IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips om je eerste huis te kopen

Een huis kopen, zeker in deze markt, is zo makkelijk nog niet. Niet alleen komen er een hoop regels en geld bij kijken, er zijn ook veel valkuilen waar starters in kunnen vallen.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Er is immers zoveel waar je op moet letten, en waar je waarschijnlijk geen verstand van hebt. Daarom zette Thesimpledollar.com een aantal tips op een rij voor het kopen van een huis. Zij ondervroegen daarvoor verschillende makelaars. Lees en leer.

Tip 1: Wees doelgericht en realistisch.

Begin niet gewoon ergens met kijken, zet je doelen op een rij en zorg dat je bekend wordt met de markt. Ga strategisch te werk. Hoeveel wil je betalen, welke buurten of plaatsen ga je voor? En als je dat weet, voor hoeveel wordt een huis gemiddeld verkocht daar?

Zo herken je een goede deal als deze op de markt komt, of weet je dat er waarschijnlijk iets mis is met een huis als deze heel goedkoop op de markt komt. Maar zorg wel dat je realistisch blijft tegelijkertijd, anders raak je snel ontmoedigd. Een villa in Amsterdam koop je nu eenmaal niet voor 100.000 euro. Zoek de balans.

Tip 2: Denk aan de lange termijn.

Denk bij het zoeken van een huis niet alleen aan wat je nu leuk vindt, maar ook waar je wil zijn in tien of twintig jaar. Past dat huis daarbij? Als je een kinderwens hebt, dan is het niet slim om een eenkamerwoning te kopen. En als je wilt gaan reizen, is het wellicht niet handig om voor hoge lasten te gaan.

Tip 3: Kies je makelaar zorgvuldig.

De ene makelaar is de andere niet. Er zijn grote verschillen in kwaliteit tussen makelaars. Vraag vrienden om advies, kijk op sites waar recensies op staan. Ga voor kennis en ervaring, en val niet voor een verkooppraatje.

Tip 4: Begin op tijd met het kijken naar een hypotheek.

Als je je perfecte huis hebt gevonden, maar nog niks aan een hypotheek hebt gedaan, dan ben je al te laat. Weet vantevoren hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen, anders is de kans groot dat je voor teleurstellingen komt te staan.

Kijk ook welke aanbieder het voordeligst is, en welke voor jou de meeste voordelen heeft. Want als je die hypotheek eenmaal hebt, dan is het niet meer zo makkelijk om te wisselen. Een goede hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Tip 5: Neem de tijd.

Als je eenmaal bent begonnen met zoeken dan wil je natuurlijk snel een huis vinden. Maar snel is niet altijd beter. Ga niet gehaast aan de slag, het huis voor jou komt er echt wel. En maak ook goed gebruik van je tijd. Oriënteer je op wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis, leg een dossier aan met wat je wilt en waar. Maar ook heel belangrijk: zorg dat je financiën op orde zijn.

Lees ook: Hoe haalbaar is je woning energiezuiniger maken?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›