De prijs van een koopwoning in Nederland is gemiddeld gestegen met 10,2% en daarmee zijn wij na Slovenië het land met de grootste prijsstijging in de Europese Unie. Nieuwbouwkoopwoningen waren in het derde kwartaal van 2018 zelfs 17% duurder dan een jaar eerder, schrijft het CBS.
De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,2%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster. In de afgelopen drie jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder.
Alles over wonen op: IEXGeld Wonen
Dit zijn de tien beste Europese steden om te wonen.
De stijgende trend in de prijsontwikkeling zet door in het derde kwartaal. Hoe lang blijft dit nog aanhouden? Een opvallende trend is tegelijkertijd dat er minder woningen zijn verkocht. In het derde kwartaal zijn ruim 63.000 woningen verkocht, 7,4% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zowel bij nieuwbouw- als bestaande koopwoningen is dit het geval.
Meer te koop, minder verkocht?
De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. Dat is een goede trend volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen.”
Dat uit zich volgens Jaarsma onder andere in een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt, hoewel hij de woningmarkt als geheel nog steeds als oververhit typeert. Wel begint de gekte op de Nederlandse woningmarkt iets af te nemen.
“De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af.”
Nederlandse woningmarkt al anderhalf jaar overspannen
Makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8% minder woningen verkocht dan een jaar geleden. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor.
Check: NVM: "Code Rood op woningmarkt"
Het woningaanbod is echter voor het eerst in 4,5 jaar toegenomen (met 5%) in vergelijking met een kwartaal ervoor. De looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is opnieuw afgenomen, namelijk tot 136 dagen. Nog slechts 23% van de woningen staat een jaar of langer te koop. Een potentiële koper kon in het vierde kwartaal 2018 uit 3,6 woningen kiezen.
Nieuwbouw stijgt het hardst
Het afgelopen kwartaal daalde ook de verkoop van nieuwbouwwoningen; met 7%. Er werden in heel 2018 door NVM-makelaars, inclusief vrije kavels, 30.900 nieuwbouwwoningen verkocht. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met bijna 14% toegenomen tot gemiddeld 361.000 euro in het vierde kwartaal 2018.
Jaarsma: “Er is enorme interesse voor nieuwbouwwoningen, maar dit resulteert niet in meer transacties.” Net als in de bestaande bouw stijgen de prijzen in nieuwbouw sterk door de enorme vraag naar woningen. Jaarsma: “De nieuwbouwprijzen worden verder opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen.”
Trend van prijsstijgingen en minder transacties zet door
Jaarsma: “Ik verwacht voor 2019 een stabilisering tot lichte daling van het aantal transacties, tot -5%. Daarnaast voorzie ik dat de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4% tot 7% zullen toenemen.”
De komende periode zal de woningmarkt een wisselend landelijk beeld laten zien, volgens de NVM-voorzitter. Regionaal bestaan er nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper.
Lees ook: Hoe haalbaar is je woning energiezuiniger maken?