IEXGeld

Dossiers

Profiel

In deze landen zijn de minimumlonen het hoogst

Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, heeft de minimumlonen in 22 landen onder de loep genomen en kwam tot de conclusie dat werknemers in Luxemburg het hoogste minimumloon ontvangen. Nederland staat op drie. 

Luxemburg is niet alleen het rijkste land uit de Europese Unie, maar ook het minimumloon ligt met 1.999 euro per maand ver boven die uit andere landen. Op gepaste afstand volgt Ierland, waar een minimumloon wordt aangehouden van 1.614 euro.

Lees ook: Bespaar geld met je aangifte: lees deze tien belastingtips

Nederland

Nederland vult de top drie aan met een basissalaris van 1.578 euro per maand voor mensen van 22 jaar en ouder. In Nederland is per 1 januari van dit jaar, net als in negentien andere EU-landen, het minimumloon verder omhoog gegaan. In 2017 kregen werknemers nog minimaal 1.565,40 euro. 

De Rijksoverheid besloot in 2017 bovendien de leeftijd te verlagen waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen van 23 naar uiteindelijk 21 jaar. Vanaf 1 juli 2017 hebben werknemers vanaf 22 jaar recht op het volledige wettelijke minimumloon, terwijl ook het loon van werknemers tussen de 18 en 21 jaar omhoog is gegaan. Per 1 juli 2019 komen ook 21-jarigen in aanmerking voor het volledige minimumloon.   

Oost-Europese landen onderaan, Duitsland achterblijver

Onderaan het lijstje van Eurostat bungelen voornamelijk Oost-Europese lidstaten, waaronder Bulgarije en Litouwen, waar werknemers recht hebben op minstens 400 euro. Ook in Roemenië is het minimumloon met 408 euro laag. 

Een opvallende achterblijver onder de West-Europese landen is Duitsland, ook vergeleken met het algemene Duitse loonniveau. In Duitsland gingen de minimumlonen niet omhoog, waardoor de koopkracht van Duitse minimumloonverdieners door de inflatie achterblijft op die van Frankrijk en de Benelux-landen.

Lees ook: Belastingaangifte doen? Let op deze 10 veelgemaakte fouten

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat leven mensen op de armoedegrens als ze minder dan 60% van dat middeninkomen verdienen. “Met 47% scoort Duitsland slechter dan landen als Polen en Portugal”, aldus het Duitsland Instituut

Ter vergelijking keek Eurostat ook naar januaricijfers uit de Verenigde Staten. Daar bleek het minimumloon omgerekend 1.048 euro per maand te zijn.   

Van de 28 landen uit de Europese Unie hebben er zes geen minimumloon, waaronder Denemarken, Italië en Zweden.  

Wanneer je nog steeds minder verdient 

Is je loon lager dan het minimumloon en word je dus onderbetaald? De Rijksoverheid geeft enkele tips om dit op te lossen. Spreek bijvoorbeeld eerst je werkgever erop aan. Hij moet je loon verhogen en achterstallig loon terugbetalen. Dit kan over een periode van maximaal vijf jaar. 

Kom je er dan alsnog niet uit? Dan kun je terecht bij de Inspectie SZW, alwaar je dit formulier moet invullen. Beslist de Inspectie SZW dat je werkgever je inderdaad minder betaalt dan het minimumloon, dan geeft de Inspectie hem direct een boete en moet hij je achterstallige salaris binnen vier weken betalen.

Wil je werkgever alsnog je loon niet verhogen, dan kun je ook naar de kantonrechter gaan. Het is dan wel verstandig eerst juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij je vakbond, zo adviseert de Rijksoverheid. 

Lees ook: Risico is terug van weggeweest

Gerelateerde Tools