IEXGeld

Dossiers

Profiel

De stand in cryptoland

Vorige maand was IEX Crypto aanwezig op de Dag van de Crypto in de Amsterdamse RAI. In de aanloop naar dit evenement deed Maurice de Hond een onderzoek naar de houding tegenover cryptocurrencies in Nederland.

Wij deden ook zo'n onderzoek, maar dan onder de aanwezigen op de Dag van de Crypto. We ondervroegen 225 bezoekers aan de beurs en peilden hun houding ten aanzien van de cryptomarkt.

Cryptobezitters blijken voornamelijk voornamelijk hoger opgeleide mannen, slechts 10% van de aanwezige cryptobezitters was vrouw. Op de Dag van de Crypto zei 87% van de respondenten cryptotokens te bezitten, tegenover 13% die ze niet heeft.

Verlies leidt niet tot vertrouwensbreuk

De grote rally van eind 2017 heeft veel beleggers en speculanten over de denkbeeldige streep getrokken. Sinds de daling begin dit jaar is het zeer waarschijnlijk dat veel mensen inmiddels op verlies staan. Ondanks de daling zijn cryptoliefhebbers positief over de koers.

Maar liefst 76% van de ondervraagden verwacht een koers hoger dan $13.500 op 31 december 2018. Van de respondenten die geen tokens bezitten ziet 31% de koers eind 2018 tussen de $8.000 en de $13.000 staan en nog eens 31% ziet de koers tussen de $15.000 en de $20.000 staan. 

Dit wijkt af van het onderzoek van Maurice de Hond. Uit dat onderzoek blijkt dat 50% van de mensen een koers van $30.000 verwacht met Kerst 2018 en de overige 50% juist een ruime waardedaling voorspelt.  

22% heeft cryptomunten buiten top 6

Opvallend is dat bitcoin onder de respondenten even populair is als ether. Voor beide crypto's geldt een bezit van 21%. Daarna volgt XRP (Ripple) met 13%, litecoin met 11%, dash met 6% en op de laatste plaats bitcoin cash met 5%. 22% bezit ook nog eens andere cryptotokens die niet op bovengenoemde lijst staan.

Opvallend is het antwoord op de vraag waaróm mensen investeren in crypto's. De ondervraagde cryptoliefhebbers zitten er - naar eigen zeggen - niet in voor het snelle geld. Slechts 13% ziet het als kortetermijnbelegging of een gok op snel rendement.

Daarentegen geeft 45% aan cryptovaluta als alternatieve vermogensopbouw voor de langere termijn te zien. 42% heeft cryptotokens gekocht omdat ze geloven in de technologie.

Gespecialiseerde bronnen belangrijk

Wat betreft informatiebronnen zijn social media en gespecialiseerde cryptobronnen het belangrijkst, samen zijn zij goed voor 53%. Ook berichtendienst Telegram is zeer populair met maar liefst 18%. Financiële websites en algemene nieuwssites komen op de vierde en vijfde plaats.

Interessant is dat 57% meer dan €2000 heeft geinvesteerd in crypto's. 14% belegde tussen de €1000 en de €2000. 9% tussen de €500 en de €1000 en slechts 7% minder dan €500. 13% wil geen uitspraken doen over het cryptobezit. 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom bitcoin vrijwel waardeloos kan worden

Bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt, begint af te brokkelen en is bi... Lees verder ›