IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders prefereren Amerikaanse aandelen

Nederlandse beleggers geven de voorkeur aan Amerikaanse aandelen, in plaats van nationale aandelen. In tegenstelling tot onder meer de Russen, Duitsers en Spanjaarden die liever aandelen uit eigen land kopen.

Dit blijkt uit onderzoek van online marketingplatform SEMrush. Wat verklaart de populariteit van Amerikaanse beleggingen? 

Zoekwoordenonderzoek

Door de gegevens van de populairste aandelen in elk land te combineren met de gegevens van SEMrush over de populariteit van zoekwoorden, is de voorkeur van de Europese belegger per land in kaart gebracht.

Bekijk ook: Dit betekent de Amerikaanse shutdown voor je aandelen

In veel landen valt de keuze op Amerikaanse aandelen, waaronder Zwitserland, Portugal, België en zelfs het Verenigd Koninkrijk. Naast de Russen, Duitsers en Spanjaarden, kiezen ook onder meer de Italianen en Fransen juist voor lokale aandelen. 

Het lijstje landen dat Amerikaanse aandelen prefereert is overigens langer dan de landen die voor nationale aandelen gaan: 31 tegenover 12 landen. De Europese financiële markt is volgens SEMrush flink veramerikaniseerd. Meer dan 70% van de Europese landen kiest om te investeren op de Amerikaanse markt in plaats van de lokale markt, aldus het platform.  

Europa veramerikaniseert 

Waarom zijn Nederlandse beleggers zo naar Amerika gericht? Volgens SEMrush ligt een deel van dat antwoord gewoonweg in het feit dat acht van de tien grootste bedrijven ter wereld Amerikaans zijn.

“Het is daarom geen verrassing dat de voorkeur van grote beleggers niet uitgaat naar nationale aandelen maar juist de Amerikaanse aandelen”, aldus het platform. Bovendien is het door apps en onlinebrokers gemakkelijker geworden om buiten de landsgrenzen te beleggen. 

Ook heeft Nederland in vergelijking met enkele andere landen in Europa minder lokale financiële markten en zodoende dus ook minder keuze in het uitzoeken van beleggingen. Daarom geven veel grotere landen als Rusland, Frankrijk en Duitsland, met meer lokale financiële markten, vaker de voorkeur geven aan aandelen uit eigen land, aldus SEMrush. 

Volksaandelen 

"Het is logisch dat handelaren in een land als Duitsland meer interesse hebben in eigen lokale bedrijven zoals Volkswagen, Bayer en Deutsche Bank", zegt marktanalist Jesse Cohen van Investing.com. "Hetzelfde geldt voor Frankrijk, Italië, Rusland en Spanje, respectievelijk de derde, vierde, vijfde en zesde economie van Europa. 

"Duitsers investeren liever in lokale aandelen omdat ze zijn opgegroeid met veel grote merken, zoals Commerzbank, Deutsche Bank, Daimler en Volkswagen. Er is veel vertrouwen in deze merken en ze zijn zeer bekend”, aldus correspondent Robert Zach van Investing.com.

Ook in Spanje is een soortgelijk geluid te horen: "De Spaanse markt heeft bewezen veilig en betrouwbaar te zijn, dus geven beleggers de voorkeur aan bedrijven die ze al kennen, zoals Banco Santander of Telefonica. We hebben hier grote namen, dus hebben ze niet de behoefte om in het buitenland aandelen te kopen”, zo stelt Sara Busquets, de Spaanse correspondent van Investing.com.

VK vreemde eend in de bijt

Opvallend is wel de keuze van de Britten voor Amerikaanse aandelen, terwijl het Verenigd Koninkrijk toch veel financiële markten kent. Dit zou volgens Investing.com komen door enerzijds de Brexit-onzekerheid en anderzijds door culturele banden. “Het VK en de VS hebben historisch gezien meer met elkaar gemeen dan de VS en de rest van Europa”, aldus analist Clement Thibault. 

“De meeste grote economieën in Europa zijn echter nog steeds blij om in eigen land te investeren en zijn nog niet helemaal aan boord van Uncle Sam's schip gesprongen, althans nog niet”, aldus SEMrush. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze aandelen zijn favoriet bij Nederlandse beleggers

Naast grote chip- en techfondsen stond er afgelopen maand ook een wat kl... Lees verder ›