IEXGeld

Dossiers

Profiel

Emigreren? Houd rekening met deze kosten

Ben je dat grijze weer in Nederland helemaal zat of heb je een mooie baan gevonden in het buitenland? Dan wordt het wellicht tijd om te emigreren.

Hier komt evenwel veel bij kijken. Hoe zit het met je pensioen en met welke kosten moet je rekening houden? Wij zetten wat aandachtspunten op een rijtje. 

Lees ook: Vier tips om te besparen op je vliegtickets

FPVI, een uitgeverij van praktische zelf-hulp-boeken, werkt momenteel aan een boek voor iedereen die wil emigreren. In aanloop naar de lancering van het boek in mei dit jaar, kwam FPVI al met enkele kostenposten om op te letten als je naar het buitenland vertrekt.  

Verblijfsvergunning

Je zult mogelijk direct denken aan de kosten voor een verblijfsvergunning. Deze kunnen aardig oplopen, zeker als je binnen Europa blijft. Zo maakte de website Nomad Capitalist een overzicht van de duurste landen om een verblijfsvergunning te krijgen.

In het Verenigd Koninkrijk ben je het duurste uit. Daar kunnen de kosten oplopen tot maar liefst 1.345 euro en ook in Litouwen ben je met kosten tussen de 600 en 1.100 euro duur uit.

In dat opzicht kun je beter naar Mexico vertrekken, waar een verblijfsvergunning van een jaar circa 250 dollar kost. Bovendien zou je een vergunning volgens Nomad Capitalist daar snel kunnen regelen.  

Ziektekostenverzekering 

Ook moet je een ziektekostenverzekering afsluiten, omdat je oude verzekering in Nederland normaal gesproken vervalt. Positief is dat je waarschijnlijk wel goedkoper uit bent. Nederland staat in de top drie van landen met het duurste zorgstelsel, zo bleek al eerder uit cijfers van het OESO.

In ons land betaal je gemiddeld bijna 4.000 euro per inwoner per jaar (cijfers uit 2018). Alleen in Luxemburg ben je met ruim 5.000 euro per jaar duurder uit. De goedkoopste zorgverzekering regel je in Roemenië voor nog geen 1.000 euro per jaar. 

FPVI merkte wel op dat je in het buitenland vaak te maken krijgt met hogere eigen bijdragen en een "sobere" dekking. In sommige gevallen is het ook mogelijk om in Nederland een speciale zorgverzekering voor expats af te sluiten.

Het Goudse Expat Pakket of OOM Wonen in het buitenland zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden, aldus FPVI, maar er zijn ook internationale zorgverzekeringen als International Expat Insurance, Globality Health Yougenio en het Allianz International Healthcare Plan. 

Woning regelen

Ook moet je nog een woning regelen. Dit kan uiteraard huur of koop zijn, maar een grote kostenpost blijft het in ieder geval wel. Doe dan ook altijd goed onderzoek naar het land waar je naar toe wilt verhuizen en kijk naar de kosten van levensonderhoud en onderdak.

De goedkoopste bestemming in Europa is het Roemeense Boekarest, aldus Economist Intelligence Unit. Nog goedkoper ben je uit in Almaty, een stad met ruim 1,5 miljoen inwoners in Kazachstan. Daar een baan zoeken kan evenwel een uitdaging zijn. Dure steden om in te wonen zijn onder meer Hongkong, Zurich en andere Aziatische metropolen als Singapore en Tokio. 

Lees ook: Vakantiehuisje kopen? In deze landen kan dat het goedkoopst

FPVI noemt op zijn website nog meer kostenposten om op te letten, waaronder extra bankkosten voor internationale betalingen en kosten voor uitkeringen die je vanuit Nederland ontvangt, waaronder eventueel je AOW, lijfrente of aanvullend pensioen. 

