IEXGeld

Dossiers

Profiel

Woningmarkt koelt af?

Het aantal woningverkopen neemt af, de woningprijzen stijgen minder snel en ook andere woningmarktindicatoren ondersteunen het beeld dat afkoeling is ingezet. Dat schrijft Calcasa in een persbericht naar aanleiding van hun kwartaalonderzoek van de Nederlandse woningmarkt.

Lees ook: Hoe haalbaar is je woning energiezuiniger maken?

Dat de woningprijzen in Nederland de afgelopen vijf jaar sterk zijn gestegen mag geen nieuws meer heten. Er werden meer woningen verkocht, er was minder aanbod, de economie zat in de lift en het vertrouwen was hoog.

Draai ingezet

Toch lijken die indicatoren nu te draaien. Dat schrijft Calcasa, volgens het onderzoekbureau is het huidige beeld verdeeld. De meeste van bovenstaande indicatoren hebben een draai ingezet.

“Dit leidt tot een afvlakking van de woningprijsstijgingen, en op bepaalde plekken zelfs tot voorzichtige woningprijsdalingen”, aldus Calcasa. Al moet daarbij wel de kanttekening worden geplaatst dat dit alleen op kwartaalniveau is. Als er naar jaarlijkse verandering wordt gekeken, zitten we gewoon nog in de lift.

Woningprijzen stijgen minder snel

In het afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen in Nederland met 1%, de laagste kwartaalstijging sinds het eerste kwartaal van 2016. Op jaarbasis is de prijsstijging nog steeds fors, namelijk 9,3%, schrijft Calcasa.

Als de woningprijsontwikkeling op gemeenteniveau wordt geanalyseerd, dan valt op dat in het vierde kwartaal van 2018 in bijna een op de vijf gemeenten de woningprijzen daalden. Deze gemeenten liggen voornamelijk in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg. In de drie kwartalen daarvoor daalden de prijzen in minder dan vijf procent van de gemeenten op kwartaalbasis.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Calcasa vermeldt daarbij wel dat het lastig is om de woningprijsontwikkeling op kwartaalbasis voor een relatief klein gebied betrouwbaar te meten; het is vooral de trend die belangrijk is.

Minder woningen verkocht, aanbod daalt verder

Aan het einde van 2017 werd een verkooprecord bereikt van 284 duizend transacties op jaarbasis. Aan deze stijgingen, die al sinds 2013 aan de gang was, is in 2018 een eind gekomen.

Een afname van het aantal transacties kan worden veroorzaakt door een verslechtering van het sentiment en daarmee een lagere koopbereidheid. Dit valt meestal samen met een stijgend woningaanbod. Echter, het aantal aangeboden woningen daalt nog.

In de ontwikkeling van het aantal verkochte woningen bestaan grote regionale verschillen. Uit een nadere analyse van Calcasa blijkt in de provincies Noord-Holland en Utrecht de daling van het aantal transacties als eerste te zijn ingezet. Eind 2018 verspreidde de trend vervolgens naar andere provincies.

Check: NVM: "Code Rood op woningmarkt"

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Wat te doen bij een draaiende woningmarkt?

ABN Amro en DNB verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen. Wat moet je ... Lees verder ›