IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe vergelijk je vergelijkingssites?

Bijna iedereen heeft wel eens een vergelijkingssite gebruikt. Of het nu voor een verzekering, voor elektronica of een ander product is, bij een goede prijs-kwaliteit vergelijking ben je altijd gebaat. Maar de ene vergelijkingssite is de andere niet.

Via een vergelijkingssite kun je producten (bijvoorbeeld op basis van prijs of productvoorwaarden) met elkaar vergelijken. Het is meestal geen persoonlijk advies; je zult zelf moeten kiezen welk product in de getoonde ranglijst het beste bij jouw situatie past.

Er zijn dan ook verschillende soorten vergelijkingswebsites. De meeste websites mogen bijvoorbeeld geen advies geven, zij zijn alleen bemiddelaar. Dat wil zeggen dat je via hen producten bij een aanbieder kan afsluiten, maar ze geen advies (mogen) geven. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je productkeuze en koopt een product zonder advies. Dit noem je execution only.

Check: 5 dingen die je beter niet tweedehands kunt kopen

Vergelijkingssites hebben een vergunning nodig

Ook vergelijkingssites hebben een vergunning nodig van de AFM om te mogen opereren. Zij zijn dan verplicht informatie te geven over een aantal onderwerpen. Zo moeten zij op hun website de onderstaande vragen beantwoorden:

  • Wat doet de vergelijkingssite voor jou? Is het execution only, of geven ze echt advies?
  • Waaraan verdient de vergelijkingssite geld? Een vergelijkingssite moet duidelijk vermelden hoe aanbieders van financiële producten haar belonen. Als een vergelijkingssite een beloning ontvangt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een product of dienst via de website of het opnemen van producten in de vergelijking, dan kan het financieel voordelig zijn om deze producten aan te prijzen en is de vergelijking dus misschien niet objectief meer.
  • Hoe komt de vergelijking tot stand? Alleen op prijs, of ook kwaliteit, of andere aspecten? Als dat alleen op basis van prijs gebeurt, zet dan zelf of met hulp van een adviseur, de voorwaarden tegenover elkaar om tot een goede vergelijking te komen.
  • Hoe volledig is de vergelijking? Zijn alle producten of aanbieders wel meegenomen, of worden sommige uitgesloten? Zo ja, zoek uit met welke reden dit gebeurt.

Zeven tips

De kwaliteit van de vergelijking verschilt namelijk sterk. Daarom geeft de AFM zeven tips om niet in een scheve vergelijking te trappen.

Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt, niet alleen bij de vergelijking zelf, maar ook bij het vergelijken van de vergelijkingssites.

1. Gebruik meerdere vergelijkingssites voordat je een keuze maakt

Vergelijkingssites hanteren hun eigen methode voor het maken van een vergelijking. Ook kunnen vergelijkingssites onderling in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, bijvoorbeeld doordat ze een andere prijs hebben afgesproken met een bepaalde bank of verzekeraar.

Check: Spullen verkopen via Marktplaats? Zover kun je gaan

De uitkomsten van de vergelijking kunnen daarom per vergelijkingssite verschillend zijn. Ook verschilt de dienstverlening per vergelijkingssite. Maak daarom bij verschillende vergelijkingssites een vergelijking voor hetzelfde product.

2. Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit

Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte en type dekking, de hoogte van het eigen risico en de dienstverlening van de website. Het is nuttig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.

3. Bekijk niet alleen de top 3

Veel vergelijkingssites tonen een ranglijst waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten.

Klik daarom altijd op het overzicht met alle verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie. Het kan dan zijn dat je dit product niet kunt afsluiten bij de betreffende vergelijkingssite, maar misschien wel bij een andere website of direct bij de bank of verzekeraar.

4. Let op bij kortingen

Bij sommige producten wordt je een korting of cadeau aangeboden. Kijk in het geval van kortingen goed naar de manier waarop deze korting wordt gegeven. Is dit bijvoorbeeld een eenmalige korting, of hoef je maandelijks minder te betalen?

En zit de korting al verwerkt in de getoonde prijs? Lees goed hoe de korting wordt verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je het product eenmaal hebt afgesloten.

Lees ook: Voorkom deze zeven financiële vakantieblunders

5. Pas op voor advertentiesites

Er zijn ook websites die jou de indruk willen geven dat ze een (persoonlijke) vergelijking maken, maar dat niet echt doen. Ze vragen geen persoonlijke gegevens (zoals een geboortedatum, postcode of kenteken) op en/of inventariseren geen wensen van jou zelf (zoals hoogte van het eigen risico en type dekking). Hierdoor is de vergelijking niet van toepassing op jouw specifieke situatie of wensen en biedt dus geen toegevoegde waarde.

Vraagt een website jou niet om informatie in te vullen, dan heb je waarschijnlijk met een ‘advertentiesite’ te maken. Websites die een (persoonlijke) vergelijking voor je maken, moeten een vergunning hebben van de AFM.

6. Ga na wat een vergelijkingssite van jou moet weten om een goede vergelijking te maken

Om een vergelijking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw specifieke situatie en wensen is het belangrijk dat een vergelijkingssite voldoende informatie bij je opvraagt. Per vergelijkingssite kan het verschillen welke wensen of persoonsgegevens zij gebruiken om voor jou producten te vergelijken.

Ook zijn soms gegevens standaard voor jou ingevuld door de vergelijkingssite. Ook dan is het belangrijk om zelf na te denken of deze vooraf ingevulde gegevens wel op jou van toepassing zijn. Door verschillende opties aan of uit te zetten in de vergelijking kun je zien wat de invloed van bepaalde dekkingen is op de prijs van het product.

Voor een zorgverzekering kun je bijvoorbeeld kijken naar het verschil in prijs als je voor acht behandelingen bij een fysiotherapeut kiest, of voor twaalf behandelingen. Of je kunt naar het verschil in prijs kijken als je helemaal geen dekking wilt voor fysiotherapie. Dit is een handige manier om uit te vinden welke wensen je hebt, en wat de kosten hiervoor zijn.

7. Bedenk wat je verwacht van een vergelijkingssite

Wat wil je dat de site jou biedt? Per vergelijkingssite kan de dienstverlening verschillen. Vergelijkingssites die een vergunning hebben van de AFM geven hier informatie over.

Lees ook: Vier manieren om je spullen online te verkopen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›