IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ouders onmisbaar bij aankoop eerste huis?

Twee derde van de starters verwacht dat zij, naast een hypotheek, extra geld nodig hebben om hun eerste huis te financieren. Het merendeel verwacht hiervoor aan te kloppen bij de ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy, in opdracht van Independer.

Zeker in deze tijden hebben starters hun ouders hard nodig bij de aankoop van een huis. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, had ruim een derde extra financiële steun nodig. Daarvan ging een groot gedeelte naar hun ouders. 

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Mogelijkheden voor financiële steun ouders

Het onderzoek richtte zich op twee groepen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar: starters die van plan zijn een huis te kopen en starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten. Van de starters die van plan zijn een huis te gaan kopen, verwacht 65% extra financiële steun nodig te hebben.

Van hen is 59% van plan aan te kloppen bij de ouders. Van de groep starters die de afgelopen vijf jaar een huis kocht, had 36% extra geld nodig. In tweederde van de gevallen vroeg deze groep de financiële hulp aan de ouders.

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop ouders kunnen bijspringen. Dat kan in de vorm van een lening of een schenking. De voorwaarden van schenkingen zijn op dit moment fiscaal aantrekkelijk. Maar de best passende vorm is afhankelijk van de individuele situatie. 

Meer vertrouwen in toekomst na aankoop huis

Uit het onderzoek blijkt dat starters die nog willen kopen de toekomst somber inschatten. Zo twijfelt 53% van de ondervraagden of zij ooit een huis kunnen kopen omdat de huizenprijzen stijgen. Daarnaast heeft 50% twijfels hierover omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt.

Check: Hypotheekgarantie te duur voor starters

Eenmaal in het bezit van een huis groeit het vertrouwen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, twijfelt nog maar 26% of zij door de stijgende huizenprijzen in de toekomst een ander huis kunnen kopen. Daarnaast is 29% onzeker hierover vanwege de aangescherpte hypotheekregels.

Uit het onderzoek blijkt dat 46% van de mensen denkt dat de kosten koper meegefinancierd kunnen worden in de hypotheeklening. Sinds het begin van dit jaar moeten namelijk de kosten koper uit eigen middelen betaald worden. 

Advies hard nodig

Ouders hebben niet alleen een belangrijke rol in de financiering van het huis van hun kinderen. Ze worden ook vaak gevraagd om advies over de aankoop. Uit het onderzoek van Q&A blijkt dat 63% van de ondervraagden advies van de ouders belangrijk vindt.

Bij het vinden van een passende hypotheek is dat anders. Daar ziet het er als volgt uit:

Starter wil het liefst advies over hypotheek van:

 1. Hypotheekadviseur (70%)
 2. Vader (39%)
 3. Geldverstrekker/bank (36%)

Check: Makelaars doen maar wat

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. dutchmountain333 10 april 2018 14:01 1
  bij het lezen van dit stukje vroeg ik me één ding af: zijn deze ondervraagde starters onder of boven de 18?
  Je zou je toch doodschamen om nooit op te kunnen houden je pappie en je mammie om geld te vragen? Okay, als ouders het aanbieden is wat anders maar vragen? Als je 25 of 35 bent?
  Maar nee, de media doen er nog een schepje bovenop en geven tips, zelfs de belastingdienst maakt het aantrekkelijker aan je kinderen te schenken.
  Ik begrijp het he-le-maal: de media, de belastingdienst en de onderzoekers horen waarschijnlijk zelf allemaal tot de "vragers" en de hulpzoekenden.
  "Volwassene" van tegenwoordig, wordt echt volwassen en als je iets wilt, spaar ervoor, dan heb je er veel meer plezier van ook. Zo leerden we dat vroeger van onze ouders. Niet altijd de gemakkelijkste weg hoor, ik (goed geraden, 65-plusser) weet er alles van... maar om zelf het bedrag voor de aankoopkosten bij elkaar te sparen moet toch ook voor de huidige starter mogelijk zijn? Heus mensen, geloof me, je kunt het! En hou alsjeblieft op met te denken dat het voor ons allemaal gemakkelijker was. Het leven is vaak een struggle...
 2. [verwijderd] 8 december 2019 19:45 0
  Gewoon hard sparen en wat minder de kroeg in is wat vele jong-volwassenen niet meer kunnen tegenwoordig

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›