendien kan de strategie een belegger ook soms opzadelen met dure aandelen, of een lage kwaliteit.

Kosten drukken op het rendement

De conclusie van het onderzoek: beleggingsfondsen profiteren van de voordelen van het momentum, maar na aftrek van kosten blijkt slechts 9% in staat om de benchmark te verslaan.  

Ook de gedachte dat aandelen die het recent slecht gedaan hebben, het de komende tijd ook relatief slecht blijven doen, is gevaarlijk. Vooral na flinke dalingen die gepaard gaan met veel onzekerheid (dus bij een hoge volatiliteit) is de kans groot dat beleggers na een crash even op adem willen komen.

Het is dus niet gezegd dat aandelen in deze periode dan verder dalen. In een nerveuze markt is het gewoonweg erg moeilijk om vast te houden aan het momentum. Juist omdat emotie een grote rol speelt bij momentum-beleggen en emoties laten zich soms moeilijk voorspellen.

Zoek combinatie met waardebeleggen

Veel deskundigen zijn het er dan ook over eens dat momentum-beleggen het beste werkt in combinatie met waardebeleggen, dus als je actief gaat zoeken naar ondergewaardeerde maar hoogrenderende bedrijven. 

Lees ook: Lesje short gaan

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›