IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 dingen die je beter niet tweedehands kunt kopen

Door spullen tweedehands te kopen kun je al gauw honderden – zo niet duizenden – euro’s besparen. Maar ook voor tweedehands spullen geldt soms: goedkoop is duurkoop.

Als je ergens weinig voor betaalt, kun je alsnog duur uit zijn. Vooral als wat je gekocht hebt van slechte kwaliteit is en dus al snel gerepareerd of vervangen moet worden. 

Dat je ondergoed en sokken het beste maar gewoon nieuw kunt kopen, dat spreekt voor zich. Er zijn echter meer spullen die je het beste niet tweedehands kunt kopen. Een top vijf. 

Check: 3 manieren om je pensioen te beschermen

1. Wiegjes, autostoelen en speelgoed

Dit kunnen dure spullen zijn, maar experts raden af om autostoeltjes voor je kind tweedehands te kopen, omdat de veiligheid ervan moeilijk te peilen is. Je kunt immers niet volledig geïnformeerd zijn over het eerdere gebruik van de stoeltjes. Sommige artikelen kunnen zelfs teruggeroepen zijn. 

Hetzelfde geldt voor wiegjes. Sinds 2011 zijn er bijvoorbeeld in de Verenigde Staten nieuwe regels gekomen over hoe een wiegje gebouwd moet worden en waar het aan moet voldoen. Koop je een tweedehands wiegje voor deze datum, dan is de veiligheid ervan mogelijk niet gewaarborgd. 

Toch speelgoed tweedehands kopen? Controleer hier dan nog even of het product niet is teruggehaald. 

2. Helmen

Ook voor motor- of fietshelmen geldt dat je niet zeker kunt weten wat ermee is gebeurd. Er kunnen helmen bijzitten die beschadigd zijn tijdens een ongeluk en waarvan je de schade niet direct ziet op foto’s.

Kijk op het stickertje van de helm in welk land deze is gekeurd (voor Nederland begint het serienummer met E4). Helmen die in Nederland worden verkocht, voldoen aan de ECE 22.05 normering en de zogenoemde Snell-eisen. Dit zijn strenge testen die de veiligheid van een helm onderzoeken. 

3. Smartphones

Als je niet weet van wie je een smartphone koopt, dan loop je de kans dat je een gestolen telefoon aanschaft. Of misschien is je telefoon wel vergrendeld en heb je nog niets aan je aankoop.

Koop daarom altijd een telefoon van iemand die je kent of gewoon in de winkel, mits je uiteraard zelf kunt achterhalen dat de smartphone niet gestolen is. 

4. Blenders en messen

Heb je op Marktplaats een mooie set messen of een blender gevonden, denk dan twee keer na voordat je tot de aanschaf overgaat. Je kunt niet altijd peilen of de messen nog scherp zijn en dan wordt het ook moeilijk om ze weer scherp te krijgen. 

5. Deze tweedehands auto’s

Een nieuwe auto kopen is een behoorlijke dure aangelegenheid, dus een tweedehandsje kopen is best een goed idee. Dit geldt evenwel niet voor ieder type auto.

De Amerikaanse consumentenbond deed uitgebreid onderzoek naar auto’s en welke modellen je beter kunt vermijden op de tweedehandsmarkt. De betrouwbaarheid van deze wagens zou volgens de consumentenbond ondermaats zijn. Hier vind je de gehele lijst met modellen die je beter niet tweedehands kunt kopen. 

Lees ook: Voorkom deze zeven financiële vakantieblunders

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›