IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe haalbaar is je woning energiezuiniger maken?

Het kabinet zou graag zien dat steeds meer woningen gasloos worden. Voor bestaande woningen betekent dat echter een flinke investering. Het gasloos maken van een tussenwoning gaat ongeveer 20.000 euro kosten. Dat geld heeft niet iedereen op de plank liggen.

Jeroen Wolfsen van MoneyWise onderzocht verschillende mogelijkheden om de woning te verduurzamen wanneer je het geld niet voor de hand hebt. 

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Extra hypotheek om woning gasloos te maken

Veel mensen zullen dus de hypotheek moeten verhogen om de woning gasloos te maken. Maar wat gaat dat dan kosten per maand als de hypotheek met 20.000  euro verhoogd moet worden? Een lineaire hypotheek van 20.000 euro die in 30 jaar wordt afgelost en waarvoor de rente 2,5% bedraagt kost bruto 97 euro per maand.

Je betaalt dan het eerste jaar 41 euro aan rente en 56 euro aan aflossing. Afhankelijk van het belastingtarief waar je voor in aanmerking komt gaat daar nog wat belastingvoordeel af. Netto zullen de kosten tussen de 75 euro en 85 euro per maand liggen.

Voor een bedrag van 20.000 euro kan de eigenaar van een gemiddelde tussenwoning aardig wat investeren in energiebesparende maatregelen: vloer- en spouwisolatie, een warmtepomp, isolatieglas, vloerverwarming en tien zonnepanelen.

Wat levert het op?

De verwachte besparing van gasloos wonen moet dus meer dan 97 euro per maand bedragen en voor veel woningen lijkt dat haalbaar. Bij deze maandelijkse last van 97 euro per maand zit ook een bedrag van 56 euro aan aflossing.

Dat is dus geld dat weer naar je toe komt. Je lost immers je hypotheek af en je mag er van uitgaan dat een gasloos huis meer oplevert bij verkoop.

Extra lenen voor energiezuinige woning

Wil jij je woning energiezuiniger maken? Dan kun je in veel gevallen 9.000 euro extra aan hypotheek lenen. Kun je je woning zelfs ombouwen naar een nul op de meter woning? Dan kun je zelfs 25.000 euro meer lenen dan voor een normale woning. Dat biedt dus mogelijkheden.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen nog harder dan verwacht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›