IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie redenen waarom het er zonnig uitziet voor aandelen

Het is alweer meer dan een maand geleden dat de aandelenmarkten een flinke dip voor de kiezen kregen. Inmiddels is een groot deel van de verliezen weer goed gemaakt, maar betekent dit ook dat de correctie voorbij is?

Waarschijnlijk wel, denken Howard Gold en Mark Hulbert, columnisten bij MarketWatch en Sam Stovall van CRFA Research. De markten worden namelijk gedreven door cijfers, en die cijfers zien er voorlopig erg solide uit, stellen zij.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Winsten

Ten eerste is de winstgroei op de Amerikaanse markt sterk. Zo’n 73% van de bedrijven in de S&P 500 rapporteerde over het vierde kwartaal cijfers die de verwachtingen op Wall Street overtroffen.

Nu is dat niet uitzonderlijk, maar 77% heeft ook de omzetverwachtingen overtroffen, en dat is het hoogste percentage sinds FactSet de cijfers bijhoudt in 2008. Managementteams zijn een ster in het opvijzelen van winstcijfers, maar met omzetten kun je niet knutselen.

Zo lang de winsten in dit tempo groeien, en die kans is groot gegeven de sterke economische groei, zullen de markten verder stijgen. 

Rente

De rente is nog altijd laag en stabiel. Er was nogal wat onrust afgelopen maand toen het rendement op 10-jarige Treasuries de 3% naderde, waarop experts als Bill Gross en Jeff Gundlach stelden dat de meer dan 35 jaar durende bullmarkt in obligaties over zou zijn.

Het rendement piekte op 2,94% op 21 februari, maar viel daarna weer iets terug naar 2,83%. En ja, dat is hoger dan de stand van afgelopen september (2,06%), maar we hoeven ons pas zorgen te maken als het aanzienlijk boven de 3% komt, zo vindt Gold.

Lees ook: Bespaar geld met je aangifte: lees deze tien belastingtips

En wellicht schotelt de Fed ons dit jaar vier renteverhogingen voor in plaats van de verwachte drie, maar dan nog zal dat niet tot spannende rentestanden leiden.

Inflatie

Tot slot is de groei van het binnenlands product in de VS ook solide, hoog in de 2 tot 3%-range, terwijl de inflatie beperkt is. De kerninflatie, dus de consumentenprijsinflatie minus voedsel en energie, kwam afgelopen maand in de VS uit op 1,8%, iets onder de verwachtingen. 

Sterke winsten en economische groei, in combinatie met lage rentes en lage inflatie: wat willen we nog meer? Natuurlijk zijn er genoeg factoren om zorgen over te maken, maar deze belangrijke punten wijzen in het voordeel van aandelen.

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Tibboel 24 mrt 2018 om 11:54 1
    De beurzen hebben inmiddels een te flinke tik gekregen en aandelen zijn weer koopwaardig. Kijk eens naar ING, Ahold , Aegon en Royal Dutch en niet te vergeten de AEX index !

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Op deze aandelen zet Warren Buffett nu in

Warren Buffett gokt met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway op b... Lees verder ›