IEXGeld

Dossiers

Profiel

Blockchain moet de financiële wereld effectiever maken

Ruim de helft van de Nederlandse organisaties (52%) is al ver met het ontplooien van initiatieven op het gebied van blockchain of zelfs de inzet hiervan. Ondanks dat veel bedrijven zich focussen op de nieuwe technologie is bijna driekwart van de Nederlandse finance professionals (73%) ervan overtuigd dat zijn baan over tien jaar nog bestaat.

Dit blijkt uit de FinTech Barometer 2018 van specialist Onguard onder ruim 300 finance professionals. Blockchain zal er o.a. voor zorgen dat vertrouwde tussenpersoon (trusted third parties) niet meer nodig zijn. Dat is een bedrijf dat codes, certificaten en sleutels voor derden in bewaring neemt. Bij versleuteling kunnen dan alleen bepaalde mensen een certificaat of sleutel opvragen.

Een van de meest opvallende resultaten is dat met name de respondenten in de transport en logistieke branche (92%) verwachten dat zij de komende tien jaar nog blijven zitten waar zij zitten. Dit terwijl de meeste finance professionals (23%) denken dat blockchain, naast de financiële sector, juist het meest gaat losmaken binnen de logistieke branche.

Lees ook: Tien dingen die een bitcoinbelegger moet weten

Kansen blockchain

Vier op de vijf finance professionals (83%) ziet kansen in de opkomst van blockchain en smart contracts. De top drie kansen zijn efficiency (20%), nauwkeurigheid (17%) en een grote afname in kosten (15%). Ook verwacht driekwart van de ondervraagden dat zijn organisatie op den duur gaat werken met smart contracts.

Dit zijn slimme contracten vastgelegd in een blockchain die reguliere contracten die we gebruiken voor bijvoorbeeld hypotheken, verzekeringen of erfenissen, kunnen vervangen. Deze contracten kunnen zichzelf handhaven. Ruim een op de drie (37%) verwacht zelfs al binnen een jaar te gaan werken met deze smart contracts.

Marieke Saeij, CTO bij Onguard: “Ook bij Onguard tasten we de blockchain-technologie af en kijken we welke impact het gaat hebben op enerzijds het proces en anderzijds de mensen achter onze software. Of de banen van vandaag over tien jaar nog bestaan is de vraag, maar dankzij deze nieuwe technologie komen er waarschijnlijk ook weer banen bij.” 

Lees ook: De stand in cryptoland

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Stel dat je het beursherstel na 23 maart hebt gemist, wat kun je dan het... Lees verder ›