IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggers bezuinigen niet op vakantie

Het beleggersvertrouwen blijft onverminderd hoog. Beleggers constateren opnieuw dat de Nederlandse economie aantrekt en verwachten ook dat deze positieve trend de komende drie maanden doorzet. Dit en meer blijkt uit het laatste onderzoek van de ING Beleggersbarometer. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

De Nederlandse belegger is bovendien optimistisch over de eigen beleggingsportefeuille. Ook voor de komende maanden verwachten zij dat de waarde hiervan verder toeneemt, net als de AEX-index. Met de maanden juli en augustus voor de deur besparen beleggers niet op de vakantie. Maar 2% van de beleggers besluit om dit jaar thuis te blijven.

Sterker nog, met de vakantiemaanden juli en augustus voor de deur kunnen Nederlandse beleggers niet wachten om er even tussenuit te gaan. De helft van de beleggers geeft aan dit jaar net zoveel uit te geven als vorig jaar, 16% geeft zelfs aan meer uit te geven. 

Hoog vertrouwen

Iets meer dan de helft van de beleggers verwacht dat de koers van de AEX de komende drie maanden verder stijgt. Beleggers verwachten dat de AEX in september zal uitkomen op 528 punten.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “In dit onderzoek zien we al een paar maanden dat de meeste beleggers verwachten dat de stand van de AEX over drie maanden lager uitkomt, dan de stand op dat moment is. Dat strookt niet met het optimisme dat beleggers tonen, al verwacht een kwart van de beleggers toch een hogere stand van de AEX in september, namelijk 580.”

Lees ook: Buffett: Beleg op deze manier, dan kan het niet missen

Ondanks het optimisme blijven beleggers voorzichtig en risicovolle sectoren en obligaties worden gemeden. Beleggers verwachten het meeste van de technologie aandelen ASML en Alibaba. 16% verwacht het meeste rendement van ASML en 12% verwacht dat van de aandelen van Alibaba.

Politieke spanningen

Het beleggersvertrouwen is ook terug te zien in de inschatting die beleggers maken van de recente politieke spanningen in Italië. Het overgrote deel van de beleggers (72%) ziet geen reden om te vrezen dat het land uit de euro stapt.

Een onverwachte exit van Italië zou volgens de helft van de beleggers tot grote koersdalingen leiden. Homan: “De nieuwe Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, heeft bij zijn aanstelling benadrukt dat er geen plannen zijn om uit de euro te stappen. Hij gaf aan zich te richten op het verlagen van de schulden. Dat is goed nieuws voor beleggers.”

Intussen leidt de hoge olieprijs ertoe dat de helft van de beleggers minder of bewuster de auto pakt of tankt bij een goedkoper tankstation. En de hogere olieprijs is er waarschijnlijk de oorzaak van dat Shell het aandeel is geworden waar beleggers de komende maanden het meeste van verwachten. Shell lost hiermee ASML af als populairste aandeel

Lees ook: Een ETF-portefeuille opstellen? Check deze beleggingsregels

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›