IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlandse beleggers spreiden niet genoeg

Nederlandse beleggers hebben een grote voorkeur voor Nederlandse aandelen, vaak aandelen die onderdeel uitmaken van de AEX-index. Dat is ook natuurlijk; investeren in aandelen die je kent voelt veel veiliger. Maar is dat ook zo?

Lees ook: Zo investeer je als Warren Buffett

Niets mis mee zou je denken; waarom zou je beleggen in bedrijven waar je niet of nauwelijks iets van hebt gehoord Loege Schilder, mede-oprichter van Care IS vermogensbeheer legde op Belegger.nl uit waarom een Nederlandse belegger beter de beleggingen kan spreiden.  

Belegger blijft graag dicht bij huis

"De gemiddelde Nederlandse belegger in individuele aandelen investeert in bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index. Denk aan bedrijven als Phillips, Heineken en ING. Dat beleggers het liefst 'dicht bij huis' blijven, is wereldwijd een bekend fenomeen. Duitsers beleggen bijvoorbeeld graag in Duitse aandelen en Amerikanen – je raadt het al – in Amerikaanse aandelen.

Een Nederlandse belegger zou de afgelopen jaren echter beter af zijn geweest met een portefeuille die meer in Amerikaanse aandelen was belegd. Voornamelijk doordat de Europese en Amerikaanse economie fundamenteel van elkaar verschillen."

Verschillende politieke keuzes hebben impact 

"Waarom beide economieën fundamenteel afwijken is gedeeltelijk terug te leiden naar de financiële crisis in 2008. Volgens The Institute of International Finance (IIF) was de trendmatige groei van de Amerikaanse economie na de crisis dubbel zo hoog als die in Europa. Terwijl de groei voor 2008 vergelijkbaar was. Als voornaamste oorzaak wijst het IIF naar politieke beslissingen die zijn genomen ten tijde van de financiële crisis.

Het belangrijkste verschil is dat de VS – naast de monetaire stimuleringsmaatregelen – óók de overheidsuitgaven verhoogde om de economie aan te jagen. Europa kwam net als de VS met monetaire verruiming, maar koos ervoor om daarbij juist te bezuinigen. Om een tweede Griekenland-scenario te voorkomen werd binnen de Europese Unie de nadruk gelegd op het omlaag brengen van de nationale schulden."

Verschillen nog steeds actueel 

"Ook vandaag staat de Amerikaanse economie er met een hoog vertrouwen, hogere economische groei en lagere werkloosheid nog steeds beter voor dan die van Europa. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de VS meer een eenheid vormt dan de Europese Unie.

Hoewel de Amerikaanse democraten en republikeinen op veel aspecten sterk van mening verschillen, zijn de economische gevolgen van de Europese politieke strubbelingen groter. Denk maar eens aan verscheidene politieke kwesties in de EU zoals Brexit, de Italiaans begrotingsproblematiek en de Franse 'gele hesjes'.

Daarbij heeft Europa ten opzichte van de VS een open economie, wat betekent dat ze sterk afhankelijk zijn van de import en export. Hierdoor hebben bijvoorbeeld Duitse autofabrikanten relatief veel last van de slepende handelsconflicten." 

Verbreed uw regionale horizon

"De gemiddelde Nederlander had achteraf beter meer belegd kunnen zijn in Amerikaanse aandelen. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten. In de toekomst zouden de rollen in theorie omgekeerd kunnen zijn, maar het kan ook zo maar zijn dat Europese aandelen nog een paar jaar achterblijven.

Wil je voorkomen dat je kiest voor de verkeerde regio? Kies ze dan simpelweg allemaal! Door de aandelenportefeuille regionaal te spreiden ben je altijd belegd in de best presterende regio. Belangrijker, je voorkomt dat je portefeuille onnodig kwetsbaar is voor specifieke regionale problemen."

Lees ook: Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›