IEXGeld

Dossiers

Profiel

“Er zijn nog teveel grijze gebieden bij hypotheken”

Dat het kopen van een eerste huis de nodige haken en ogen heeft, is wel duidelijk geworden uit de tweewekelijkse columns van hypotheekexpert Jos Koets. Met zijn nieuwe boek Hoera eerste koopwoning probeert hij starters wegwijs te maken in hypotheekland.

Er gaat namelijk heel wat vooraf aan dat Hoera-moment “Er zijn veel gevaren die op de loer liggen bij een eerste koophuis, maar als je je huiswerk goed doet vooraf kunnen deze gemakkelijk vermeden worden. In mijn boek loop ik het hele koopproces door en geef ik veel tips.”

Check: Huis kopen voor alleenstaande zeer moeilijk

Huiswerk doen

Juist voor starters is het belangrijk om goed hun huiswerk te doen voordat zij een woning gaan kopen, vertelt Jos Koets. Aangezien die meestal in een huurwoning wonen, of zelfs nog bij hun ouders, zijn zij onbekend met alles wat bij de financiering van een koophuis komt kijken.

Jos: “Het voordeel als starter is wel dat het inkomen vaak snel stijgt. Toch is het handig om van tevoren inzicht te hebben in jouw uitgavenpatroon en de verwachte lasten van een eigen huis. Maak een overzicht en doe net alsof je al in de woning woont. Dat is een goede oefening.”

Maar dan ben je er nog niet. Wat ook belangrijk is volgens Jos Koets, is een afspraak maken met een hypotheekadviseur. “Die kun je al je vragen stellen over hypotheekvormen en vaste lasten bij een bepaalde rentevaste periode. Maar ook aanverwante verplichtingen, zoals verplichte verzekeringen of andere uitgaven die je zelf niet had voorzien.”

Jip en Janneke-taal

Zijn nieuwe boek biedt een leidraad voor het gesprek met de hypotheekadviseur. “Want als je weet wat je kunt verwachten, sta je steviger in je schoenen tijdens het gesprek. Zo wordt je minder snel overrompeld door alle informatie die je krijgt in zo’n gesprek.”

Wat staat er dan precies in Hoera eerste koopwoning? “Ik beschrijf in Jip en Janneke-taal wat starters vooraf moeten doen en uitwerken om een goede beslissing te maken omtrent hun eerste koophuis. Daarnaast belicht ik alle mogelijke problemen bij het kopen van een huis.”

Jos koets geeft antwoord op vragen als: op welke extra kosten moet je rekenen, hoe kun je het beste bieden op een woning en wat zijn de gevolgen van boven de vraagprijs uitkomen? “De markt is nu oververhit, waardoor je vaak boven de vraagprijs uitkomt. Dan heb je meer eigen middelen nodig.”

Check: 2018 goed jaar voor hypotheken

Kleine lettertjes

De hypotheekmarkt staat bekend om zijn regels (met uitzonderingen) en kleine lettertjes. Zo legt Jos Koets uit hoe het zit met de Nationale Hypotheekgarantie, de kleine lettertjes bij tussentijds aflossen, lagere (of hogere) rente, et cetera.

Jos: “Door middel van rekenvoorbeelden en casussen laat ik precies zien wat het effect van deze dingen is. De bedoeling is dat je aan het einde van het boek precies je eigen hypotheeklasten kunt bepalen en berekenen. Alles wordt stap-voor-stap uitgelegd.”

Maar ook aanverwante zaken worden besproken, zoals overlijdensdekking, arbeidsongeschiktheidsverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering. Of de familiehypotheek, met schenking van de ouders erbij, iets dat steeds vaker voorkomt de laatste tijd. Op deze oververhitte markt met stijgende woningprijzen krijgen starters steeds moeilijker alleen een hypotheek.

Hoera een winactie

Jos Koets is al meer dan 15 jaar columnist bij IEX. Ooit begon Jos Koets op het IEX forum, waar hij als hypotheekexpert zijn mede-forumleden van rake analyses voorzag over hypotheken en vastgoed. De toenmalig hoofdredacteur van IEX zag potentieel in zijn verhalen en vroeg of hij als columnist aan de slag wilde. Inmiddels zijn, zijn tweewekelijkse bijdragen bijna niet meer weg te denken.

Alle artikelen van Jos Koets

Vijftien jaar, heel veel columns en zes boeken verder is Jos Koets nog steeds niet uitverteld. “Er worden nog veel veranderingen doorgevoerd en er zijn nog teveel grijze gebieden bij hypotheken. Daar ben ik het niet mee eens, daarom wil ik mensen daarop blijven attenderen. Het is belangrijk dat huizenkopers goed op de hoogte blijven.”

Om de goede samenwerking te vieren mogen wij twee exemplaren weggeven van Hoera eerste koopwoning. Kans maken? Stuur een e-mail naar iexgeld@iex.nl waarin je vertelt over jouw laatste Hoera-moment. De winactie loopt tot en met 1 mei. Uit de inzendingen kiezen wij twee winnaars, die begin mei bericht krijgen. Veel succes!

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers die ondanks de coronacrisis e... Lees verder ›