Belastingen

Voor wat betreft belastingen: FPVI adviseert om de belastingen voor je huidige en toekomstige land met elkaar te vergelijken en dan gaat het vooral om de belasting op inkomen uit arbeid (of uitkeringen vanwege pensioen of arbeidsongeschiktheid) en de vermogensbelasting.

In sommige landen als Denemarken, Duitsland, Spanje en Zweden, betaal je helemaal geen vermogensbelasting. Dit kan uiteraard gunstig zijn als je veel vermogen hebt.

Kortom: veel punten om op te letten dus als je wilt emigreren. Duik goed in de kosten en laat je niet verrassen!   

Check: Budgetteren is belangrijk. Waarom doen we het dan niet?

Gerelateerde Tools

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 17 april 2019 17:46 0
  Hallo,
  Wel eens gedacht aan Ierland als woonland, klein, engelstalig, prachtige natuur, vriendelijke mensen, vier dagelijkse vluchten naar Amsterdam, EU-voorzieningen, dun bevolkt, kortom alles veel goedkoper dan Nederland.

  Zie bijgaand voorbeeld.
  Yearly costs for the property:
  Government Property Tax: €225
  Watercharges: €60
  Bin charges: €120
  4G Broadband: €360
  TV-license: €170
  Insurance for house, contents including horses: €450
  Private Healthcare: Annual premium per person: €800
  Total per year: €2125.

  Kijk eens op Ierse websites als Daft.ie of Sellmyhouse.ie
  You are welcome.....
 2. RolfRr 12 juni 2020 23:38 0
  Er zijn zoveel mooie klimaat/fiscaal gunstige landen met een vriendelijke bevolking. Zou eerst een half jaar proef wonen voordat je een algehele overstap maakt.
 3. Henk30 18 juni 2020 11:05 0
  Inderdaad: Oppassen. Voorbeeld zorgverzekering: In Duitsland ist voor twee personen de ziektekostenverzekering inkomstenonafhankelijk en vaak duurder dan in nederland,is echter met tandartsdekking, in Zwitserland is het een inkomstenonafhankelijke koppremie die erg duur is, en is de tandarts onverzekerd, krijg je echter als je er officieel woont soms weer een hoge zorgsubsidie. In Italie moet je wel een vaak erg dure prive verzekeing nemen, vooral in het zuiden. In Frankrijk bij hogere inkomens wordt het ook duur.
  Moet je in de pleeg, zit je in zwitserland algauw aan de bedelstaf.Niet voor niets is 60% van de geemigreerden (10% van de zwitsers zit in het buitenland) bejaard.
  Voorbeeld belasting:
  In Duitsland geen vermogensbelasting maar wel degelijk vermogenswinstbelasting, op beleggingswinst bij korte houdtijden, net zoals in de US, naast belasting en sociale premies op renteinkomsten en dividenten.
  In Spanje worden eenmalige kapitaaluitkeringen uit pensioenplannen kumulatief als pensioeninkomsten in hte jaar van de uitkering belast - wegens de hoge progressie kan dat heel duur worden.
  Dubbele erfbelasting is ook een thema, vooral ook voor de langstlevenden.
 4. Therese Poulain 10 februari 2023 16:22 0
  De financiële onderneming is gespecialiseerd in alle gebieden van kredietverlening.
  Wij bieden u aanbiedingen die aangepast zijn aan al uw financieringsbehoeften met een persoonlijke lening en investeren in uw grote projecten.
  Dit is voorbehouden aan bedrijven en serieuze mensen die op zoek zijn naar een lening om hun projecten te financieren.
  Wij bieden leningen aan particulieren: consumentenleningen, woningleningen, kredietaankopen, schuldaankopen om alle schulden te consolideren in één enkele lening, schoolleningen voor studenten, autoleningen.
  Wij begeleiden de financiering van uw projecten, zoals de bouw van uw huis, kantoren, uw bedrijf of een project waarvoor externe financiering nodig is. Neem voor meer informatie over het aanbod contact met ons op: E-mail: poulaintherese4@gmail.com

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›