IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zelf beleggen? Doe het veilig met deze negen tips.

Wil je gaan beleggen of ben je al aan het beleggen? Dan is het soms verleidelijk om de mooie verhalen van anderen te geloven. Toch is het zaak dat je niet alleen weerbaar bent tegen invloeden van buitenaf, het is ook belangrijk om je beleggingen te beschermen tegen jezelf en bijvoorbeeld je emoties. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verzamelde in dat kader negen tips om veilig(er) te beleggen. 

1. Trap niet in mooie praatjes

We schreven er hier op IEXGeld recent nog over: boiler rooms. Nog altijd worden ook Nederlandse beleggers door dit soort oplichters benaderd, waarbij hen mooie en veelbelovende aanbiedingen gedaan worden.

Om te voorkomen dat je in de praktijken van oplichters trapt, doe je er goed aan om ervan uit te gaan dat wanneer iemand je uit het niets benadert met een aanbod, het niet veilig is. Op de site van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kun je trouwens controleren of de partij die jou een aanbod doet de benodigde vergunningen bezit. 

Trap daarnaast niet in signaalaanbieders, adviseert de VEB. Die aanbieders beloven je tegen vergoeding 'de gouden tip' en spiegelen je daarbij vaak onrealistisch hoge rendementen voor. 

2. Weet wat je doet en mijd bepaalde beleggingen

Risico en rendement gaan eigenlijk altijd hand in hand. Word je een rendement van 7% voorgeschoteld? Dan betekent dit bij lage rentes dat je een hoog risico loopt. Wanneer die risico's niet meteen duidelijk worden gemaakt, dan is dat zeker een reden om een belegging te wantrouwen. 

Waar moet je aan denken als het gaat om beleggingen met een hoog risico? De VEB wijst op beleggingen in verre landen, exotische producten, producten die beperkt verhandelbaar zijn of een combinatie hiervan.

3. Zorg voor spreiding

Wanneer je al je geld inzet op een bepaalde belegging, ben je erg onveilig bezig. Spreid daarentegen je geld over verschillende beleggingscategorieën en eventueel over verschillende producten. Zo ben je niet direct je hele vermogen – of een groot deel hiervan – kwijt bij een enkele tegenvaller. 

Zie ook: Doe aan spreiding, spreiding en nog eens spreiding

4. Weet waar je in belegt

Het is belangrijk om te begrijpen waar je in belegt. De VEB vergelijkt het met het kopen van een huis. Daar neem je meestal ook zelf een of meerdere kijkjes zodat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van wat je koopt. Plan je geen bezichtiging, dan is de kans groot dat het huis toch niet precies is wat je ervan verwacht had. Of wellicht kom je erachter dat je te veel hebt betaald. 

Zorg er daarom voor dat een beleggingsproduct bij je past. Zowel qua risicobereidheid als beleggingskennis. Blijf ook kritisch tegenover aanbiedingen van beleggingsproducten. Wees je ervan bewust dat de belangen van financiële dienstverleners niet altijd resulteren in goedkope producten voor beleggers. 

5. Ken jezelf

Om succesvol te kunnen beleggen heb je discipline en zelfkennis nodig. We hebben allemaal in een bepaalde mate te maken met beperkingen – denk aan angst of hebzucht – waardoor beleggen een stukje minder veilig wordt. Ken jezelf. Dat kan betekenen dat je beter niet zelf beleggingsbeslissingen kunt nemen. 

Lees ook: Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

6. Wees kritisch op aanbieders

Ga niet zomaar met iedere aanbieder in zee. Om te kijken of een aanbieder wel solide is, kun je een aantal checks doen. Zo kun je bij de AFM checken of een beleggingsonderneming wel een AFM-vergunning heeft en dus wel in Nederland beleggingsdiensten mag verlenen of beleggingsactiviteiten mag verrichten. 

Ook kun je checken of een financiële professional in het bezit is van een DSI-registratie. Is hij of zij DSI-gecertificeerd? Dan weet je dat hij of zij regelmatig wordt getoetst op integriteit, kennis en vakbekwaamheid. Hier kun je checken of iemand een registratie heeft en hier lees je meer over DSI. 

Overigens kunnen ook het DSI en de AFM niet garanderen dat een aanbieder eerlijk en betrouwbaar is. 

7. Wees scherp op de kosten 

Om veilig te beleggen moet je ook een oogje in het zeil houden wat betreft de kosten die je maakt. Het effect van kosten op je uiteindelijke rendement zijn namelijk een stuk groter dan je waarschijnlijk denkt. 

Check ook: Drie lessen voor beginnende beleggers

8. Laat je niet verleiden door rendementen uit het verleden

Aanbieders spiegelen je vaak hun successen uit het verleden voor. Die zijn echter niet altijd betrouwbaar, zo waarschuwt de VEB. Behaalde rendementen uit het verleden bieden namelijk geen garantie voor de toekomst. Ook blijken de meeste professionele beleggers niet in staat jaar op jaar de markt te verslaan. Zeker niet als je ook nog rekening houdt met de kosten van dienstverleners. Dat het partijen wel lukt, kan een kwestie van geluk zijn.

De VEB stelt daarom dat de meeste beleggers het best af zijn met indexvolgende diensten in plaats van diensten die de markt proberen te verslaan. 

Verder is het zo dat aanbieders nogal eens wat zaken verdoezelen. Zo tonen ze vaak alleen de best presterende portefeuilles en geen gemiddelde resultaten. Of ze laten alleen prestaties zien uit de jaren dat de markt flink steeg. 

9. Ga voor de lange termijn

Ondanks deze tips om veiliger te beleggen, is er bij beleggen altijd sprake van een marktrisico. Van tijd tot tijd komt het nu eenmaal voor dat de markten als geheel inzakken en een belegger een groot deel van de waarde van zijn beleggingen in rook ziet op gaan.

Beleg je voor een termijn van vijf jaar? Er bestaat een kans dat je beleggingen over vijf jaar minder waard zijn dan nu. Iemand die belegt voor een termijn van twintig jaar heeft een stuk meer tijd en is hierdoor minder vatbaar voor tegenvallende periodes. Ondanks de flinke beweeglijkheid van de beurs blijken aandelen gemiddeld, gemeten over een langere periode, namelijk altijd wel te stijgen. En als je periodiek belegt en eens in de zoveel tijd plukjes bijkoopt, profiteer je juist van tijdelijke afwaarderingen op de beurs. 

Beleg je voor de lange termijn, dan hoef je dus eigenlijk ook niet veel te handelen. Want handel je veel, dan is de kans groter dat je geld verliest. Niet alleen heb je te maken met veel transactiekosten, maar mensen blijken ook erg slecht te zijn in het timen van de markt. 

Lees ook: Beleggen zonder groot startkapitaal? Ga toch middelen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›