IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 aandelen die in 10 jaar in waarde kunnen verdubbelen

Het recept voor succesvol beleggen op de lange termijn is eenvoudig, althans in theorie. In de praktijk is het niet zo gemakkelijk om aandelen van hoogwaardige bedrijven te kopen, een redelijke prijs te betalen voor die aandelen en ze vele jaren vast te houden, tenzij er legitieme redenen zijn om ze tussentijds toch te verkopen. 

Elk aandeel zou in principe in het komende decennium in waarde kunnen verdubbelen, maar slechts enkele hebben een bovengemiddelde kans om dat daadwerkelijk te doen. De beleggingsexperts van The Motley Fool denken dat Alphabet, Blackberry en Berkshire Hathaway drie van zulke aandelen zijn. 

Lees ook: Drie redenen waarom het er zonnig uitziet voor aandelen

Alphabet

"Het lijkt misschien gek om te voorspellen dat aandelen van een bedrijf met een omzet van 750 miljard dollar nog zouden kunnen verdubbelen. Maar ik denk dat Alphabet het potentieel heeft om precies dat te doen", zegt Steve Symington.

Als het moederbedrijf van Google heeft Alphabet al zeven producten die elk ten minste een miljard actieve gebruikers hebben, waaronder Search, YouTube, Gmail, Android, Chrome, Maps en de Google Play Store. Maar het is gemakkelijk om te vergeten dat ongeveer 4,5 miljard mensen - twee derde van de wereldbevolking - nog steeds geen toegang heeft tot internet. En Alphabet is goed gepositioneerd om te profiteren wanneer die mensen online komen.

Maar ook in het kleinere segment van Alphabet, dat grotendeels bestaat uit bedrijven in een vroeg stadium, zitten volgens Symington veelbelovende projecten. Denk aan de Nest-producten, high-speed internet, Verily Life Sciences en zelfrijdende voertuigen van Waymo.

Blackberry

BlackBerry beheerde in 2009 ongeveer een vijfde van de wereldwijde smartphonemarkt. Uiteindelijk verloor het bedrijf zijn marktaandeel aan iPhones en Android-apparaten. Toen John Chen in 2013 CEO werd van BlackBerry, controleerde het bedrijf minder dan 1% van de markt.

In 2016 stopte BlackBerry met de productie van zijn eigen smartphones en gaf het bedrijf zijn merk aan de Chinese smartphonemaker TCL, die een nieuwe dochteronderneming oprichtte, BlackBerry Mobile. TCL betaalt licentiekosten aan BlackBerry, een inkomstenstroom met hoge marges die een aanvulling vormt op de inkomsten uit software en services.

Lees ook: 10 dividendaandelentips van Warren Buffett

Vorig jaar stegen de inkomsten uit BlackBerry's software en services (inclusief licentiekosten) met 20% en waren goed voor 80% van de totale omzet. Jammer genoeg werd die groei teniet gedaan door de dalende verkopen van telefoons en daalde de totale omzet van BlackBerry met 29%. Maar aangezien de inkomsten uit mobiele telefoons zullen dalen tot nul, zal de groei van de software en services die verliezen geleidelijk compenseren.

Wall Street verwacht dat de omzet van BlackBerry dit jaar slechts 8% zal dalen en volgend jaar 10% zal stijgen. De winst zal naar verwachting ook weer toenemen naarmate de omzet stijgt. "De groei en waarderingen van BlackBerry zien er nu rommelig uit, maar ik denk dat beleggers in het komende decennium weer warm zullen draaien voor de vernederde techgigant - en de aandelen uiteindelijk kunnen verdubbelen", aldus Leo Sun.

Berkshire Hathaway

Warren Buffett's Berkshire Hathaway is al bijna een half biljoen dollar waard. Maar het is niet gek om te denken dat de aandelen de komende tien jaar kunnen verdubbelen, beweert Tim Green. Een verdubbeling over een decennium vereist een samengestelde jaarlijkse groei van ongeveer 7,2%. Dat is iets meer dan een derde van de historische groei van zowel de boekwaarde van Berkshire als de aandelenkoers.

Met andere woorden, Berkshire hoeft geen home runs te slaan om de aandelenkoers vanaf het huidige niveau te verdubbelen. Het moet gewoon blijven doen wat het altijd heeft gedaan. Onder het leiderschap van Buffett heeft het conglomeraat een verzameling hoogwaardige bedrijven opgebouwd met duurzame concurrentievoordelen die steeds meer winsten zullen opleveren.

Dat geld kan worden geïnvesteerd in nog meer hoogwaardige bedrijven, uitgekozen door Buffett of zijn eventuele opvolgers, waarmee de kiem wordt gelegd voor toekomstige winsten.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Karin Vlaming 8 mei 2018 om 10:59 0
    Sowieso goed om in technologie te investeren op dit moment. Veel techbedrijven gaan hard en met een goed gemixed portfolio kun je er flink van profiteren.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Vastgoed kan een welkome aanvulling op je portefeuille zijn. Lees verder ›