IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantiehuisje kopen? In deze landen kan dat het goedkoopst

Sommigen dromen ervan een eigen vakantiehuisje te hebben in het buitenland, maar dat kan aardig in de kosten lopen. Waar kun je het goedkoopst een huisje kopen? Een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geeft meer inzicht. 

De OESO, dat een samenwerkingsverband is tussen 36 landen, keek naar de huizenprijzen in verhouding tot de lonen en vergeleek deze ratio met het historisch gemiddelde. Een prijs-tot-inkomensindex (p/i-index) van nul betekent bijvoorbeeld dat de betaalbaarheid van het vastgoed hoger noch lager ligt dan het historische gemiddelde.

Lees ook: Zo geef je niet teveel geld uit op vakantie

Een cijfer onder de nul betekent dat vastgoed een stuk betaalbaarder is dan het gemiddelde. Ook nam het OESO de actuele rentes mee in het rapport. Deze resultaten geven een signaal af waar vastgoedinvesteerders een koopje kunnen treffen en waar zij de hoofdprijs betalen. 

In het Verenigd Koninkrijk bleken de vastgoedprijzen flink boven het historisch gemiddelde te liggen in relatie, hetgeen een oververhitting van de markt suggereert. Ook in Nieuw-Zeeland, Australië en Canada zou er sprake zijn van overwaardering van vastgoed.   

Waar is het vastgoed het goedkoopst? Hieronder de top 10, met op één het land waar je het goedkoopste vastgoed vindt in relatie tot de lonen in het land. Voor koopwoningen is telkens gekeken naar de prijs per vierkante meter op basis van een woning van 120 vierkante meter. Voor huurwoningen de totale huurprijs voor een woning van 120 vierkante meter.  

10. Spanje - indexcijfer +7

Voor Spaans vastgoed betaal je gemiddeld voor een woning van 120 vierkante meter circa 3.630 euro per vierkante meter. Wil je huren dan betaal je 1.423 euro per maand.   

9. Griekenland - indexcijfer +2.83

De prijzen voor vastgoed in Griekenland zijn gemiddeld 3.536 euro per vierkante meter, eveneens op basis van een woning van 120 vierkante meter. De huurprijzen liggen met 1.016 euro per maand aanzienlijk lager dan in Spanje.  

8. Finland - indexcijfer -1.22

De huur- en verkoopprijzen in Finland liggen aanzienlijk hoger dan in de eerste twee genoemde landen, maar het vastgoed is een stuk betaalbaarder in relatie tot de inkomsten van de Finnen. De prijs-tot-inkomensindex is daarom negatief. Voor buitenlandse investeerders is Finland dus minder aantrekkelijk: je betaalt voor vastgoed 6.785 euro per vierkante meter. De huur kan oplopen tot 2.459 euro. 

Lees ook: In deze sectoren krijg je de meeste vakantiedagen

7. Portugal - indexcijfer -4.97

Ook de vastgoedprijzen in Portugal zijn niet zo goedkoop als in Spanje en Griekenland. Je betaalt gemiddelde 1.769 euro. De huurprijzen liggen wel flink lager met 770 euro per maand. 

6. Zwitserland - indexcijfer - 5.13

In Zwitserland lijkt alles duurder en dat is ook het geval met het vastgoed. De Zwitsers verdienen dan ook flink meer. Wil je een mooi huisje in de Zwitserse bergen, dan moet je je portemonnee opentrekken. Je betaalt omgerekend 11.306 euro per vierkante meter. De huur loopt op tot maar liefst 3.508 euro.    

5. Ierland - indexcijfer -8.16 

Werk je in Ierland, dan is het relatief goedkoop om er een pand te kopen. Gemiddeld betaal je 3.750 euro per vierkante meter. Er waren geen cijfers over de huurprijzen. 

4. Verenigde Staten - indexcijfer - 9.84

Een opvallende in het rijtje, omdat ook in de VS de prijzen voor koopwoningen hoog liggen en lopen al snel op tot 12.141 euro per vierkante meter. Uiteraard is het land zeer groot, waardoor de kans ook weer groter is dat je een koopje op de kop tikt. De huurprijzen zijn gemiddeld 5.205 euro. 

3. Duitsland - indexcijfer -15.78  

Ook Duitsland is een welvarend land en met een indexcijfer van 15.78 negatief is vastgoed voor de meeste Duitsers zeer betaalbaar, aldus het OESO. Je betaalt gemiddeld 3.306 euro voor een koopwoning en 1.462 euro per maand voor een huurwoning. 

2. Japan - indexcijfer -38.44 

Het indexcijfer van Duitsland is evenwel niets in vergelijking met die van Japan. Daar betalen Japanners omgerekend 9.066 euro, maar de standaard ligt er hoog. De huur per maand bedraag gemiddeld 5.040 euro. 

1. Zuid-Korea - indexcijfer -39.35

Volgens OESO is het vastgoed in Zuid-Korea het goedkoopst, maar er konden geen concrete cijfers worden opgevist. Wel waren er cijfers over de huurprijzen: die lopen op tot 2.208 euro per maand.

Allemaal leuk en aardig, maar als buitenlandse investeerder zijn sommige opties best wel duur als je niet in de landen werkt. De Overseas Retirement Index van Live and Invest Overseas geeft wellicht een interessanter beeld. Daaruit rolde dat vastgoed in het Italiaanse Abruzzo aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders, evenals op het Kroatische schiereiland Istrië. De hoofdstad van Malta, Valletta, is ook betaalbaar, aldus de index, al zijn er nogal wat regeltjes verbonden aan het kopen van vastgoed in Malta. 

Wil je echt goedkoop? Op Propertyunder20k.com zijn vastgoedobjecten verzameld, die niet meer kosten dan 20.000 pond. Je moet uiteraard nog flink klussen om het huis daadwerkelijk bewoonbaar te krijgen. Andere punten om op te letten bij het kopen van een tweede huisje, vind je in dit artikel. Een huis kopen voor een euro kan ook.     

Lees ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Ge de Bruyn 28 september 2018 11:52 0
    U kunt uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar u kunt deze ook te ruil aanbieden op een ruilplatform. De website van www.tweedewoningruil.nl is de enige huizenruil site die zich enkel richt op vakantiehuizen. Zo haalt u nog meer vakantie en rendement uit uw tweede woning.

    Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders.
    Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›