IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo profiteer je van goede vooruitzichten op vastgoedmarkt

Nederlands vastgoed heeft de beste vooruitzichten van Europa voor de komende drie jaar. De Zwitserse bank UBS gaat uit van een rendement van 7,5% per jaar voor Nederland, terwijl het voor de gehele eurozone uit komt op 5,8%.

Dat schrijft de bank in het rapport Eurozone Real Estate Outlook over de vooruitzichten voor Europees vastgoed. De reden dat Nederlands vastgoed goed door blijft draaien, is de voortgaande economische groei. 

De vraag naar vastgoed is in ons land "exceptioneel hard" gestegen. Het transactievolume bereikte eind 2017 een nieuw record, schrijft de bank.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen nog harder dan verwacht

Ander vastgoed

Niet alleen de huizenmarkt doet het goed in Europa, ook industrieel vastgoed beleeft een opleving. Dit komt volgens de Zwitserse bank door de economische opleving en doordat bedrijven een deel van hun productie terug halen uit opkomende landen. 

UBS verwacht geen volledige her-industrialisatie van Europa, maar steeds meer bedrijven realiseren zich wel dat de productie dicht bij de consument voordelen oplevert. Zo maakt modeconcern Zara inmiddels weer 60% van de producten in Europa. 

In Nederland is de leegstand van kantoorpanden in steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam verlaagd met zo'n 2 tot 2,5% ten opzichte van eind 2016. Dit komt door succesvolle planning door deze steden en het herinrichten van kantoorpanden naar bijvoorbeeld appartementen.

In Amsterdam stond op de piek zo'n 20% van de kantoorruimte leeg. Tegen het einde van 2017 was dat terug gebracht naar maar 6,6%. Vastgoed wordt door veel analisten altijd gezien als een goede spreiding voor je geld naast aandelen en obligaties.

Dit zijn drie manieren om te investeren in vastgoed:

1. Koop een huis of vakantiewoning

Als je veel spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om een huis of een vakantiewoning te kopen met dat spaargeld. Daarmee bespaar je op kosten voor een huurwoning waar je over het algemeen meer geld aan kwijt bent dan voor een koophuis.

Ook kun je dan profiteren van de prijsstijgingen tot meer dan 7,5% als de voorspelling van UBS uitkomt. Het nadeel van het kopen van je eigen huis is dat je moeilijk geld vrij maakt als je dat nodig hebt.

Veel beleggingsadviseurs raden ook altijd aan om je geld te spreiden. Bij het kopen van een huis zit een groot deel van je geld in dat huis. Als je bijvoorbeeld in een wijk woont die in verval raakt dan kan de waarde van je huis daaronder lijden.

Check ook: Hypotheekschuld aflossen is topprioriteit van Nederlandse belegger 

2. Participeer in vastgoed-cv's

Via een vastgoed-cv kun je participeren in specifieke projecten, zoals de bouw van een aantal winkelpanden of huizen. Hiermee heb je wel meer spreiding dan als je je eigen huis koopt. 

Deze constructie heeft een beperkte looptijd bijvoorbeeld vijf jaar en na die looptijd worden bijvoorbeeld de winkelpanden of huizen weer verkocht. De opbrengsten van verhuur en verkoop worden onder beleggers verdeeld, na aftrek van de kosten.

De VEB waarschuwt echter wel voor deze vastgoed-cv's. Er zijn onder de aanbieders van vastgoed-cv's volgens de vereniging veel partijen geweest die hun beloftes niet waar konden maken. Bovendien worden soms onverantwoorde risico's genomen.

Verder is de waardebepaling aan het eind van de rit nauwelijks controleerbaar voor de particuliere belegger. De VEB noemt dit dan ook een zeer risicovolle belegging.

3. Koop een vastgoedfonds

Dit is de meest toegankelijke manier om in vastgoed te beleggen omdat je al voor een bescheiden bedrag een aandeel in een vastgoedfonds kan kopen. Deze fondsen keren gebruikelijk een groot deel van de huurinkomsten als dividend uit aan beleggers.

Beleggers moeten echter wel rekening houden met fondskosten en eventueel ook met transactiekosten.

Lees ook: Vijf redenen waarom investeren in vastgoed een goed idee is

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›