IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven tips waar iedere belegger iets aan heeft

Beroemde indexbelegger John Bogle, oprichter van Vanguard, heeft in zijn leven verschillende beleggingsboeken geschreven die het lezen waard zijn. Onlangs overleed deze legendarische expert aan kanker. Dit zijn zijn zeven tijdloze lessen voor beleggers.

Marketwatch zet de zeven lessen op een rij: 

Investeer

Het grootste risico dat beleggers lopen is niet kortetermijnvolatiliteit, maar het risico dat ze niet voldoende rendement weten te realiseren op hun kapitaal. 

Tijd is je vriend

Beleggen is een deugdzame gewoonte waarmee je het best zo vroeg mogelijk kunt starten om zo te profiteren van de magie van compounding, ook wel; het rente-op-rente-effect. Zelfs bescheiden investeringen die iemand van begin twintig doet, lopen gedurende zijn of haar leven waarschijnlijk op tot enorme bedragen. 

Lees ook: Drie lessen voor beginnende beleggers

Impulsiviteit is je vijand

Bogle adviseert om emoties te elimineren als het aankomt op beleggen. Zorg ervoor dat je rationele verwachtingen heeft van toekomstige rendementen en laat je niet beïnvloeden door de waan van de dag. Voorkom dat je gaat handelen op wat lijkt op unieke inside information, maar wordt gedeeld met miljoenen anderen. 

Eenvoudige rekenkundige methodes werken

Je netto rendement is simpelweg het bruto rendement van je beleggingen minus de kosten die je maakt. Houd je investeringskosten laag, want kosten, op kosten, op kosten kunnen het wereldwonder dat compounding heet, voor een groot deel teniet doen. 

Houd het simpel

Beleggen is in de basis heel simpel. Ga bijvoorbeeld voor een verstandige allocatie richting aandelen, obligaties en wat cashreserves en kies voor de juiste balans tussen risico, rendement en kosten. 

Zie ook: Doe aan spreiding, spreiding en nog eens spreiding

Loop niet achter sterke prestaties aan

Een fonds dat sterke prestaties laat zien, zal hoogstwaarschijnlijk zijn prestaties op de langere termijn weer zien terugkeren naar gemiddelde prestaties (de index). En soms zelfs nog daaronder. 

Blijf bij je plan

Wat er ook gebeurt op de financiële markten, houd je aan je beleggingsplan. Het veranderen van je strategie op het verkeerde moment, kan een van de ergste fouten zijn die een belegger kan maken. Zorg dat je vasthoudt aan je plan, is het beste advies dat Bogle je naar eigen zeggen kan geven.  

Lees ook: Zelf beleggen? Doe het veilig met deze negen tips.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›